Οικογένεια

Επιπλοκές στην εγκυμοσύνη και διατροφή

της Ιωάννας Μασούρα
24 Ιουλίου 2015
31773 Προβολές
3 λεπτά να διαβαστεί
Επιπλοκές στην εγκυμοσύνη και διατροφή

Η εγκυμοσύνη είναι μία από τις πιο δυναμικές περιόδους της ζωής μιας γυναίκας όπου στο σώμα της πραγματοποιούνται πολλές αλλαγές. Οι επιπλοκές της εγκυμοσύνης ορίζονται ως τα προβλήματα υγείας που προκύπτουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και αυτές μπορεί να συσχετίζονται με την υγεία της μητέρας, την υγεία του εμβρύου ή και των δύο. Είναι πολύ σημαντικό οι γυναίκες να επισκέπτονται τον γιατρό πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για να μειωθεί ο κίνδυνος των επιπλοκών της κύησης.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η διατροφική κατάσταση των γυναικών πριν την εγκυμοσύνη και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην υγεία του εμβρύου, του νεογέννητου και της μητέρας

Επιπλοκές που σχετίζονται με τη διατροφή

Στο κείμενο που ακολουθεί θα γίνει μια σύντομη αναφορά στις πιο κύριες επιπλοκές που συσχετίζονται με τη διατροφή κατά τη διάρκεια της κύησης συμπεριλαμβανομένης της αναιμίας, του διαβήτη, της υψηλής αρτηριακής πίεσης και της προεκλαμψίας και της ανεπάρκειας σε θρεπτικά συστατικά, όπως οι βιταμίνες και τα μέταλλα καθώς και στη σημασία ενός υγιούς σωματικού βάρους.

Αναιμία

Ο μειωμένος αριθμός των υγιών ερυθρών αιμοσφαιρίων τα οποία μεταφέρουν οξυγόνο σε όλο το σώμα, μπορεί να προκαλέσει αναιμία. Τα κύρια συμπτώματα αυτής της κατάστασης είναι το αίσθημα κούρασης ή αδυναμίας ή λιποθυμίας και δύσπνοιας.

Η έγκυος μπορεί να αντιμετωπίσει τα συμπτώματα με την πρόσληψη τροφίμων που είναι πλούσια σε σίδηρο, όπως οι ανάλατοι ξηροί καρποί, τα αποξηραμένα φρούτα, όπως τα αποξηραμένα βερίκοκα και τα σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το κατσαρό λάχανο.

Διαβήτης κύησης

Ο διαβήτης κύησης εμφανίζεται όταν ο ανθρώπινος οργανισμός δεν μπορεί να επεξεργαστεί αποτελεσματικά τους υδατάνθρακες, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υπάρχουν εμφανή συμπτώματα, αλλά μερικές φορές παρατηρείται έντονη δίψα, πείνα και κούραση.

Για την αντιμετώπιση του διαβήτη κύησης είναι απαραίτητο η έγκυος να ακολουθεί ένα υγιεινό πρόγραμμα διατροφής και να εντάξει την τακτική σωματική δραστηριότητα στην καθημερινότητά της. Για μερικές γυναίκες είναι αναγκαία η χορήγηση ινσουλίνης, ώστε τα επίπεδα σακχάρου του αίματος να παραμείνουν υπό έλεγχο.

Υψηλή αρτηριακή πίεση

Η υψηλή αρτηριακή πίεση που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να οδηγήσει σε προεκλαμψία. Η προεκλαμψία εμφανίζεται μετά από τις 20 εβδομάδες κύησης και μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στα νεφρά και σε άλλα όργανα.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν αιφνίδια αύξηση της αρτηριακής πίεσης, αυξημένα ποσοστά πρωτεΐνης στα ούρα, πρήξιμο στο πρόσωπο και τα χέρια, πονοκέφαλο, προβλήματα στην όραση και πόνο ακριβώς κάτω από τα πλευρά.

Απαραίτητο είναι η έγκυος να μειώσει την κατανάλωση τροφίμων που είναι πλούσια σε αλάτι, όπως τυρί, ζαμπόν, σαλάμι, αλατισμένους ξηρούς καρπούς και κύβους ζυμαρικών. Παρ’ όλα αυτά, η χορήγηση φαρμάκων σε αυτή την περίπτωση μπορεί να είναι αναπόφευκτη.

diatrofh kai epiplokes sthn egkymosinh

 

Ποια τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά;

Τα θρεπτικά συστατικά (όπως το φυλλικό οξύ), οι βιταμίνες (όπως η D) και τα μέταλλα (όπως το ασβέστιο) είναι θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός για να λειτουργήσει σωστά.

