Συστάσεις Διατροφής

Διατηρώ το βάρος μου και μέσα στις γιορτές!

της Δήμητρας Μελαδάκη
08 Απριλίου 2015
12750 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
Διατηρώ το βάρος μου και μέσα στις γιορτές!

Photo source: www.bigstockphoto.com

Μπορεί οι γιορτές του Πάσχα να μην έχουν τόσο μεγάλη διάρκεια, και τόσα τραπέζια, σε σχέση με αυτές των Χριστουγέννων, όμως φαίνεται ότι η υπερκατανάλωση φαγητού και άρα η αύξηση του βάρους είναι σύνηθες φαινόμενο και το Πάσχα.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να το αποφύγουμε αυτό;

Κατ’ αρχάς, αν αποφασίσουμε να νηστέψουμε, θα πρέπει να προσπαθήσουμε να μην υπερκαταναλώσουμε τροφή, έχοντας στα περισσότερα κυρίως γεύματά μας κάποια επιλογή πρωτεΐνης, δηλαδή όσπρια ή θαλασσινά. Αν το γεύμα μας δεν περιέχει πρωτεΐνη και αποτελείται κυρίως από υδατάνθρακες (π.χ. μακαρόνια με σάλτσα, γεμιστά κ.λπ.), ο κίνδυνος να υπερκαταναλώσουμε είναι μεγαλύτερος. Ακόμη, προσπαθούμε να διατηρήσουμε τη μερίδα μας τόσο στα κυρίως γεύματα όσο και στα σνακ (π.χ. αποφύγουμε ενεργειακά πυκνά σνακ όπως πατατάκια και άλλα νηστίσιμα αρτοσκευάσματα και μεγάλες ποσότητες ξηρών καρπών). Τέλος, σύμμαχός μας είναι οι φυτικές ίνες, που αυξάνουν το κορεσμό, άρα φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής άλεσης δεν πρέπει να λείπουν από το διαιτολόγιό μας.

Τι να προσέξετε στο εορταστικά τραπέζια;

Στα εορταστικά τραπέζια του Μ. Σαββάτου και του Πάσχα προσπαθούμε να ελέγξουμε την ποσότητα και την ποιότητα του φαγητού που θα καταναλώσουμε. Το καλύτερο είναι να γεμίσουμε το πιάτο μας μία φορά, προσπαθώντας τουλάχιστον το μισό να καλύπτεται από σαλάτα. Η σαλάτα θα μας φουσκώσει, με αποτέλεσμα να καταναλώσουμε μικρότερη ποσότητα φαγητού συνολικά. Κάνουμε έξυπνες, μη ενεργειακά πυκνές επιλογές και τρώμε αργά.

Προσοσχή στην κατανάλωση αλκοόλ

Προσοχή θέλει και η κατανάλωση αλκοόλ, που θα μας δώσει αρκετές κενές θερμίδες, θερμίδες δηλαδή που δεν προκαλούν κορεσμό. Προτιμότερο είναι το κρασί και η μπίρα, παρά τα πιο «βαριά» ποτά.

Μην ξεχνάστε το πρωιϊνό

Δεν πρέπει να ξεχνάμε τις συνήθειες όλου του χρόνου τις μέρες αυτές. Καταναλώνουμε πρωινό με ψωμί σίκαλης ή δημητριακά ολικής άλεσης, φρούτα και κάνουμε συχνά γεύματα, για να αποφύγουμε το τσιμπολόγημα. Συγκεκριμένα, το Πάσχα, ειδικά αν ο εορτασμός περιλαμβάνει σούβλισμα, καλό είναι να κάνουμε συγκεκριμένα γεύματα. Δηλαδή, να ξεκινήσουμε τη μέρα μας με κάποιο πρωινό με δημητριακά ολικής άλεσης που θα μας κρατήσουν χορτάτους για αρκετές ώρες.

Αποφυγή τσιμπολογήματος

Στη συνέχεια, και ενώ η προσφορά φαγητού είναι συχνά άφθονη και συνεχής, ας θέσουμε ως στόχο να κάνουμε ένα γεύμα πριν το μεσημεριανό, αντί να τσιμπολογάμε συνεχώς. Είναι προτιμότερο να γεμίσουμε ένα μικρό πιατάκι με ό,τι νομίζουμε ό,τι θα μας καλύψει σαν σνακ (πχ μια χούφτα ξηροί καρποί, μια μπάρα δημητριακών ολικής άλεσης, λίγα ξερά φρούτα, 1 σαλάτα με φρέσκα φρούτα), από το να αποφύγουμε να καταναλώσουμε μαζεμένες τις θερμίδες και να τσιμπάμε από ό,τι προσφέρεται.

Το δεύτερο κυρίως γεύμα της ημέρας, είτε αυτό είναι βραδινό είτε μεσημεριανό, προσπαθούμε να είναι ελαφρύ, ωστόσο δεν μένουμε και νηστικοί

Καλή επιλογή απογεματινού

Κουλουράκια και τσουρέκια σίγουρα θα υπάρχουν, ας μην ετοιμάσουμε ή ας μην αγοράσουμε όμως πάρα πολλά, αλλά μόνο όσα χρειάζονται για εκείνες τις ημέρες με σκοπό να μην μείνουν στο σπίτι και για τις επόμενες εβδομάδες. Ταυτόχρονα, όταν θέλουμε να καταναλώσουμε κάτι από αυτά, το αντικαθιστούμε με κάτι άλλο στην ημέρα. Προτιμήστε να καταναλώσετε δύο κουλουράκια για απογευματινό, από το να τρώτε μισό κάθε φορά που περνάτε δίπλα από την πιατέλα.

Αυξήσετε τη φυσική σας δραστηριότητα

Τέλος, εκμεταλλευτείτε το χαλαρό πρόγραμμα των ημερών αυτών για να αυξήσετε τη φυσική σας δραστηριότητα. Περπάτημα, ποδηλασία, κηπουρική ακόμα και κολύμπι μπορούν να μπουν στο πρόγραμμα για να «κάψουμε» κάποιες από τις θερμίδες που θα προσλάβουμε τις μέρες αυτές.

Δήμητρα Μελαδάκη
Δήμητρα Μελαδάκη Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.