Νέα - Ειδήσεις

Τελευταία νέα από 19ο Παγκόσμιο Συνέδριο Διατροφής στη Ταυλάνδη

21 Οκτωβρίου 2009
6360 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
synedrio diatrofis sti tavlandi

Photo source: www.bigstockphoto.com

Μπορεί το 19ο Παγκόσμιο Συνέδριο Διατροφής στην Ταϊλάνδη (4-9/10) να αποτελεί παρελθόν, οι παρουσιάσεις όμως πολλών ερευνητικών εργασιών σε σχέση με την διατροφή θα συνεχίζουν να μας απασχολούν για πολύ καιρό ακόμη.

Μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας στην Αυστραλία 

Κατανάλωση γαλακτοκομικών χαμηλών λιπαρών και γνωσιακές λειτουργίες

Η ενδιαφέρουσα αυτή μελέτη, εξέτασε την κατανάλωση γαλακτοκομικών χαμηλών σε λιπαρά και την σύνδεση τους με τις γνωστικές λειτουργίες και την ψυχολογική κατάσταση ενήλικων ατόμων. Έως τώρα έχει φανεί πως τα γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά είναι δυνατόν να προστατεύσουν, αλλά και να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, της υπέρτασης και του διαβήτη. Λίγες όμως έρευνες εξέτασαν τις γνωστικές ικανότητες με την κατανάλωση άπαχων γαλακτοκομικών.

Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης προοπτικής έρευνας, στην οποία συμμετείχαν 1183 ενήλικες άντρες και γυναίκες, έδειξαν πως η αυξημένη κατανάλωση ημιάπαχου γιαουρτιού σχετίστηκε με μεγαλύτερη μνήμη και κοινωνικότητα σε ενήλικες άντρες, ενώ η κατανάλωση τυριού χαμηλών σε λιπαρά σχετίστηκε με λιγότερο άγχος και στρες σε ενήλικες γυναίκες.

Η επίδραση των δημητριακών ολικής αλέσεως στην αρτηριακή πίεση υγιών ενήλικων

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Aberdeen στην Σκωτία εξέτασαν την επίδραση των δημητριακών ολικής αλέσεως στην αρτηριακή πίεση υγιών ενήλικων. Πολλές επιδημιολογικές έρευνες έχουν δείξει πως η κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως πιθανά να προστατεύουν από καρδιαγγειακά νοσήματα. Στην συγκεκριμένη έρευνα έγινε προσπάθεια να βρεθεί η συγκεκριμένη ποσότητα των δημητριακών ολικής αλέσεως που προσδίδει τα ευεργετικά αποτελέσματα σε σχέση με την υγεία της καρδιάς.

Έτσι, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως 3 μερίδες δημητριακών ολικής αλέσεως καθημερινά για 4 εβδομάδες είναι δυνατόν να μειώσουν την συστολική πίεση σε αρκετά σημαντικό βαθμό (5-6 mm Hg).

Η παγκόσμια οικονομική κρίση στο επίκεντρο και του Παγκόσμιου Συνεδρίου Διατροφής

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ρώμης, της Βοστόνης και της Βαλτιμόρης σημείωσαν ότι η αύξηση των τιμών των καταναλωτικών αγαθών, είναι δυνατόν να επηρεάσει και την διατροφική κατάσταση εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.

Η μείωση της κατανάλωσης ακριβότερων, πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά τροφίμων, έχει ως αποτέλεσμα να οδηγούμαστε σταδιακά σε αύξηση των ποσοστών ανεπάρκειας σημαντικών θρεπτικών συστατικών για την υγεία.

Γι' αυτόν τον λόγο το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (World Food Programma-Fighting Hunger Worldwide) έχει ως στόχο σε διατροφικές παρεμβάσεις για την προστασία ευπαθών ομάδων, όπως παιδιών (κυρίως ηλικίας 6-23 μηνών), γυναικών σε εγκυμοσύνη και θηλασμό, ατόμων με χρόνιες ασθένειες (HIV/AIDS ) καθώς επίσης και των οικονομικά αδύνατων ατόμων.

Κωνσταντίνος Κούτσικας
Κωνσταντίνος Κούτσικας Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, Μ.Sc.

Ο Κων/νος Κούτσικας είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος με μεταπτυχιακό δίπλωμα (Μ. Sc.) στην Κλινική Διατροφή και συγγραφέας του Ελληνικού Χορτοφαγικού βιβλίου «Κρέας; Όχι ευχαριστώ!». Παρέχει εξατομικευμένες διαιτολογικές υπηρεσίες στο γραφείο του, στη Θεσσαλονίκη.