Για το κουνέλι:
600 γρ. κουνέλι, τα πίσω πόδια
80 γρ. ελαιόλαδο
150 γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
25 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
250 γρ. ζωμό κοτόπουλο
200 γρ. ντομάτα φρέσκια (χωρίς σπόρους και φλούδα), ψιλοκομμένη
10 γρ. δεντρολίβανο, ψιλοκομμένο
15 γρ. θυμάρι, ψιλοκομμένο
αλάτι
Για τα μανιτάρια:
500 γρ. μανιτάρια στρογγυλά, καθαρισμένα και κομμένα σε τέταρτα
200 γρ. ηλιέλαιο
αλάτι
Η συνταγή αποτελεί μια καλή επιλογή για όσους θέλουν να βελτιώσουν ποιοτικά τη διατροφή τους. Το κρέας από το κουνέλι έχει υψηλά ποσοστά πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας και χαμηλά ποσοστά λίπους. Χαρακτηριστική είναι η περιεκτικότητά του σε λινολεικό και λινολενικό οξύ, απαραίτητα ω-6 και ω-3 λιπαρά οξέα της διατροφής.
Επιπλέον, έχει πολλές βιταμίνες (Νιασίνη, Β6, Β12), σίδηρο, ψευδάργυρο (αυξάνει την άμυνα του οργανισμού), φώσφορο και σελήνιο (ισχυρότατο αντιοξειδωτικό).
Τα μανιτάρια που το συνοδεύουν αποτελούν εξαιρετική τροφή. Περιέχουν αμελητέες ποσότητες λίπους και σακχάρων, αλλά σημαντικές ποσότητες φυτικών ινών. Έχουν τις ίδιες πρωτεΐνες με το κρέας (υψηλής βιολογικής αξίας), χωρίς όμως τα λίπη και τη χοληστερόλη που βρίσκονται σε αυτό.
Τα μανιτάρια αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β, καθώς και ιχνοστοιχείων όπως ο χαλκός (διατήρηση της ελαστικότητας των αρτηριών), το σελήνιο (αντικαρκινική δράση), ο ψευδάργυρος (σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού και αναπαραγωγικού συστήματος) και ο φώσφορος (κατασκευή των οστών και των δοντιών).
Το ελαιόλαδο και το ηλιέλαιο που χρησιμοποιούνται σε αυτή τη συνταγή ανεβάζουν την περιεκτικότητά της σε ευεργετικά λιπαρά. Το ελαιόλαδο είναι γνωστό για την καρδιοπροστατευτική δράση του και τη συμβολή του στη μείωση του κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου, τις αντιγηραντικές ιδιότητες και την προστασία του από χρόνιες παθήσεις.
Το ηλιέλαιο είναι πλούσιο σε λινολεϊκό οξύ, ένα από τα πιο κυριότερα ω-6 λιπαρά οξέα. Η μόνη σύστασή μου είναι να αποφεύγεται το έντονο τσιγάρισμα και τηγάνισμα των υλικών κατά την παρασκευή της συνταγής, ώστε να μπορούν τα έλαια αυτά να προσδίδουν το μέγιστο όφελος τη διατροφικής τους αξίας, χωρίς την παραγωγή των ανεπιθύμητων και βλαβερών προιόντων της οξείδωσης κατά τη διάρκεια του τηγανίσματος.
Τέλος, η ντομάτα, το κρεμμύδι και το σκόρδο, εκτός από γεύση, προσδίδουν πολλαπλά οφέλη. Η ντομάτα με την υψηλή περιεκτικότητα της σε λυκοπένιο έχει ισχυρή αντικαρκινική δράση, ενώ η κατανάλωση κρεμμυδιών, όπως και σκόρδου, έχει αποδειχτεί ότι μπορεί να μειώσει τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης και την αρτηριακή πίεση.
O Γιάννης Λουκάκος είναι διάσημος, βραβευμένος chef, με πολυετή τηλεοπτική παρουσία ('Master Chef', 'Junior Master Chef', 'Dr Cook'), το δικό του εστιατόριο στο Χαλάνδρι («Ψωμί και αλάτι»), αλλά και τον δικό του χώρο σεμιναρίων μαγειρικής (TheSeminarProject). Από το καλοκαίρι του 2014 έχει την επιμέλεια λειτουργίας και του εστιατορίου «Ραμπαγάς» στη Σίφνο.
Έχει γράψει δύο βιβλία μαγειρικής, το «Ψωμί & Αλάτι – Τhe Cookbook» (βραβείο Gourmet ως το καλύτερο βιβλίο μαγειρικής της χρονιάς), και το «Chef από την αρχή», που απευθύνεται σε αρχάριους μάγειρες όλων των ηλικιών.