Ένα από τα σημαντικότερα θέματα που έχει να αντιμετωπίσει η βιομηχανία τροφίμων και ποτών, είναι η μείωση της ζάχαρης στα αναψυκτικά.
Η τάση της εποχής είναι “καταναλώστε λιγότερη ζάχαρη”, πώς όμως μπορεί να γίνει αυτό, χωρίς να αλλάξει η γεύση του μέχρι τώρα γνώριμου σε μας αναψυκτικού;
Ποιες οι ανησυχίες της βιομηχανίας;
Ξέρουμε πως τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά, όπως η στέβια, η ασπαρτάμη, η σακχαρίνη, το ακεσουλφαμικό κάλιο και η σουκραλόζη προσθέτονται στα προϊόντα συνδυαστικά σε μορφή μιγμάτων, προκειμένου να αποδώσουν καλύτερο γευστικό αποτέλεσμα.
Δεν είναι όμως, μόνο τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά ενός ποτού (γεύση, μυρωδιά, υφή, επίγευση) η μοναδική ανησυχία της βιομηχανίας, αλλά και η ασφάλεια του εκάστοτε αναψυκτικού. Με τη χρήση μιγμάτων, κάθε αναψυκτικό περιέχει μικρότερες ποσότητες από κάθε μεμονωμένη γλυκαντική ύλη, διατηρώντας σε πολύ χαμηλότερα από τα επιτρεπτά επίπεδα, την κατανάλωση για κάθε πρόσθετο. Μέχρι στιγμής αναφερόμασταν στα αναψυκτικά με τους όρους «κανονικό» και «διαίτης».
Στην Αργεντινή, γνωστή βιομηχανία αναψυκτικού έχει μειώσει κατά 50% την ποσότητα της ζάχαρης στην αυθεντική του συνταγή, ενώ στην Ευρώπη ανάλογες εταιρείες μείωσαν τα επίπεδα της ζάχαρης κατά 30%, χρησιμοποιώντας σε συνδυασμό γλυκαντικά που προέρχονται από τα φύλλα της στέβιας.
Μίγμα γλυκαντικής ύλης που μειώνει τη μεταλλική επίγευση
Στο τελευταίο Fi Europe & Ni 2013 (www.foodingredientsglobal.com), που πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο στη Φρανκφούρτη, μία από τις γνωστότερες εταιρείες παραγωγής στέβιας παρουσίασε ένα νέο μίγμα της γλυκαντικής ύλης, που περιέχει γλυκοζίτες στεβιόλης, ζάχαρη και σιρόπι μαλτόζης, το οποίο εκμηδενίζει τη «μεταλλική» επίγευση που συνήθως αφήνει η στέβια, όταν χρησιμοποιείται από μόνη της.
Εκτός από πιο γευστικός, ο συγκεκριμένος συνδυασμός των 3 συστατικών φαίνεται πως είναι και κατά 20% φθηνότερος από τον συνδυασμό που μέχρι τώρα επικρατούσε στη βιομηχανία, δηλαδή ζάχαρη-στέβια. Επομένως, μιλάμε για έναν έξυπνο και οικονομικό τρόπο, με τον οποίο μπορούν να μειωθούν κατά πολύ οι θερμίδες ενός προϊόντος, αλλά και η τιμή του.
Ροφήματα με λιγότερες θερμίδες για έλεγχο του βάρους
Πολλές είναι οι μελέτες που έχουν δείξει κατά καιρούς, πως η αντικατάσταση των θερμιδογόνων ροφημάτων με τις εναλλακτικές τους που περιέχουν λιγότερες θερμίδες, μπορεί να αποτελέσει ισχυρό όπλο στη μείωση, αλλά και στον έλεγχο του βάρους.
Ακόμη και σήμερα, πολλοί απορρίπτουν τα αναψυκτικά διαίτης λόγω διαφορετικής ή δυσάρεστης γεύσης. Αν λυθεί και το θέμα αυτό, δεν υπάρχει κανένας λόγος να επιμείνουμε στη ζάχαρη.
Ο δρόμος προς τις γλυκιές απολαύσεις χωρίς θερμίδες ή τουλάχιστον με τις μισές φαίνεται να είναι αισιόδοξος, ωστόσο, η μείωση της ζάχαρης και σε άλλα προϊόντα χωρίς αρνητική επίδραση στην γεύση είναι ακόμη σε στάδιο ανάλυσης και χρειάζονται πολλές ακόμη δοκιμές.