Συνταγές

Μοσχάρι με κολοκυθάκια

Κατερίνα Θεολόγου
1 λεπτό να διαβαστεί
mosxari-me-kolokythakia-suntagi
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Αλατοπιπερώνουμε το κρέας και ζεσταίνουμε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά χωρίς ελαιόλαδο. Όταν έχει ζεσταθεί καλά ρίχνουμε τα κομμάτια του κρέατος. Τα αφήνουμε να ροδίσουν καλά από όλες τις πλευρές για 3-4 λεπτά.
  2. Ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, ανακατεύουμε και προσθέτουμε το ελαιόλαδο, σοτάροντας για 2 λεπτά ακόμα.
  3. Προσθέτουμε ζεστό νερό από το βραστήρα, τα φύλλα δάφνης και το μπαχάρι. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για 1 ½ ώρα μέχρι το κρέας να είναι σχεδόν έτοιμο. Εντωμεταξύ ελέγχουμε αν χρειαστεί επιπλέον νερό.
  4. Προσθέτουμε τα κολοκυθάκια και μαγειρεύουμε για 10-15 λεπτά ακόμα.
  5. Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε τη μουστάρδα Dijon, το ελαιόλαδο και το χυμό λεμονιού.
  6. Σβήνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε τη σάλτσα μουστάρδας στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε ελαφρά να πάει παντού και σερβίρουμε. Συνοδεύουμε με ρύζι μπασμάτι ή μακρύκοκκο.
servings
Για 4 άτομα
cook
ΥΛΙΚΑ
  • 800 γρ. μοσχάρι σπάλα κομμένο σε κύβους
  • 4 κολοκυθάκια κομμένα σε μπαστουνάκια
  • 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1/2 κ.γλυκού μπαχάρι τριμμένο (ή σε σκόνη)
  • 1/3 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο + 1 κ.σούπας
  • 1 κ. σούπας μουστάρδα Dijon
  • το χυμό από 1 λεμόνι
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Mια μερίδα περιέχει:
Θερμίδεςkcal
521
26%
Λιπαρά
35g
50%
Κορεσμένα λιπαρά
8g
38,8%
Σάκχαρα
0g
0%
Νάτριο
0g
13,7%
Φυτικές Ίνες
3g
10,6%
ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΥ
Νάντια Σκληβάγκου
Νάντια Σκληβάγκου MSc Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Έφτασε η Κυριακή και αυτό σημαίνει χαρούμενη διάθεση και φαγητό με την οικογένεια ή φίλους. Σημαίνει οικείες σπιτικές μυρωδιές από την κουζίνα και συνήθως κρέας, όπως το συνήθιζε  κάθε οικογένεια τότε που τα όσπρια ήταν για την Τετάρτη και το… λιπαρό ψαχνό για την Κυριακή. Γι’ αυτό της αξίζουν οι πιο ξεχωριστές σπιτικές συνταγές μαγειρικής αλλά και η καλύτερη παρέα.

Μοσχάρι

Αν και σύγχρονες επιστημονικές έρευνες ενοχοποιούν το κόκκινο κρέας ως παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη χρόνιων παθήσεων, είναι γνωστό ότι περιέχει αρκετά θρεπτικά συστατικά. Όταν καταναλώνεται με μέτρο, αποτελεί μέρος μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής για όλες τις ηλικίες.

Η πρωτεΐνη του μοσχαριού είναι υψηλής βιολογικής αξίας και συμβάλλει στην καλή λειτουργία όλου του οργανισμού. Αποτελεί τη βασικότερη πηγή σιδήρου με την καλύτερη βιοδιαθεσιμότητα. Αυτό σημαίνει πως ο σίδηρος που προσλαμβάνεται από το κόκκινο κρέας απορροφάται καλύτερα από το σίδηρο που βρίσκεται στις φυτικές τροφές και έτσι έχουμε παραγωγή υγιούς αίματος αλλά και ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος. Η έλλειψη σιδήρου μπορεί να προκαλέσει κόπωση, δυσκολία συγκέντρωσης και μειωμένη άμυνα του οργανισμού στις λοιμώξεις.

