Συστάσεις Διατροφής

Οινοθεραπεία: Ξεγελάστε τα γηρατειά, μεθώντας τα!

της Μαρίνας Σαουλίδου
24 Οκτωβρίου 2013
14127 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Οινοθεραπεία: Ξεγελάστε τα γηρατειά, μεθώντας τα!

Photo source: www.bigstockphoto.com

Κάποιοι το αγαπούν για την γλυκιά του γεύση. Άλλοι, πάλι, γιατί τους θυμίζει καλοκαίρι. Το σταφύλι, όμως, για εκατομμύρια ακόμη άτομα τα τελευταία χρόνια έχει μετατραπεί και ένα πρώτης τάξεως φυσικό καλλυντικό, το οποίο μάλιστα αποτελεί τη βάση για τη γνωστή σε όλους πια «οινοθεραπεία».
                                                                       
Τα σπα και τα ινστιτούτα αισθητικής το έχουν…λατρέψει! Κι αυτό γιατί μία τόσο απλή, φθηνή και εύκολα αποκτήσιμη πρώτη ύλη, στα χέρια των ειδικών μπορεί να «μεταμορφωθεί» σε τονωτικές μάσκες έως και κρέμες και έλαια που χρησιμοποιούνται για ένα χαλαρωτικό μασάζ.

Δεν είναι, εξάλλου, λίγα και τα προϊόντα κατά της κυτταρίτιδας, αλλά και οι αντιγηραντικές κρέμες που στηρίζονται στις «μαγικές», αλλά απόλυτα φυσικές ιδιότητες του αγαπημένου αυτού καλοκαιρινού φρούτου.

Για ποιο λόγο το σταφύλι και όχι για παράδειγμα…το ροδάκινο; Το μυστικό της ευεργετικής του δράσης, σύμφωνα με τους ειδήμονες, κρύβεται στην ρεσβερατρόλη, που ανήκει στη μεγάλη «οικογένεια» των πολυφαινολών.

Η χημική αυτή ένωση, όπως εξάλλου και τα υπόλοιπα μέλη της κατηγορίας, είναι γνωστά για τα ισχυρά αντιοξειδωτικά τους χαρακτηριστικά, ενώ βάσει πολυάριθμων μελετών, είναι έως και 50 φορές πιο ισχυρά συγκριτικά με τη βιταμίνη Ε και 30 φορές πιο ισχυρά εν συγκρίσει με τη βιταμίνη C.
 
Η ρεσβερατρόλη, πρέπει να γνωρίζετε, συναντάται κυρίως στη φλούδα και στα κουκούτσια του σταφυλιού και το φρούτο τα παράγει με σκοπό να προστατευτεί από πιθανές μολύνσεις ή ελεύθερες ρίζες που θα μπορούσαν να το βλάψουν. Η ουσία, επίσης, έχει εντοπιστεί και σε άλλα φρούτα, όπως είναι τα ρόδια και τα μύρτιλα.

Ο ρόλος των πολυφαινολών στην ομορφιά είναι, ωστόσο, εξ’ ίσου σημαντικός, αφού προλαμβάνουν τη γήρανση του δέρματος, αναπλάθουν τα κύτταρα του και τα ενυδατώνουν, ενώ έχει αποδειχθεί ότι έχουν τη δυνατότητα να ενεργοποιούν και την παραγωγή κολλαγόνου.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τη ρεσβερατρόλη, έρευνες έχουν καταδείξει ότι ωθεί στην παραγωγή των σιρτουϊνών, οι οποίες με απλά λόγια είναι πρωτεΐνες που βοηθούν στη μακροβιότητα των κυττάρων, αλλά παράλληλα σχετίζονται και με τον έλεγχο των διαδικασιών που του ενεργειακού μεταβολισμού.

Μαρίνα Σαουλίδου
Μαρίνα Σαουλίδου Δημοσιογράφος