Η γαλοπούλα με πατάτες στη γάστρα συνοδευόμενη με λαχανικά αποτελεί ένα πλήρες γεύμα με 440 θερμίδες ανά μερίδα. Αν θέλετε να μειώστε το θερμιδικό περιεχόμενο του γεύματος μπορείτε να αντικαταστήστε τις πατάτες με περισσότερα λαχανικά και να προσθέστε καρότο και ντομάτα.
Η γαλοπούλα έχει χαμηλό θερμιδικό περιεχόμενο, 100 γρ γαλοπούλας αποδίδουν σχεδόν 180 θερμίδες και αποτελεί καλή πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας. Περιέχει το αμινοξύ τρυπτοφάνη το οποίο βοηθάει στη σωστή ανάπτυξη και λειτουργία του οργανισμού.
Η γαλοπούλα περιέχει βιταμίνες Β6 και B12, νιασίνη, χολίνη, σελήνιο και ψευδάργυρο. Το σκουρόχρωμο κρέας της γαλοπούλας τείνει να περιέχει περισσότερες βιταμίνες και μέταλλα, αλλά έχει επίσης περισσότερο λίπος και θερμίδες.
Τα λαχανικά που περιέχονται στη συνταγή έχουν πολλά να προσφέρουν, καθώς η μελιτζάνα και τα κολοκυθάκια αποτελούν καλή πηγή φυτικών ινών και βιταμινών. Περιέχουν υψηλή ποσότητα αντιοξειδωτικών ουσιών και συγκεκριμένα η μελιτζάνα λόγω των ανθοκυανών που ευθύνεται και για το μωβ χρώμα της.
Οι πιπεριές Φλωρίνης που χρησιμοποιούνται προσδίδουν ιδιαίτερη γεύση στο φαγητό. Είναι πλούσιες σε βιταμίνη Α,Κ,Ε και C. Έχουν σημαντική αντιοξειδωτική δράση λόγω του λυκοπένιου που περιέχουν και της λουτεΐνης, η οποία έχει βρεθεί ότι έχει προστατευτική δράση από την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.
Το σκόρδο το οποίο υπάρχει σε αρκετή ποσότητα στη συγκεκριμένη συνταγή, περιέχει μία θειώδη ουσία την αλλισίνη στην οποία αποδίδονται και τα περισσότερα οφέλη, τα οποία έχει για την υγεία. Αποτελεί καλή πηγή μαγγανίου, βιταμινών και ιχνοστοιχείων.
Τέλος το σημαντικότερο συστατικό της συνταγής είναι το ελαιόλαδο το οποίο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, βιταμίνη E και περιέχει τα απαραίτητα λιπαρά οξέα λινολενικό και λινελαϊκό. Βοηθά στην απορρόφηση των βιταμινών από τον οργανισμό χάρη στις πολυφαινόλες που περιέχει και βοηθάει στη ρύθμιση της χοληστερόλης.
Η Ευαγγελία Βλασσοπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πειραιά. Είναι προγραμματίστρια και δουλεύει στον τραπεζικό τομέα. Είναι η μαμά δύο υπέροχων μικρών κοριτσιών. Ο ερχομός του πρώτου της παιδιού την έκανε να θέλει να προσφέρει στην οικογένειά της ό,τι το καλύτερο. Αυτό ανάμεσα σε άλλους τομείς, έχει να κάνει και με τη διατροφή καθώς πάντα ήταν οπαδός του υγιεινού τρόπου ζωής. Η μαγειρική υπήρχε στη ζωή της από πολύ νωρίς. Θυμάται πως όταν δοκίμαζε κάτι και της άρεσε πάντα ρωτούσε «πώς το έκανες;». Οι συνταγές που παρουσιάζει είναι δικές της και όχι παραλλαγές άλλων. Στόχος της εκτός από το εξαιρετικό γευστικό αποτέλεσμα, είναι η ορθή χρήση υλικών, ο εύκολος και γρήγορος τρόπος μαγειρέματος καθώς και ο σωστός συνδυασμός των τροφικών ομάδων. Τέλος, θεωρεί ότι το φαγητό είναι απόλαυση. Τα υγιεινά φαγητά μπορούν να είναι και πολύ νόστιμα!