Οικογένεια

Διατροφή για το παιδί σε θεραπεία

16 Ιουλίου 2015
12483 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
paidi sto nosokomeio kai diatrofi

Η καλή και ισορροπημένη διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση και την βελτίωση της υγείας ενός παιδιού. Μια σωστή διατροφή πλούσια σε όλα τα μικροθρεπτικά και μακροθρεπτικά συστατικά είναι ικανή να βοηθήσει στην αντιμετώπιση μιας φλεγμονώδους νόσου και στην ανάρρωση διαφόρων ασθενειών. Παράλληλα, η σωστή και ισορροπημένη διατροφή στην παιδική ηλικία βοηθάει στην ανάπτυξη του παιδιατρικού ασθενούς. Ένα παιδί που δεν τρέφεται σωστά και δεν καλύπτει τις ανάγκες του σε θρεπτικά συστατικά είναι πιθανό να αναπτύξει δυσθρεψία, κάτι το οποίο θα το οδηγήσει και σε καθυστέρηση της ανάρρωσής του. Τα παιδιά που αναρρώνουν σε κάποιο νοσοκομείο τρέφονται κυρίως από τα τρόφιμα που προσφέρονται σε αυτό.

Παιδί σε θεραπεία: Είναι επαρκές το φαγητό του νοσοκομείου;

Συνήθως το καθημερινό μενού του νοσοκομείου προσφέρει 1 μερίδα φρούτων, μοσχάρι ή κοτόπουλο, ρύζι ή μακαρόνια ή πατάτα, γιαούρτι, γάλα, ζελέ και φρυγανιές. Είναι όμως αρκετά αυτά τα τρόφιμα από μόνα τους να καλύψουν τις διατροφικές ανάγκες ενός παιδιού που βρίσκεται σε θεραπεία; Η απάντηση είναι αρνητική. Ένα παιδί πρέπει να καταναλώνει ημερησίως οπωσδήποτε πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών, κάτι το οποίο φυσικά δεν τηρείται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το παιδί να μην καλύπτει τις ανάγκες του σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία και φυσικά ούτε σε φυτικές ίνες.

Φυτικές ίνες και παιδί

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιάτρων, ο υπολογισμός των ημερήσιων αναγκών των παιδιών σε φυτικές ίνες υπολογίζονται προσθέτοντας τον αριθμό 5 στην ηλικία του

Για παράδειγμα, ένα παιδί 5 ετών θα πρέπει να προσλαμβάνει 10 γραμμάρια φυτικών ινών ανά ημέρα, έτσι ώστε να μην έχει προβλήματα δυσκοιλιότητας. Ωστόσο, η πρόσληψη των φυτικών ινών δεν γίνεται μόνο μέσω των φρούτων και των λαχανικών, αλλά και μέσω των δημητριακών ολικής άλεσης και των οσπρίων. Φυσικά τα περισσότερα νοσοκομεία δεν έχουν προϊόντα ολικής αλέσεως, τα οποία ανήκουν στην κατηγορία των σύνθετων υδατανθράκων και δεν προσφέρουν όσπρια. Αντίθετα, τα τρόφιμα τα οποία προσφέρουν είναι τρόφιμα χαμηλά σε φυτικές ίνες, ευνοώντας τη δυσκοιλιότητα. Επίσης, τις περισσότερες φορές δεν καλύπτουν τις ημερήσιες ανάγκες σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία.

Τι συστήνεται για τη διατροφή του παιδιού;

Όλα τα παραπάνω λοιπόν οδηγούν στο συμπέρασμα ότι όταν το παιδί μπορεί να τραφεί διά της φυσιολογικής οδού θα πρέπει να καταναλώνει και επιπλέον τρόφιμα από αυτά που του προσφέρονται από το νοσοκομείο.

 Φρούτα και λαχανικά

Καλό είναι ο γονιός να φροντίζει ώστε το παιδί του να προσλαμβάνει τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως.

Δημητριακά

Επίσης, η παραπάνω ποσότητα δημητριακών θα πρέπει να καλύπτεται από δημητριακά ολικής αλέσεως για παράδειγμα: ψωμί ολικής αλέσεως, κρακεράκια ή κριτσίνια ολικής αλέσεως και δημητριακά πρωινού ολικής αλέσεως.

