Διατροφή

Τα «ναι» και τα «όχι» γύρω από το στιγμιαίο καφέ

17 Οκτωβρίου 2016
19314 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Τα «ναι» και τα «όχι» γύρω από το στιγμιαίο καφέ

Ναι, κάποια από αυτά που έχεις ακούσει για τον στιγμιαίο καφέ, ισχύουν! Κάποια άλλα όμως, όχι! Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο καφές είναι το πρώτο αγαπημένο ρόφημα μετά το νερό στην Ελλάδα. Αξίζει λοιπόν, να τα μάθεις όλα γι’ αυτόν!

Για τον τέλειο στιγμιαίο καφέ χρειάζεσαι 3g καφέ (1,5 κουταλάκι του γλυκού) για μια ζεστή κούπα ή 4g καφέ (2 κουταλάκια του γλυκού) για ένα κρύο ποτήρι!

Τελικά ανοίγει το μάτι;

Ναι, η καφεΐνη είναι το συστατικό που διεγείρει το νευρικό σύστημα και για κάποιους είναι αρκετό για να τους ξυπνήσει. Μάλιστα, έρευνες δείχνουν ότι μια μερίδα τουλάχιστον 75mg καφεΐνης είναι ικανή να αυξήσει την εγρήγορση και τη συγκέντρωση τη στιγμή που ο στιγμιαίος καφές θα σου δώσει 110-160mg καφεΐνης. Καλά κάνεις λοιπόν, να έχεις έναν στιγμιαίο καφέ συντροφιά σου κατά την οδήγηση!

Τι συμβαίνει με το στομάχι;

Όχι, ο στιγμιαίος καφές δεν ενοχλεί το στομάχι. Αυτό φαίνεται να ισχύει βάσει έρευνας που διενήργησε το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου υγιείς ενήλικες δεν κατέγραψαν καμία ενόχληση απολαμβάνοντας, ως συνήθως, τον αγαπημένο τους στιγμιαίο καφέ.

Πώς επηρεάζει τα χρόνια νοσήματα;

Ναι, ο καφές μπορεί να είναι σύμμαχος για χρόνια νοσήματα! Από τα καρδιαγγειακά και το διαβήτη, όπου αυξάνει την ελαστικότητα των αγγείων αλλά και την ανταπόκριση της ινσουλίνης αντίστοιχα, μέχρι τη νόσο Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον, δύο γνωστές νευρο-εκφυλιστικές διαταραχές.

Να ανησυχήσω για την κυτταρίτιδα;

Όχι, η κυτταρίτιδα δεν έχει καμία σχέση με την καφεΐνη που καταναλώνεις. Θα έλεγα ότι η κυτταρίτιδα έχει πολύ λίγο να κάνει με όλη τη διατροφή σου γενικότερα! Κυρίαρχη σημασία έχουν τα γονίδιά σου σε αυτή τη περίπτωση, ενώ τελευταία η καφεΐνη χρησιμοποιείται σε κρέμες κατά της κυτταρίτιδας!
ΥΓ: Για να μην γκρεμίσω όλες τις ελπίδες σου, η διατροφή παίζει έναν ρόλο ...αλλά πολύ έμμεσο, για τη ρύθμιση του βάρους που επιδεινώνει τη κυτταρίτιδα και την καλή ενυδάτωσή σου!

Αληθεύει ότι έχει αντιοξειδωτικά;

Ναι, και μάλιστα πολλά! Ένας φραπέ υπολογίζεται να έχει έως και 860mg αντιοξειδωτικών. Ποσότητα ίσως ισοδύναμη ή και μεγαλύτερη από των φρούτων που καταναλώνεις μες στην ημέρα σου. Το γεγονός αυτό από μόνο του κάνει τον στιγμιαίο καφέ σημαντικό παράγοντα στην αντιοξειδωτική άμυνα – δηλαδή στην προστασία κυττάρων και οργάνων από τη φθορά και το οξειδωτικό στρες!

Πόσες θερμίδες έχει;

Όχι, ο στιγμιαίος καφές δεν έχει θερμίδες! Ο καφές είναι ένα ζεστό ή κρύο εκχύλισμα από καβουρδισμένους καρπούς καφεόδεντρου, ένα απόλυτα φυσικό ρόφημα που πρακτικά δεν έχει καθόλου θερμίδες! Θυμίσου, τι μπορεί να βάζεις μέσα στο καφέ και να ανεβάζεις τις θερμίδες του (γάλα, πόση ζάχαρη, κάποιο ποτό κ.ά.). Ευτυχώς, ο στιγμιαίος καφές είναι απολαυστικός και από μόνος του όπως κλασικά καταναλώνεται, με ζάχαρη ή χωρίς!

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Carlsen MH, Halvorsen BL, Holte K, et al. The total antioxidant content of more than 3100 foods, beverages, spices, herbs and supplements used worldwide. Nutrition Journal. 2010;9:3.

EFSA, Scientific Opinion on the substantiation of a health claim related to caffeine and increased alertness pursuant to Article 13(5) of Regulation (EC) No 1924/2006, EFSA Journal 2014;12(2):3574 [16 pp.].

Je Y, Giovannucci E. Coffee consumption and total mortality: a meta-analysis of twenty prospective cohort studies. Br J Nutr. 2014 Apr 14;111(7):1162-73.

Papakonstantinou E, Kechribari I, Sotirakoglou Κ, Tarantilis P, Gourdomichali T, Michas G, Kravvariti V, Voumvourakis K, Zampelas A, Acute effects of coffee consumption on self-reported gastrointestinal symptoms, blood pressure and stress indices in healthy individuals. Nutr J. 2016 Mar 15;15:26.

Ειρήνη Κύρα
Ειρήνη Κύρα Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

H Eιρήνη Κύρα είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με επιπλέον μεταπτυχιακή εξειδίκευση (M.Sc. - MMedSci) στην παχυσαρκία και στη διαχείριση του βάρους. Τον περισσότερο επαγγελματικό της χρόνο καταλαμβάνουν οι διαιτολογικές της συνεδρίες στην περιοχή όπου μεγάλωσε, το Νέο Κόσμο, βοηθώντας εξατομικευμένα κάποιον να βελτιώσει τη διατροφή και το βάρος του.