Σε περίπτωση που χρησιμοποιήσετε μέλι θα χρειαστείτε 1/2 κούπα λιγότερο από την ζάχαρη, δηλαδή 1 κούπα συνολικά. Επίσης θα πρέπει να προσθέσετε 1/2 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα (2 κουτ. γλυκού συνολικά) και τέλος θα πρέπει να αφαιρέσετε μέρος από το γάλα, δηλαδή θα χρησιμοποιήσετε 1/3 κούπας συνολικά.
Ο «Μαύρος Χρυσός» όπως συνηθίζεται να τον αποκαλούμε, τι οφέλη μπορεί να έχει όταν το εντάξουμε στη διατροφή μας;
Το χαρούπι λοιπόν, διατροφικά έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και φυτικές ίνες. Επίσης είναι πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών βοηθώντας έτσι τον οργανισμό να εξουδετερώσει τις ελεύθερες ρίζες που δημιουργούνται και έχει σημαντική περιεκτικότητα ασβεστίου που βοηθά στην καλή υγεία των οστών. Είναι μια καλή επιλογή για άτομα που ακολουθούν διατροφή χαμηλή σε νάτριο αφού η περιεκτικότητα του είναι χαμηλή αλλά και για άτομα με κοιλιοκάκη αφού δεν περιέχει γλουτένη.
Tip: Λόγω της φυσικής γλυκιάς γεύσης που έχει δεν χρειάζεται να προσθέσετε ζάχαρη ή άλλα γλυκαντικά όταν το χρησιμοποιείται σε συνταγές. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως μια εναλλακτική λύση αντί για κακάο ή σοκολάτα.
Το κολοκυθάκι έχει υψηλά επίπεδα βιταμίνης A, C και είναι πλούσιο σε ασβέστιο και φυτικές ίνες. Επίσης είναι αντιοξειδωτικό, είναι κατάλληλο για διαβητικούς και μπορεί να διατηρήσει χαμηλή την Αρτηριακή Πίεση και τη Χοληστερόλη.
Ντίνκελ είναι ένα είδος σιταριού πιο εύπεπτο με υψηλή περιεκτικότητα σε Φυτικές Ίνες και υδατοδιαλυτές βιταμίνες. Επίσης περιέχει σημαντικά ποσοστά σιδήρου, μαγνησίου, ψευδαργύρου και καλών λιπαρών. Η περιεκτικότητα του σε πρωτεΐνη είναι από 10 έως 25% μεγαλύτερη σε σύγκριση με τα υπόλοιπα είδη σιταριού. Θερμιδικά αλλά και η περιεκτικότητα του σε γλουτένη είναι περίπου το ίδιο με τα υπόλοιπα σιτηρά.
Κάποιες αντικαταστάσεις που θα μπορούσατε να κάνετε όσο αφορά σε θέμα γεύσης ή προτίμησης θα μπορούσατε να αντικαταστήσετε το λάδι καρύδας με ελαιόλαδο (εάν δεν προτιμάτε τη γεύση της καρύδας) και τη ζάχαρη με μέλι ή σιρόπι αυάγης.
Τέλος για μια νηστήσιμη επιλογή του συγκεκριμένου κέικ θα μπορούσατε να κάνετε τις πιο κάτω αντικαταστάσεις:
Καλή επιτυχία λοιπόν και καλή απόλαυση!!
Η Αγγελική Καλαμπόκα, για τους φίλους Κίκα, είναι το άτομο που πειραματίζεται, δοκιμάζει, μαγειρεύει και αποτυπώνει τις εμπειρίες του στο food blog CooKika.