Φυτικές ίνες
Ως φυτικές ίνες ορίζουμε τους άπεπτους από τον ανθρώπινο οργανισμό υδατάνθρακες - η αξία τους στην διατροφή είναι σήμερα αναγνωρισμένη. Η υψηλή κατανάλωση φυτικών ινών σχετίζεται με καλύτερη ρύθμιση της γλυκόζης αίματος, με χαμηλότερες τιμές χοληστερόλης, με χαμηλότερη πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, ενώ μια διατροφή υψηλή σε φυτικές ίνες μπορεί να αντιμετωπίσει τυχόν προβλήματα δυσκοιλιότητας. Οι συστάσεις των διεθνών οργανισμών είναι να καταναλώνουμε τουλάχιστον 30g φυτικών ινών την ημέρα, την ώρα που μελέτες δείχνουν πως η μέση κατανάλωση ενός Αμερικάνου, μετά βίας ξεπερνά τα 15g. Μπορούμε να αυξήσουμε την κατανάλωση φυτικών ινών από την διατροφή μας, εντάσσοντας τα φρούτα και τα λαχανικά στο καθημερινό μας διαιτολόγιο, καταναλώνοντας τακτικά όσπρια, είτε ως κυρίως γεύμα είτε σε σαλάτες και δίνοντας έμφαση στα ολικής άλεσης σιτηρά όπως ζυμαρικά, ζωμί και δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης.