Νέα - Ειδήσεις

Η νέα καμπάνια του mednutrition είναι γεγονός!

12 Δεκεμβρίου 2011
7311 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
Η νέα καμπάνια του mednutrition είναι γεγονός!

Photo source: www.bigstockphoto.com

Από τη στιγμή που γεννιόμαστε, εκδηλώνουμε μια ιδιαίτερη προτίμηση στις γλυκιές γεύσεις, όπως άλλωστε έχει φανεί σε πολυάριθμες μελέτες. Παρόλο που αυτή η έμφυτη προτίμηση μπορεί να μεταβληθεί στη μετέπειτα ζωή μας, η αναζήτηση της γλυκιάς γεύσης δεν παύει να είναι, κατά κάποιον τρόπο, «γραμμένη» στα γονίδιά μας.

Η κατεξοχήν, ουσία που έχει συνδεθεί με τη γλυκύτητα που αποζητάμε στα τρόφιμα είναι η ζάχαρη. Τι συμβαίνει όμως όταν η κατανάλωσή της -για ποικίλους λόγους- μας δυσκολεύει στην επίτευξη των διατροφικών μας στόχων;

Η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα είναι οι ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες, που χαρίζουν μεν γλυκιά γεύση, αλλά δεν έχουν ούτε τις ίδιες θερμίδες, ούτε την ίδια γλυκαιμική επίδραση με τη ζάχαρη.

Τι δείχνουν οι μελέτες για τις γλυκαντικές ύλες;

Η κοινή λογική αλλά και η διαθέσιμη επιστημονική βιβλιογραφία υποστηρίζουν ότι, οι ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες μπορούν να αποτελέσουν ένα σημαντικό σύμμαχο στην προσπάθεια ελέγχου του σωματικού βάρους, με δεδομένο ότι μειώνουν το ενεργειακό περιεχόμενο της δίαιτας, διατηρώντας παράλληλα τη γευστική ικανοποίηση (παράμετρος εξαιρετικής σημασίας για τα άτομα που προσπαθούν να μειώσουν ή να διατηρήσουν το βάρος τους).

Επιπλέον, οι ολιγοθερμιδικες γλυκαντικές ύλες δεν αυξάνουν την επιθυμία για γλυκιά γεύση, ούτε επιδρούν αρνητικά στον έλεγχο της όρεξης, όπως υποδεικνύεται από τη διαθέσιμη επιστημονική βιβλιογραφία.

Η επιστημονική κοινότητα έχει πλέον πειστεί για την ασφάλεια των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών υλών (που συχνά αναφέρονται και ως τεχνητές γλυκαντικές ύλες). Δεν ισχύει όμως το ίδιο και για το καταναλωτικό κοινό, που άγνωστο γιατί, τείνει να αναπαράγει το μύθο της «βλαβερής ασπαρτάμης» και να αντιμετωπίζει τις γλυκαντικές ύλες με σκεπτικισμό.

Κι όμως. Για την ασφάλεια των γλυκαντικών υλών, και ιδίως για την ασπαρτάμη, έχουν γίνει πολλές μελέτες, περισσότερες από ό,τι για κάθε άλλο πρόσθετο τροφίμων. Οι καταναλωτές παραμένουν -δυστυχώς- χαμένοι στη μετάφραση των ετικετών και δέσμιοι της ελλιπούς πληροφόρησης που διαδίδεται αλυσιδωτά.

Γνωρίστε την ενημερωτική εκστρατεία «Γλυκιά συμμαχία: Όχι στις θερμίδες, Ναι στη γεύση, με ασφάλεια!»

Με στόχο να διαλύσει αυτές τις υποψίες και να συμβάλει στο διαχωρισμό των μύθων από τις αλήθειες, το medNutrition.gr εγκαινιάζει την ενημερωτική εκστρατεία "Γλυκιά συμμαχία: Όχι στις θερμίδες, Ναι στη γεύση, με ασφάλεια!", που σαν σκοπό έχει να ενημερώσει κοινό και ειδικούς για τις ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, να απαντήσει στους προβληματισμούς κάθε ενδιαφερομένου και να δώσει όλα τα επιστημονικά δεδομένα γύρω από αυτές.

Στο πλαίσιο της εκστρατείας, που θα ξεκινήσει τον Δεκέμβριο και θα έχει εξάμηνη διάρκεια, θα πραγματοποιηθούν ενημερωτικές εκδηλώσεις και ομιλίες, θα εκδοθεί ηλεκτρονικό newsletter και θα δημιουργηθεί ειδική ενότητα στην ιστοθέση του medNutrition.gr που θα φιλοξενήσει, συγκεντρωτικά, όλη την ύλη της εκστρατείας αυτής.

Η επιστημονική ομάδα της καμπάνιας θα αρθρογραφήσει σε ηλεκτρονικά και έντυπα ΜΜΕ με θεματολογία γύρω από την ασφάλεια και τα πλεονεκτήματα των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών υλών και θα κληθεί να απαντήσει σε ερωτήσεις των αναγνωστών, ενώ διακεκριμένοι επιστήμονες, μέσα από συνεντεύξεις θα επιχειρήσουν να απαντήσουν σε όλα εκείνα τα ερωτήματα γύρω από τις γλυκαντικές ύλες που έως σήμερα μένουν μετέωρα.

Η σωστή πληροφόρηση πρέπει να είναι το ίδιο χειμμαρώδης με τα εντυπωσιακά μηνύματα που διαδίδονται μέσω mail, που ωστόσο συνήθως δεν συνοδεύονται από επιστημονική τεκμηρίωση και ενημερώνουν αποσπασματικά το ευρύ κοινό. Η εμπεριστατωμένη ενημέρωση μας αφορά όλους, γι’ αυτό σας καλούμε να διαδώσετε το μήνυμα “Γλυκιά συμμαχία: Όχι στις θερμίδες, Ναι στη γεύση, με ασφάλεια!”.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
  • American Dietetic Association. Position statement: Use of nutritive and nonnutritive sweeteners. Journal of the American Dietetic Association, 104:255-275, 2004.
  • Anton, S et al. Effects of stevia, aspartame, and sucrose on food intake, satiety, and postprandial glucose and insulin levels. Appetite. 2010; 55(1):37-43
  • Bellisle F and Drewnowski A. Intense sweeteners, energy intake and the control of body weight. European Journal of Clinical Nutrition 2007; 61: 691-700.
  • de la Hunty A., Gibson S., Ashwell M. A review of the effectiveness of aspartame in helping with weight control. Nutrition Bulletin 2006: 31: 115-128
  • Phelan S, et. al. Use of artificial sweeteners and fat-modified foods in weight loss maintainers and always-normal weight individuals. International Journal of Obesity 2009; 33(10):1183-1190
  • Rodearmel S. et al. Small changes in dietary sugar and physical activity as an approach to preventing Excessive Weight Gain: The America on the Move Family Study. Pediatrics 2007:120; 869-879