Δίαιτα

Θέλω γλυκό. Πώς να το αποφύγω;

22 Φεβρουαρίου 2016
48261 Προβολές
3 λεπτά να διαβαστεί
Θέλω γλυκό. Πώς να το αποφύγω;

Photo source: www.bigstockphoto.com

Εθιστικά τα γλυκά;

Οι περισσότεροι από εμάς, αν όχι όλοι, έχουμε εθιστεί στα γλυκά τουλάχιστον σε μια περίοδο στην ζωή μας. Άλλοι γιατί τους αρέσουν, άλλοι γιατί μπορεί να βρίσκονται σε μια άσχημη περίοδο στην ζωή τους και τρώγοντας γλυκά, νιώθουν καλύτερα. Ωστόσο, οι γλυκοί πειρασμοί μπορούν να θεωρηθούν εξίσου εθιστικοί, όπως το τσιγάρο. Έτσι, το ένα γλυκό σε κάνει να αναζητήσεις και το επόμενο. Ωστόσο, οι λόγοι που μας αρέσει η γλυκιά γεύση είναι πολλοί. Ο πρωταρχικός λόγος είναι η βελτίωση της διάθεσης. Μελέτες έχουν δείξει ότι η αύξηση των επιπέδων σεροτονίνης και ενδορφινών που είναι τα φυσικά οπιοειδή του οργανισμού, βοηθάνε στη ρύθμιση της διάθεση και χαρίζουν ευφορία. Δεν είναι λίγες οι φορές μάλιστα που έχουν γίνει αναφορές στις γλυκιές απολαύσεις και την αγχολυτική τους δράση. Γιατί όμως τα γλυκά είναι εθιστικά; Μπορώ να μειώσω την κατανάλωση τους και πώς;

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Beauchamp, G. K. and L. Bartoshuk (1997). Tasting and smelling. San Diego, Calif. ; London, Academic Press.

Gibney, M. J. (2009). Introduction to human nutrition. Oxford, Wiley-Blackwell.

Gibson, R. S. (2005). Principles of nutritional assessment. Oxford, Oxford University Press.

Hetherington, M. M. and E. Boyland (2007). "Short-term effects of chewing gum on snack intake and appetite." Appetite 48(3): 397-401.

Hetherington, M. M. and M. F. Regan (2011). "Effects of chewing gum on short-term appetite regulation in moderately restrained eaters." Appetite 57(2): 475-82.

Μαίρη Σελανικλή
Μαίρη Σελανικλή Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc. στην Κλινική Διατροφή

Η Μαίρη Σελανικλή είναι Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, με επιπλέον μεταπτυχιακή εξειδίκευση MSc στην κλινική διατροφή. Συγγραφέας του παιδικού παραμυθιού "Το Διατροφονήσι" των εκδόσεων medNutrition. Από το 2011 διατηρεί το διαιτολογικό της γραφείο στην περιοχή του Ζωγράφου.