1 κούπα σταφίδες
1 κούπα νερό
¾ κούπας ελαιόλαδο
1,5 κούπα ζάχαρη (κατά προτίμηση μισή λευκή-μισή σκούρα)
2 κουταλάκια μπέικιν- 2 κουταλιές νερό- 2 κουταλιές ξύδι (ή
δύο αυγά)
2 βανίλιες (σωληνάκια)
2,5 κούπες αλεύρι
1 κουταλάκι σόδα
1 κουταλάκι αλάτι
1 κουταλάκι κανέλα σκόνη
½ κουταλάκι γαρύφαλλο σκόνη
2 κούπες νιφάδες βρώμης
½ κούπα χοντροτριμμένους ξηρούς καρπούς
Τα μπισκότα μπορούν να έχουν, ταυτόχρονα με τη γλυκιά τους γεύση, και υψηλή διατροφική αξία; Ας δούμε μαζί τα χαρακτηριστικά αυτών των, αν μη τι άλλο, πρωτότυπων μπισκότων βρώμης.
Η βρώμη έχει καταφέρει να «κεντρίσει» το ενδιαφέρον μεγάλου μέρους των καταναλωτών – όχι αδίκως. Αυτό γιατί αποτελεί μία εξαιρετική πηγή υδατανθράκων – που θα σας δώσουν άμεσα ενέργεια – αλλά και φυτικών ινών.
Σίγουρα θα έχετε διαβάσει αρκετά για τις φυτικές ίνες...ας συνοψίσουμε όμως τα βασικότερα οφέλη που μας επιφέρουν:
Απολαμβάνοντας μόλις 3 μπισκότα, θα προσλάβετε παραπάνω από το 10% των φυτικών ινών που χρειάζεσθε ημερησίως. Αν είστε από τα άτομα που θεωρούν ότι η βρώμη δεν είναι αρκετά γευστική...αυτή η συνταγή θα σας κάνει να αναθεωρήσετε. Αν από την άλλη πλευρά, είστε λάτρεις της βρώμης, ετοιμαστείτε να την απολαύσετε στα «καλύτερά» της.
Πέραν της βρώμης όμως, βασικό συστατικό της συνταγής αποτελούν και οι σταφίδες. Τα αποξηραμένα φρούτα (προσέξτε να μην περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη) είναι ιδανικά για να τα εντάξετε στο καθημερινό σας διαιτολόγιο, καθώς είναι εύκολα στην αποθήκευση και στη μεταφορά (μπορείτε να τα έχετε οπουδήποτε!), είναι διαθέσιμα όλο τον χρόνο και ενσωματώνονται εύκολα σε συνταγές.
Θα είχε ενδιαφέρον να χρησιμοποιήσετε στη συνταγή, ως παραλλαγή, κορινθιακή σταφίδα η οποία είναι πλούσια σε συστατικά με σημαντική αντιοξειδωτική δράση.
Tip: Για να μειώσετε τη ζάχαρη, μπορείτε να αντικαταστήσετε ένα μέρος της ποσότητάς της με σταφίδες.
Η Βαγγελιώ Κασσαπάκη εργάζεται ως καθηγήτρια Mαθηματικών σε δημόσιο σχολείο και η σχέση της με την γαστρονομία είναι καθαρά ερασιτεχνική. Η αναζήτηση παλιών συνταγών, παραδοσιακών διατροφικών συνηθειών και λαογραφικών στοιχείων που συνδέονται με το φαγητό την οδήγησε στη δημιουργία του www.cretangastronomy.gr, γνωστό με το όνομα «Κρήτη: Γαστρονομικός Περίπλους», το 2010.
Το site πλέον είναι από τα πιο δημοφιλή στον χώρο και βραβεύτηκε ως το καλύτερο blog παραδοσιακών συνταγών στην Ελλάδα από το κοινό και την κριτική επιτροπή και στα δύο Food Blog Awards που διοργάνωσε το περιοδικό BHMAgourmet για το 2015 και το 2016.