Φυλλικό οξύ

Τα μειωμένα επίπεδα φυλλικού οξέος στο αίμα μπορεί να οδηγήσουν στη γέννηση παιδιού με ανωμαλία του νευρικού σωλήνα που προκαλούν δυσμορφίες της σπονδυλικής στήλης (π.χ. δισχιδής ράχη), του κρανίου και του εγκεφάλου (π.χ. ανεγκεφαλία). Για την αποφυγή μια τέτοιας περίπτωσης, η μέλλουσα μητέρα θα πρέπει να καταναλώνει τρόφιμα πλούσια σε φυλλικό οξύ, όπως το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το σπανάκι και τα ρεβίθια.

Βιταμίνη D

Η ορθή δοσολογία βιταμινών καθημερινώς είναι άμεσα συνδεδεμένες με τη σωστή ανάπτυξη του εμβρύου και την αποφυγή επιπλοκών. Για παράδειγμα, η βιταμίνη D ρυθμίζει την ποσότητα του ασβεστίου και του φωσφορικού στο σώμα, που είναι μέταλλα απαραίτητα για υγιή οστά και δόντια και τη δημιουργία αποθεμάτων βιταμίνης D για τους πρώτους μήνες ζωής του νεογέννητου.

Οι κύριες πηγές βιταμίνης D είναι τα λιπαρά ψάρια (όπως ο σολομός, το σκουμπρί και οι σαρδέλες), τα αυγά και το κρέας. Ο ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να συνθέσει βιταμίνη D, όταν το δέρμα εκτεθεί στο φως του ήλιου.

Aσβέστιο

Ακόμη, η έλλειψη ασβεστίου μπορεί να οδηγήσει σε ανώμαλη ανάπτυξη του εμβρύου και σε πρόωρο τοκετό. Έτσι, η μέλλουσα μητέρα καλείται να συμπεριλάβει στο ημερήσιο διαιτολόγιό της τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο, όπως το γάλα, το τυρί και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα, καθώς και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (όπως το μπρόκολο, το λάχανο και οι μπάμιες).

Τι δείχνουν οι μελέτες;

Επιπλέον, πρέπει να τονιστεί ότι πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες μια υπέρβαρη γυναίκα πριν μείνει έγκυος να παρουσιάσει επιπλοκές στην κύηση, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη και της υπέρτασης κύησης, προεκλαμψία, θρόμβωση και δυσχέρεια στον τοκετό.

Αντιθέτως, οι υπέρβαρες και παχύσαρκες γυναίκες που χάνουν βάρος πριν από την εγκυμοσύνη είναι πιθανό να έχουν πιο υγιή εγκυμοσύνη. Έτσι, μια ισορροπημένη διατροφή και καθημερινή φυσική άσκηση μπορούν να μειώσουν κατά πολύ πιθανές επιπλοκές συσχετιζόμενες με αυξημένο σωματικό βάρος κατά τη διάρκεια της κύησης.

Συμπερασματικά

Η εγκυμοσύνη είναι μια περίοδος στην οποία είναι πιθανό να υπάρξουν επιπλοκές άρρηκτα συνδεδεμένες με τη διατροφή. Παρά ταύτα, κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Συνεπώς, η πρόληψη και η τακτική επίσκεψη στον θεράποντα ιατρό είναι απαραίτητη, ώστε να γίνονται οι κατάλληλες εξετάσεις για την πρόληψη και θεραπεία τυχόν επιπλοκών.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Black R. E., Micronutrients in pregnancy. British Journal of Nutrition. 2011; 85 (2): S193-197.

CDC, Centers for Disease Control and Prevention. Pregnancy Complications. (Updated on January 2014), Accessed on 17th May 2014: http://www.cdc.gov/reproductivehealth/maternalinfanthealth/pregcomplications.htm

Guelinckx I, Devlierger R, Beckers K and Vansant G. Maternal obesity: pregnancy complications, gestational weight gain and nutrition. The Authors Journal complication, The International Association for the Study of Obesity. Obesity Reviews 2008; 9: 140-150.

NHS, National Health System. Vitamins and Minerals. (Updated on November 2012), Accessed on 17th May 2014: http://www.nhs.uk/conditions/vitamins-minerals/pages/vitamins-minerals.aspx

U.S. Department of Health and Human Services Office on Women's Health. Pregnancy: Pregnancy complications (Updated on September 2010), Accessed on 17th May 2014: http://www.womenshealth.gov/pregnancy/you-are-pregnant/pregnancy-complications.html#b

WHO, World Health Organization. Nutrition counselling during pregnancy. (Updated on July 2013), Accessed on 17th May 2014: http://www.who.int/elena/bbc/nutrition_counselling_pregnancy/en/

Ιωάννα Μασούρα
Ιωάννα Μασούρα Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc.