260 gr αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
150 gr ζάχαρη
100 ml χυμό πορτοκαλιού
Ξύσμα ενός πορτοκαλιού
150 ml νερό
60 ml ελαιόλαδο
Ελάχιστο αλάτι (μια τσιμπιά...)
Περίπου 2οο gr μαρμελάδα πορτοκαλιού
Για το γαρνίρισμα
1 πορτοκάλι μεσαίου μεγέθους ,
100gr ζάχαρη
60 ml νερό
Εναλλακτικά, 8-10 κομμάτια γλυκό πορτοκάλι
Υπάρχει κάποιος που πιστεύει ότι δεν υπάρχουν αρκετές επιλογές για την περίοδο της νηστείας; Ή ότι δεν μπορούν να συνδυάσουν τη γεύση με θρεπτικά συστατικά ωφέλιμα στον οργανισμό; Εάν ναι, με τη συνταγή αυτή πρόκειται να τον διαψεύσουμε! Το πιο πορτοκαλένιο κέικ πορτοκαλιού λοιπόν...
Το κέικ αυτό συνδυάζει τη γλυκιά γεύση με τα οφέλη του πορτοκαλιού και του ελαιόλαδου, δυο από τα βασικά του συστατικά. Πρόκειται για μια επιλογή γλυκού που δεν προσδίδει πολλές θερμίδες στον οργανισμό.
Καλύπτει περίπου το 10% των ενεργειακών αναγκών ενός μέσου ενήλικα, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα να το καταναλώσετε ως ένα θρεπτικό σνακ στο απογευματινό σας ή να το προσφέρετε ως μια ελαφριά επιλογή γλυκού στην παρέα σας. Ακόμη, αποτελεί μια πολύ καλή επιλογή για εσάς που προσέχετε το βάρος σας αλλά δε θέλετε να στερηθείτε το γλυκό από τη διατροφή σας.
Ας τα πάρουμε ένα-ένα... και ξεκινάω με το πορτοκάλι που έχει την τιμητική του. Καταρχάς περιέχει σημαντική ποσότητα της γνωστής σε όλους βιταμίνης C. Και τι δεν προσφέρει η βιταμίνη αυτή, από την τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος, την προστασία του οργανισμού από το οξειδωτικό στρες -ως ισχυρό αντιοξειδωτικό- μέχρι την καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου αλλά και την επούλωση πληγών.
Προσοχή όμως, καθώς πρόκειται για μια αρκετά ευαίσθητη βιταμίνη που επηρεάζεται εύκολα η διαθεσιμότητά της από το μαγείρεμα. Ως υδατοδιαλυτή, μεγάλο μέρος της χάνεται κατά το βράσιμο, επομένως τη μεγαλύτερη ποσότητα, στη συνταγή αυτή, λαμβάνετε από το χυμό πορτοκαλιού.
Επιπλέον, είναι πηγή ασβεστίου, απαραίτητο για την υγεία των οστών, όπως και αντιοξειδωτικών ουσιών (π.χ. φλαβονοειδή) οι οποίες παρουσιάζουν αντικαρκινική και αντιφλεγμονώδη δράση.
Εξασφαλίστε μεγαλύτερη ποσότητα βιταμίνης C χρησιμοποιώντας όσο πιο φρέσκα φρούτα γίνεται!
Ένα άλλο βασικό συστατικό του κέικ αυτού είναι το ελαιόλαδο ή αλλιώς «υγρό χρυσάφι», όπως το έχει αποκαλέσει ο Όμηρος. Είναι σύμμαχος απέναντι στις καρδιαγγειακές παθήσεις, αφού αποτελεί πηγή «καλών» μονοακόρεστων λιπαρών, που βελτιώνουν το λιπιδαιμικό προφίλ, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως οι πολυφαινόλες και η βιταμίνη Ε.
Τα υλικά είναι απλά και τα έχετε όλοι στην κουζίνα σας, εσείς ακόμα να το δοκιμάσετε; Εμπρός λοιπόν και καλή απόλαυση!
Η Βαγγελιώ Κασσαπάκη εργάζεται ως καθηγήτρια Mαθηματικών σε δημόσιο σχολείο και η σχέση της με την γαστρονομία είναι καθαρά ερασιτεχνική. Η αναζήτηση παλιών συνταγών, παραδοσιακών διατροφικών συνηθειών και λαογραφικών στοιχείων που συνδέονται με το φαγητό την οδήγησε στη δημιουργία του www.cretangastronomy.gr, γνωστό με το όνομα «Κρήτη: Γαστρονομικός Περίπλους», το 2010.
Το site πλέον είναι από τα πιο δημοφιλή στον χώρο και βραβεύτηκε ως το καλύτερο blog παραδοσιακών συνταγών στην Ελλάδα από το κοινό και την κριτική επιτροπή και στα δύο Food Blog Awards που διοργάνωσε το περιοδικό BHMAgourmet για το 2015 και το 2016.
Η Βάσια Κωνσταντινίδη είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος με μετεκπαίδευση (M.Sc.) στη Διατροφή & Μεταβολισμό. Από το 2016 εργάζεται στο τμήμα Επιστημονικής Υποστήριξης του πρώτου portal διατροφής medNutrition.gr, ενώ παρέχει εξατομικευμένες διαιτολογικές υπηρεσίες στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής.