300 γρ. μαργαρίνη με βούτυρο
400 γρ. ζάχαρη μαύρη
3 αβγά
150 γρ. πορτοκάλι χυμό
150 γρ. γάλα
350 γρ. αλεύρι γενικής χρήσης
100 γρ. αμύγδαλο, τριμμένο
50 γρ. καρύδι, τριμμένο
20 γρ. ξύσμα λεμόνι
20 γρ. ξύσμα πορτοκάλι
20 γρ. μπέικιν πάουντερ
2 γρ. αλάτι
25 γρ. λικέρ πικραμύγδαλο
Ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
Το κέικ είναι ένα από τα πιο αγαπημένα σνακ μικρών και μεγάλων. Αν και δεν το αντιλαμβάνονται όλοι, το κέικ ανήκει και αυτό στην κατηγορία των γλυκών, κάτι που συνήθως συνεπάγεται αυξημένο λίπος, ζάχαρη και θερμίδες!
Πράγματι 1 μερίδα από τη βασιλόπιτα κέικ έχει περίπου 500kcal, με τις μισές σχεδόν να προκύπτουν από το λίπος και τις άλλες μισές από τους υδατάνθρακες!
Υπάρχουν όμως δύο σημαντικές παρατηρήσεις! Από το συνολικό λίπος και τους συνολικούς υδατάνθρακες, μικρό μόνο μέρος είναι κορεσμένο λίπος και απλά σάκχαρα- αντίστοιχα, συστατικά που έχουν ενοχοποιηθεί για διάφορες χρόνιες ασθένειες και θέλουμε να τα περιορίσουμε στην καθημερινή μας διατροφή!
Αντιθέτως, το λίπος προκύπτει κυρίως από τους ξηρούς καρπούς και τη μαργαρίνη, δηλαδή από φυτικές πηγές, που συνήθως ωφελούν την υγεία, ενώ χρησιμοποιείται μαύρη ζάχαρη, που είναι πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά σε σχέση με την επεξεργασμένη άσπρη ζάχαρη!
Ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι ότι 1 μερίδα βασιλόπιτα κέικ καλύπτει 100% τις ημερήσιες ανάγκες ενός ενήλικα σε βιταμίνη D, καθώς και τις μισές σχεδόν ημερήσιες ανάγκες του σε βιταμίνη Α, εξασφαλίζοντας γερά οστά και καλή όραση!
Παρ’ όλα αυτά, η βασιλόπιτα κέικ δεν παύει να έχει αυξημένο θερμιδικό περιεχόμενο και να είναι πλούσια σε χοληστερόλη, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει, όπως όλα τα γλυκά, να καταναλώνεται σε σπάνιες περιστάσεις και σε μικρές ποσότητες!
O Γιάννης Λουκάκος είναι διάσημος, βραβευμένος chef, με πολυετή τηλεοπτική παρουσία ('Master Chef', 'Junior Master Chef', 'Dr Cook'), το δικό του εστιατόριο στο Χαλάνδρι («Ψωμί και αλάτι»), αλλά και τον δικό του χώρο σεμιναρίων μαγειρικής (TheSeminarProject). Από το καλοκαίρι του 2014 έχει την επιμέλεια λειτουργίας και του εστιατορίου «Ραμπαγάς» στη Σίφνο.
Έχει γράψει δύο βιβλία μαγειρικής, το «Ψωμί & Αλάτι – Τhe Cookbook» (βραβείο Gourmet ως το καλύτερο βιβλίο μαγειρικής της χρονιάς), και το «Chef από την αρχή», που απευθύνεται σε αρχάριους μάγειρες όλων των ηλικιών.