Διατροφή

Μετά την κινόα, το κορασάν;

της Γεωργίας Δανιά
30 Μαΐου 2013
17646 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Μετά την κινόα, το κορασάν;

Photo source: www.bigstockphoto.com

Μετά την κινόα, έρχεται στο προσκήνιο ένα άλλο δημητριακό, το κορασάν. Τι είναι όμως το κορασάν και από πού προέρχεται;

Τι είναι το κορασάν;

Το κορασάν είναι ένα αρχαίο είδος σιταριού, η προέλευση του οποίου παραμένει άγνωστη. Κορασάν (Khorasan) ονομάζεται μια ιστορική περιοχή βορειοανατολικά του Ιράν, που ήταν πολύ μεγαλύτερη από τη σύγχρονη ομώνυμη επαρχία. Κυκλοφορούν διάφορες ιστορίες γύρω από την καταγωγή του. Άλλοι λένε ότι ο κόκκος του βρέθηκε στην αρχαία Αίγυπτο στους τάφους των Φαραώ, άλλοι ισχυρίζονται ότι ήταν το σιτηρό που χρησιμοποιούσε ο Νώε στην κιβωτό του (εξού και το ψευδώνυμο «σιτάρι του προφήτη» που του έχει δοθεί). Στην Τουρκία πάντως είναι γνωστό ως «δόντι της καμήλας» πιθανόν λόγω του σχήματός του. Η πιο γνωστή ποικιλία αυτού του σιτηρού είναι το λεγόμενο Καμούτ.

Το κορασάν πωλείται στη Βόρεια Αμερική, την Ασία, την Ευρώπη και την Αυστραλία. Είναι διπλάσιο σε μέγεθος από το κοινό σιτάρι και έχει πλούσια γεύση που μοιάζει με του καρυδιού. Επίσης, οι κόκκοι του μπορούν να αλεθούν και να γίνουν αλεύρι. Πρέπει να τονίσουμε βέβαια ότι δε μπορεί να χρησιμοποιηθεί από άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη, καθώς περιέχει γλουτένη. Είναι όμως πιο εύπεπτο και κατάλληλο για άτομα με προβλήματα δυσπεψίας. Το συναντάμε σε τρόφιμα όπως το ψωμί, τα δημητριακά πρωινού, τα ζυμαρικά, την μπύρα, τα μπισκότα, τα κράκερς κ.λπ. Οι σπόροι του μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε σαλάτα.

Ποια η διατροφική αξία του κορασάν;

Όσον αφορά στη διατροφική του αξία, είναι ένα δημητριακό πλούσιο σε σύνθετους υδατάνθρακες, ενέργεια και πρωτεΐνες, έχει πολλές φυτικές ίνες και είναι φτωχό σε λίπος. Από μικροθρεπτικά συστατικά, αποτελεί καλή πηγή θειαμίνης, μαγνήσιου, ψευδάργυρου, σιδήρου, φωσφόρου και σεληνίου.

Ποια τα οφέλη στην υγεία;

Πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι η αντικατάσταση των σιτηρών της συνήθους διατροφής από προϊόντα με καμούτ μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου από καρδιαγγειακά νοσήματα και διαβήτη, καθώς στους συμμετέχοντες που το κατανάλωσαν, υπήρξε σημαντική μείωση της ολικής και LDL (κακής) χοληστερόλης, καθώς και της γλυκόζης του αίματος.

Επίσης, μειώθηκαν οι δείκτες φλεγμονής και οξειδωτικού στρες και υπήρξε αύξηση του καλίου και του μαγνησίου στο αίμα. Βέβαια, αυτή είναι η πρώτη έρευνα σε ανθρώπους που εξέτασε τα οφέλη του κορασάν στο καρδιαγγειακό σύστημα και πρέπει να πραγματοποιηθούν στο μέλλον κι άλλες για να επιβεβαιωθούν τα οφέλη του για την υγεία.

Παλαιότερες έρευνες σε αρουραίους έδειξαν την έντονη αντιοξειδωτική δράση του σιταριού από κορασάν σε σχέση με το απλό σιτάρι ολικής άλεσης. Το κορασάν είναι πολύ καλή πηγή λουτεΐνης η οποία ανήκει στα καροτενοειδή και έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.

Πώς παρασκευάζεται;

Για να προετοιμάσετε το καμούτ χρειάζεται να το ξεπλύνετε και να το βράσετε σε περίπου 2,5 φορές τον όγκο του σε νερό για να μαλακώσει. Στο τέλος, το σουρώνετε, το αφήνετε να κρυώσει και το προετοιμάζετε είτε για σαλάτα είτε σαν συνοδευτικό στη θέση του ρυζιού ή του ζυμαρικού. Είναι πολύ καλή επιλογή και για χορτοφάγους καθώς είναι και πλούσιο σε σίδηρο και πρωτείνη.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Sofi F, Whittaker A, Cesari F, Gori AM, Fiorillo C, Becatti M, Marotti I, Dinelli G, Casini A, Abbate R, Gensini GF, Benedettelli S. Characterization of Khorasan wheat (Kamut) and impact of a replacement diet on cardiovascular risk factors: cross-over dietary intervention study. Eur J Clin Nutr. 2013 Feb;67(2):190-5.

Benedetti S, Primiterra M, Tagliamonte MC, Carnevali A, Gianotti A, Bordoni A, Canestrari F. Counteraction of oxidative damage in the rat liver by an ancient grain (Kamut brand khorasan wheat). Nutrition. 2012 Apr;28(4):436-41.

Abdel-Aal el-SM, Young JC, Rabalski I, Hucl P, Fregeau-Reid J. Identification and quantification of seed carotenoids in selected wheat species. J Agric Food Chem. 2007 Feb 7;55(3):787-94.

Γεωργία Δανιά
Γεωργία Δανιά Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος