1 κιλό μοσχαρίσιο φιλέτο, κομμένο σε 4 κομμάτια
50 γρ. ελαιόλαδο
10 γρ. θυμάρι, ψιλοκομμένο
100 γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
80 γρ. μαυροδάφνη
500 γρ. ζωμό κοτόπουλο
20 γρ. μουστάρδα Ντιζόν
Αλάτι
Λίγο κορν φλάουρ, για το δέσιμο
Το σημερινό πιάτο παντρεύει ιδανικά ξενόφερτες γεύσεις, όπως η μουστάρδα ντιζόν με ελληνικά προϊόντα και βότανα της ελληνικής γης, όπως η μαυροδάφνη και το θυμάρι!
Πρόκειται για ένα κυρίως πιάτο πλούσιο σε υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη, το οποίο αποδίδει περίπου 530kcals/μερίδα. Μειώνοντας, μάλιστα, τα λίπη που χρησιμοποιούνται στο σοτάρισμα, μπορείτε να μειώσετε τη θερμιδική αξία του συγκεκριμένου πιάτου ακόμα περισσότερο.
Όσον αφορά στα μικροθρεπτικά συστατικά, το μοσχάρι θα σας δώσει καλές ποσότητες βιοδιαθέσιμου σιδήρου, σημαντικό για άτομα με αναιμία ή χαμηλά επίπεδα φερριτίνης.
Επίσης, το πιάτο θα σας προσφέρει ψευδάργυρο, αλλά και μεγάλες ποσότητες των υδατοδιαλυτών βιταμινών Β2 και Β6.
Σε περίπτωση που βρίσκεστε σε προσπάθεια ελέγχου του σωματικού σας βάρους, μην ξεχνάτε να ξεκινάτε το γεύμα σας με σαλάτα, ώστε να βοηθήσετε τον εαυτό σας να νιώσει ευκολότερα κορεσμό!
Σε συνδυασμό με κάποια καλή πηγή υδατάνθρακα, όπως το ρύζι ή κάποιο ζυμαρικό, το γεύμα μπορεί να αποτελέσει ένα -λίγο ασυνήθιστο αλλά- πολύ καλό μεταπροπονητικό γεύμα για άτομα που αθλούνται συστηματικά…
Στα θετικά της συνταγής ξεχωρίζουμε τη χρήση ελαιολάδου και όχι ζωικού λίπους στο σοτάρισμα, καθώς και το γεγονός πως το θυμάρι προστίθεται λίγο πριν την ολοκλήρωση της συνταγής, προσφέροντας όλο το άρωμα και βέβαια τις αντιοξειδωτικές του ουσίες.
Καλή σας απόλαυση!
O Γιάννης Λουκάκος είναι διάσημος, βραβευμένος chef, με πολυετή τηλεοπτική παρουσία ('Master Chef', 'Junior Master Chef', 'Dr Cook'), το δικό του εστιατόριο στο Χαλάνδρι («Ψωμί και αλάτι»), αλλά και τον δικό του χώρο σεμιναρίων μαγειρικής (TheSeminarProject). Από το καλοκαίρι του 2014 έχει την επιμέλεια λειτουργίας και του εστιατορίου «Ραμπαγάς» στη Σίφνο.
Έχει γράψει δύο βιβλία μαγειρικής, το «Ψωμί & Αλάτι – Τhe Cookbook» (βραβείο Gourmet ως το καλύτερο βιβλίο μαγειρικής της χρονιάς), και το «Chef από την αρχή», που απευθύνεται σε αρχάριους μάγειρες όλων των ηλικιών.