Διατροφή

Καλοκαίρι και πνευματική απόδοση στην εργασία

21 Ιουνίου 2022
9417 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
kalokairi egkefalos ergasia

Πηγή: www.canva.com

Ένας από τους λόγους που το καλοκαίρι μπορεί να γίνει ενοχλητικό για κάποιους είναι οι υψηλές θερμοκρασίες. Ειδικά, αν δεν είσαι δίπλα στην θάλασσα και χρειάζεται να ανταπεξέλθεις σε όλες τις καθημερινές σου υποχρεώσεις, η ζέστη μπορεί να γίνει εμπόδιο και να σε επηρεάσει σε πολλούς τομείς. Στον χώρο της εργασίας σου, οι αρνητικές επιπτώσεις της ζέστης επικεντρώνονται στη μείωση της παραγωγικότητας, ενώ μπορεί να συνδέονται και με συμπτώματα, όπως κόπωση ή υπερένταση. Γνώριζες ότι ο στιγμιαίος καφές μπορεί να αποτελέσει σύμμαχό σου για να βελτιώσεις την πνευματική σου απόδοση στην εργασία σου το καλοκαίρι;

Παρακάτω, θα σου αναφέρω τους 3 βασικούς λόγους για τους οποίους συμβαίνει αυτό!

1. Ο στιγμιαίος καφές περιέχει καφεΐνη!

Η κατανάλωση καφέ το πρωί είναι η αγαπημένη συνήθεια των περισσότερων και πολλές φορές το πρώτο πράγμα που κάνουν μόλις ξεκινάει η μέρα τους. Η καφεΐνη που περιέχεται στον στιγμιαίο καφέ σου προσφέρει εγρήγορση, ενεργητικότητα και τόνωση. Παράλληλα , αυξάνει τα επίπεδα της ντοπαμίνης, βελτιώνοντας τη διάθεση. Επιπλέον, η καφεΐνη ενισχύει τη μνήμη και τη συγκέντρωση.

Να θυμάσαι ότι σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων η ασφαλής κατανάλωση καφεΐνης αντιστοιχεί σε 400 mg καφεΐνης ανά ημέρα, η οποία μεταφράζεται σε 3 κούπες ζεστού ή 3 ποτήρια κρύου στιγμιαίου καφέ, φτιαγμένων με 1 κ. γλυκού σκόνη καφέ.

Αν υπάρχουν κι άλλες πηγές καφεΐνης στην καθημερινότητά σου, όπως τσάι ή σοκολάτα θα πρέπει να τις συνυπολογίσεις.

2. Ο στιγμιαίος καφές είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά συστατικά!

Τα αντιοξειδωτικά συστατικά δρουν ενάντια στις ελεύθερες ρίζες και το οξειδωτικό στρες, τα οποία προκαλούν δυνητικά βλάβες στον οργανισμό και αποτελούν παράγοντα κινδύνου για πολλά νοσήματα. Ο στιγμιαίος καφές, λόγω του φυσικού τρόπου παραγωγής του, διατηρεί υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, με κυριότερους εκπροσώπους τις πολυφαινόλες. Η επαρκής πρόσληψη αντιοξειδωτικών ουσιών μέσω της διατροφής φαίνεται να συμβάλει στην ευεξία και στη λειτουργικότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Άλλες τροφές που είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά συστατικά είναι τα φρούτα, τα λαχανικά και το κακάο.

3. Ο στιγμιαίος καφές είναι μέσο ενυδάτωσης!

Το καλοκαίρι υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος εμφάνισης αφυδάτωσης, η οποία μπορεί να επηρεάσει την πνευματική απόδοση και να προκαλέσει συμπτώματα, όπως πονοκέφαλος και κόπωση! Να θυμάσαι ότι μαζί με το νερό όλα τα μη αλκοολούχα ροφήματα, όπως ο καφές, το τσάι και το γάλα συμβάλλουν στην ενυδάτωσή σου. Η περιεκτικότητα του στιγμιαίου καφέ σε νερό κυμαίνεται σε πολύ υψηλά επίπεδα (99%) και το αγαπημένο σου ρόφημα συμμετέχει στην ημερήσια κάλυψη των αναγκών σου σε υγρά!

Τι να κρατήσεις

Μια ισορροπημένη διατροφή που σου παρέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά σε συνδυασμό με την κατανάλωση έως 2-3 κούπες στιγμιαίου καφέ ημερησίως μπορούν να συμβάλουν στην αύξηση της πνευματικής απόδοσης τους καλοκαιρινούς μήνες!

Ετοίμασε έναν παγωμένο στιγμιαίο καφέ και ξεκίνα τη μέρα σου!

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

European Hydration Institute [Internet]. Available from: http://www.europeanhydrationinstitute.org

Coffee consumption and health: umbrella review of meta-analyses of multiple health outcomes, Robin Poole et al, BMJ. 2017; 359: j5024.

Fukushima, Y., Tashiro, T., Kumagai, A., Ohyanagi, H., Horiuchi, T., Takizawa, K., Sugihara, N., Kishimoto, Y., Taguchi, C., Tani, M. and Kondo, K., 2014. Coffee and beverages are the major contributors to polyphenol consumption from food and beverages in Japanese middle-aged women. Journal of nutritional science3.

Scientific Opinion on the safety of caffeine. EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA). European Food Safety Authority (EFSA), Parma, Italy. EFSA Journal 2015;13(5):4102

Carlsen MH, Halvorsen BL, Holte K, et al. The total antioxidant content of more than 3100 foods, beverages, spices, herbs and supplements used worldwide. Nutrition Journal. 2010;9:3.

Armaud M.J., Pharmacokinetics and metabolism of natural methyloxanthines in animal and man. Handb expPharmacol, 2011 (200): p.33-91

Hoelzl C, Knasmüller S, Wagner KH, Elbling L, Huber W, Kager N, Ferk F, Ehrlich V, Nersesyan A, Neubauer O, Desmarchelier A, Marin-Kuan M, Delatour T, Verguet C, Bezençon C, Besson A, Grathwohl D, Simic T, Kundi M, Schilter B, Cavin C. Instant coffee with high chlorogenic acid levels protects humans against oxidative damage of macromolecules. Mol Nutr Food Res. 2010 Dec;54(12):1722-33.

Ιωάννα Κεχριμπάρη
Ιωάννα Κεχριμπάρη Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, PhD(c)

H Ιωάννα Κεχριμπάρη είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με επιπλέον μεταπτυχιακή εξειδίκευση (M.Sc.) στην Κλινική Διατροφή και Υποψήφια Διδάκτωρ στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. Αποτελεί μέλος της ομάδας της Επιστημονικής Υποστήριξης του medNutrition.gr. Εργάζεται ως διαιτολόγος σε ιδιωτική κλινική και παρέχει διαιτολογικές υπηρεσίες στην περιοχή της Αθήνας.