Για την καρυδόπιτα
100 γρ. ζάχαρη
40 γρ. μαργαρίνη με βούτυρο
40 γρ. κρόκους
115 γρ. γάλα
30 γρ. λικέρ πορτοκάλι
70 γρ. αλεύρι
20 γρ. μπέικιν πάουντερ
8 γρ. κανέλα
10 γρ. ξύσμα πορτοκάλι
550 γρ. καρύδι τριμμένο
Για το σιρόπι
100 γρ. ζάχαρη
300 γρ. μέλι
325 γρ. νερό
2 γρ. χυμό λεμόνι
ξύσμα από ένα πορτοκάλι σε φλούδες
Η καρυδόπιτα είναι ένα γλυκό άκρως συνυφασμένο με την ελληνική μας παράδοση. Στην συνταγή μας αυτή παρουσιάζεται σε μια ιδιαίτερη παραλλαγή, την προσθήκη πορτοκαλιού.
Τα καρύδια, που αποτελούν το βασικό συστατικό της συνταγής είναι πλούσια σε ω3 λιπαρά οξέα καθώς και πολυφαινόλες.
Ο συνδυασμός των πολυφαινολών με τα ω3 λιπαρά οξέα συντελούν στην ενίσχυση του οργανισμού και στην προστασία έναντι του σχηματισμού ελευθέρων ριζών, συνεπώς παρέχουν αντιοξειδωτική δράση στον οργανισμό. Πάντα βέβαια ως μέρος μιας ισορροπημένης υγιεινής διατροφής.
Επιπλέον, η συνταγή προσφέρει μεγάλο ποσοστό βιταμίνης D, με κύρια πηγή στην περίπτωσή μας το πορτοκάλι (χυμός και ξύσμα πορτοκαλιού).
Είναι ευρέως γνωστό ότι η βιταμίνη D αυξάνει την απορρόφηση ασβεστίου στον οργανισμό, ενώ ταυτόχρονα συντελεί στην διατήρηση της υγείας του δέρματος και συμβάλλει στην καλή ψυχική υγεία.
Το γλυκό αυτό παρέχει επίσης καλές ποσότητες φωσφόρου και φυτικών ινών.
Παρ’ όλα αυτά, είναι αρκετά υψηλή η περιεκτικότητά του σε θερμίδες, λιπαρά και απλούς υδατάνθρακες (σιρόπι, ζάχαρη). Το γεγονός αυτό καθιστά σημαντική την προσεκτική και με μέτρο κατανάλωσή του. Η κατανάλωση μικρότερης μερίδας βοηθήσει τόσο στην αποφυγή της στέρησης, όσο και τη διατήρηση ενός ισορροπημένου διατροφολογίου με σκοπό ένα υγιές βάρος.
Τέλος, η εξισορρόπηση των θερμίδων που προσφέρει η συνταγή θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί με αύξηση της σωματικής δραστηριότητας.
Ένα γρήγορο περπάτημα ή μια βόλτα με το ποδήλατο στην εξοχή, καθώς και η ενασχόληση με ευχάριστες δραστηριότητες, όπως το κολύμπι, θα βοηθήσουν τόσο στην κατανάλωση των περιττών θερμίδων όσο και στη γενικότερη σωματική και ψυχική ευεξία.
O Γιάννης Λουκάκος είναι διάσημος, βραβευμένος chef, με πολυετή τηλεοπτική παρουσία ('Master Chef', 'Junior Master Chef', 'Dr Cook'), το δικό του εστιατόριο στο Χαλάνδρι («Ψωμί και αλάτι»), αλλά και τον δικό του χώρο σεμιναρίων μαγειρικής (TheSeminarProject). Από το καλοκαίρι του 2014 έχει την επιμέλεια λειτουργίας και του εστιατορίου «Ραμπαγάς» στη Σίφνο.
Έχει γράψει δύο βιβλία μαγειρικής, το «Ψωμί & Αλάτι – Τhe Cookbook» (βραβείο Gourmet ως το καλύτερο βιβλίο μαγειρικής της χρονιάς), και το «Chef από την αρχή», που απευθύνεται σε αρχάριους μάγειρες όλων των ηλικιών.