Ψυχολογία

Διακοπές: Ανάγκη ή Πολυτέλεια;

της Αγγελικής Ζορμπαλά
09 Αυγούστου 2010
14919 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
Διακοπές: Ανάγκη ή Πολυτέλεια;

Photo source: www.bigstockphoto.com

Πολλές φορές ακούω γύρω μου: " Τί να τις κάνω τις διακοπές. Δεν τις χρειάζομαι. Δεν νιώθω και τόσο κουρασμένος". Άλλες πάλι: "Δεν βλέπω την ώρα να φύγω διακοπές. Θα φύγω Αύγουστο…πώς θα περάσουν όλοι αυτοί οι μήνες"; Η αλήθεια είναι ότι όλοι, από τον φοιτητή μέχρι τον συνταξιούχο και τον σκληρά εργαζόμενο έχουν ανάγκη τις διακοπές. Ειδικά στη σημερινή εποχή, η έννοια του διακόπτω τα πάντα αποκτά μια ιδιαίτερη και πολύτιμη σημασία. Η σκληρή πραγματικότητα, το ανταγωνιστικό εργασιακό περιβάλλον, η καθημερινότητα που έχει εξελιχθεί σε μάχη για επιβίωση αλλά και η καθημερινότητα που απαιτεί πολύ κόπο για να διεκπεραιωθεί και να οργανωθεί, είναι πολύ δύσκολο να γίνουν ανεκτά αν δεν υπάρχει στον ορίζοντα μία ανάπαυλα για ανασύνταξη δυνάμεων.

Η γιαγιά που κρατάει τα παιδιά στην διάρκεια της ημέρας, οι γονείς που δουλεύουν συνεχώς προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές απαιτήσεις της οικογένειας, η εργαζόμενη μητέρα που συχνά προσπαθεί να ανταπεξέλθει με επιτυχία σε πολλά κοινωνικά πρότυπα και που η πραγματική της εργασία σταματάει τα μεσάνυχτα, ο καριερίστας που προσπαθεί ταυτόχρονα να διατηρήσει την κοινωνική του ζωή και να βλέπει συχνά τους φίλους του, ο μαθητής που περνάει ώρες πάνω από το βιβλίο και ταυτόχρονα προσπαθεί να είναι εξαιρετικός σε όλες τις εξωσχολικές απαιτήσεις, είναι μόνο μερικά παραδείγματα ανθρώπων που έχουν αναλάβει διπλούς και τριπλούς κοινωνικούς ρόλους  στην καθημερινότητά τους. Η αλήθεια είναι επίσης ότι αυτή η νευρωτική συνήθεια ανάληψης πολλαπλών ρόλων είναι φαινόμενο κυρίως της εποχής μας.

Μέσα σε μία τέτοια δύσκολη και πολύπλοκη πραγματικότητα, οι διακοπές πρέπει να θεωρούνται επιβεβλημένες και όχι πολυτέλεια. Η σκέψη "καλύτερα να μην ξοδέψω χρήματα και να μην πάω πουθενά αν και νιώθω πολύ κουρασμένος - και στο σπίτι μου το ίδιο θα ξεκουραστώ…" είναι αναγκαίο να αντικατασταθεί από το "έχω κουραστεί πολύ τον χειμώνα, πρέπει να φύγω έστω και λίγες ημέρες να ανασυντάξω δυνάμεις, να αναζητήσω νέες εμπειρίες για να καταφέρω έναν χειμώνα καλύτερο από τον προηγούμενο". Η διάρκεια των διακοπών δεν έχει τόσο σημασία (φυσικά αν υπάρχει δυνατότητα για μεγάλο χρονικό διάστημα, ακόμα καλύτερα) όσο έχει η ποιότητα. Ο καθένας είναι σε θέση να γνωρίζει τί τον ανακουφίζει και τί τον ξεκουράζει καλύτερα, τί είναι αυτό που λαχταράει και τί είναι αυτό που απολαμβάνει και με αυτό θα πρέπει να επιβραβεύει τον εαυτό του για τις χειμερινές του προσπάθειες.

Η σύσφιξη σχέσεων, η πιο συχνή σεξουαλική ζωή, οι ποιοτικοί διάλογοι, ο χρόνος μιας οικογένειας και η αλληλεπίδραση των μελών της, είναι πολύτιμα οφέλη που κερδίζονται ακόμη και με ολιγοήμερες διακοπές. Για αυτό και δεν πρέπει να υποτιμάμε την σημασία τους.  Η ψυχολογική κόπωση είναι ύπουλη και τα σημάδια της φαίνονται τις περισσότερες φορές με πολύ σκληρό τρόπο. Οι διακοπές αποτελούν τη προσωπική μας επιβράβευση. Αυτό που λέμε λαϊκά "να φύγω να ανοίξει το μάτι μου" δεν υπονοεί τίποτα άλλο  παρά την απόκτηση νέων εμπειριών, τη διεύρυνση του προσωπικού ορίζοντα, το "ξεθόλωμα" από τον καθημερινό Γολγοθά. Έχοντας την τύχη να ζούμε σε μία χώρα με άπλετο φως, με τις μοναδικές εναλλαγές στο φυσικό τοπίο, το απέραντο χαλαρωτικό γαλάζιο και έχοντας ως πολιτιστική μας κληρονομιά το τσούγκρισμα των ποτηριών με τη διπλανή παρέα, οι εικόνες που τελικά ενδοβάλλουμε και "κουβαλάμε" μέσα μας από τις καλοκαιρινές μας διακοπές γίνονται πολύτιμοι σύμμαχοι μέχρι το επόμενο καλοκαίρι.

ΚΑΛΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ!!!

Αγγελική Ζορμπαλά
Αγγελική Ζορμπαλά Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια M.Sc.