Το μοσχάρι αποτελεί επίσης σημαντική πηγή συζευγμένου λινολεϊκού οξέος (CLA), ένα πολυακόρεστο λιπαρό οξύ, που φαίνεται να σχετίζεται με μειωμένη πιθανότητα για την εμφάνιση αρκετών τύπων καρκίνου, αλλά και ενίσχυση του ανοσοποιητικού και καρδιαγγειακού συστήματος.

Λαχανικά

Μπορείτε να προσθέσετε καρότα, αρακά και αγκινάρες στο πιάτο σας. Συνοδεύοντας το κρέας με λαχανικά, μέρος της χοληστερόλης δεσμεύεται από τις φυτικές ίνες και έτσι εμποδίζεται η απορρόφηση κορεσμένων λιπαρών από το έντερο.

Κανόνες Υγιεινής

Πριν όμως μαγειρέψετε το κόκκινο κρέας, καλό είναι να τηρείτε μερικούς κανόνες υγιεινής. Αρχικά αποθηκεύστε το κρέας προσεχτικά, έτσι ώστε να μη στάζουν τα υγρά του πάνω σε άλλα τρόφιμα. Χρησιμοποιείστε ξεχωριστές επιφάνειες κοπής για το ωμό και το ψητό κρέας και πλένετε τα χέρια μας και τα εργαλεία προσεκτικά με ζεστό νερό και σαπούνι μετά την επαφή με ωμό κρέας.

Καλή απόλαυση!

Κατερίνα Θεολόγου
Κατερίνα Θεολόγου Food blogger

H Κατερίνα Θεολόγου είναι Ιστορικός Τέχνης με Master στη Μουσειολογία και πλέον μαμά δύο αγοριών. Το πάθος της για τη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική εξελίχτηκε σιγά-σιγά μέσα από συνεχείς πειραματισμούς με διαφορετικές τεχνικές, ασυνήθιστα και μη υλικά, έρευνα, παρακολούθηση σεμιναρίων μαγειρικής, ενώ τον τελευταίο καιρό έχει δώσει ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στην υγιεινή διατροφή των παιδιών και της οικογένειας.

Τα ενδιαφέροντά της, μαγειρική, ζαχαροπλαστική, φωτογραφία και γράψιμο ενώθηκαν όλα μαζί στη δημιουργία του blog της «Delightful Area» (ο Χώρος της Απόλαυσης) www.delightfularea.com που διατηρεί ανελλιπώς από το Δεκέμβριο του 2010. Μέσω του blog της έχει δώσει ραδιοφωνικές συνεντεύξεις και έχει αποσπάσει διακρίσεις σε μεγάλους διαγωνισμούς (ΒΗΜΑgourmet Food Blog Awards 2015, Βραβείο Ζαχαροπλαστικής ΓΙΩΤΗΣ).

Νάντια Σκληβάγκου
Νάντια Σκληβάγκου MSc Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Η Νάντια Σκληβάγκου είναι Διαιτολόγος - Διατροφολόγος MSc, απόφοιτη του τμήματος Διαιτολογίας - Διατροφής του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Ιδρύματος.
Μετεκπαιδεύτηκε στην Αγγλία, αποκτώντας μεταπτυχιακό τίτλο στην αθλητική διατροφή.

Στις συνεδρίες, παρέχει διατροφική συμβουλευτική και ασχολείται με τη διαχείριση βάρους, την κλινική διατροφή καθώς και την αθλητική διατροφή. Αναλαμβάνει τη διατροφική υποστήριξη παιδιών, ενώ παράλληλα συμμετέχει σε εθελοντική βάση, σε πρόγραμμα διατροφικής στήριξης παιδιών ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

Παρέχει τις διαιτολογικές της υπηρεσίες στο νεοσύστατο διαιτολογικό της γραφείο, στο Νέο Ψυχικό.