Απαραίτητη πρωτεΐνη

 

Επίσης, καλό είναι το παιδί να καταναλώνει ημερησίως δύο έως τρεις μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων (γάλα, γιαούρτι ή τυρί) και φυσικά την απαραίτητη πρωτεΐνη μέσω του κρέατος, του ψαριού ή των οσπρίων.

 

Φυτικές ίνες

Βέβαια, μερικές φορές, κρίνεται απαραίτητη η μείωση πρόσληψης φυτικών ινών λόγω διάρροιας- εκεί οι διατροφικές ανάγκες αλλάζουν.

Ενυδάτωση και παιδί

Παράλληλα με την ενίσχυση της διατροφής του παιδιού σε θεραπεία δεν θα έπρεπε να παραλείψουμε και την προσοχή που πρέπει να δίνουμε στην ημερήσια πρόσληψη υγρών. Ειδικά τα παιδιά που παρουσιάζουν πυρετό, διάρροια και εμετούς θα πρέπει να ενυδατώνονται επαρκώς, διότι ο κίνδυνος αφυδάτωσης ελλοχεύει. Έτσι, θα πρέπει οπωσδήποτε να καταναλώνουν περισσότερα υγρά από αυτά που χάνονται.

Παιδί στο νοσοκομείο: Τι συστήνεται για τα γλυκά;

Επίσης, ένα άλλο θέμα που θα πρέπει να εξετάσουμε είναι ότι συνήθως, όταν ένα παιδί βρίσκεται στο νοσοκομείο οι συγγενείς και οι φίλοι που θα το επισκεφτούν θα του προσφέρουν κάποιο γλυκό σνακ όπως σοκολάτα, γλυκά αρτοσκευάσματα, καραμέλες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το παιδί να καλύπτει μεν τις ημερήσιες του θερμιδικές ανάγκες, αλλά με λάθος τρόπο. Ο γονιός οφείλει σε αυτήν την περίπτωση να περιορίσει την κατανάλωση αυτών των γλυκών πειρασμών και να τα αντικαταστήσει με πιο υγιεινά σνάκ όπως φρούτα, γιαούρτι, γάλα, μπάρες δημητριακών ολικής άλεσης και άλλα πιο θρεπτικά τρόφιμα.

Όλα τα παραπάνω είναι σημαντικά, ώστε να βοηθηθεί και να αναρρώσει πιο γρήγορα ένα παιδί που βρίσκεται σε θεραπεία ενώ παράλληλα θα καλύψει τις ημερήσιες ανάγκες του σε τρόφιμα και υγρά.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Anderson, J. W., P. Baird, R. H. Davis, Jr., S. Ferreri, M. Knudtson, A. Koraym, V. Waters and C. L. Williams (2009). "Health benefits of dietary fiber." Nutr Rev 67(4): 188-205.

Guarino, A., F. Albano, S. Ashkenazi, D. Gendrel, J. H. Hoekstra, R. Shamir, H. Szajewska and E. E. E.-B. G. f. t. M. o. A. G. i. C. i. E. E. W. Group (2008). "European Society for Paediatric Gastroenterology, Hepatology, and Nutrition/European Society for Paediatric Infectious Diseases evidence-based guidelines for the management of acute gastroenteritis in children in Europe: executive summary." J Pediatr Gastroenterol Nutr 46(5): 619-621.

Kendall, P. C. (2006). Child and adolescent therapy : cognitive-behavioral procedures. New York ; London, GuilfordSlavin, J. L. (2008). "Position of the American Dietetic Association: health implications of dietary fiber." J Am Diet Assoc 108(10): 1716-1731.

Μαίρη Σελανικλή
Μαίρη Σελανικλή Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc. στην Κλινική Διατροφή

Η Μαίρη Σελανικλή είναι Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, με επιπλέον μεταπτυχιακή εξειδίκευση MSc στην κλινική διατροφή. Συγγραφέας του παιδικού παραμυθιού "Το Διατροφονήσι" των εκδόσεων medNutrition. Από το 2011 διατηρεί το διαιτολογικό της γραφείο στην περιοχή του Ζωγράφου.