Νέα - Ειδήσεις

Πώς μπορούμε να μειώσουμε τη «σπατάλη τροφίμων»;

04 Νοεμβρίου 2015
15450 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
Πώς μπορούμε να μειώσουμε τη «σπατάλη τροφίμων»;

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση FMCG Insider #3, με θέμα "Fight Food Waste", που συνδιοργανώθηκε από το nutrinsider – The all in one supermarket app και το mednutrition στο Innovathens στις 20 Οκτωβρίου 2015.

Η σπατάλη τροφίμων που ξεπερνάει τους 100 εκ. τόνους τροφίμων μόνο στην Ε.Ε., είναι ένα φαινόμενο που δεν πρέπει να περνάει απαρατήρητο, αφού την ίδια στιγμή περίπου 80 εκ. κάτοικοι της Ε.Ε. ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας! Το φαινόμενο αυτό, εκτός από την ηθική και κοινωνική του διάσταση, συμβάλλει αρνητικά στην παγκόσμια οικονομία, ενώ εξαντλεί τους φυσικούς πόρους. Η σπατάλη τροφίμων προέρχεται κατά 42% από τα νοικοκυριά, 39% από τη βιομηχανία τροφίμων, 14% από τις υπηρεσίες διατροφής / catering και 5% από τη λιανική / supermarket.

Σημαντικοί επιστήμονες και φορείς του κλάδου συμμετείχαν στην εκδήλωση που σαν στόχο είχε να προτείνει λύσεις και να αναδείξει τις καλές πρακτικές που ήδη εφαρμόζονται στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες. Ομιλητές ήταν οι Παναγιώτης Βαραγιάννης, M.Med.Sc., Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Υπ. Διδάκτωρ Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ειρήνη Μπαμπαρούτση, PhD, Κλινική Διαιτολόγος – Αθλητική διατροφολόγος, Αλεξία Μαχαίρα – Υπεύθυνη Επικοινωνίας και Ε.Κ.Ε. ΑΒ Βασιλόπουλος, Δρ Δήμητρα Ξενάκη, Διευθύντρια Τμήματος Διατροφής και Επιστημονικής Επικοινωνίας, ELAIS UNILEVER, Αλέξανδρος Θεοδωρίδης – Συνιδρυτής της ΜΚΟ «Μπορούμε» και οι Μιχάλης Πέτρου - Στέλιος Κατσουνωτός, co Founders της εφαρμογής nutrinsider.

10 συμπεράσματα του "Fight Food Waste":

Τα τρόφιμα που παράγονται αυτή τη στιγμή στη Γη είναι αρκετά να καλύψουν 1,5 φορές τον πληθυσμό της

Αν καταναλώναμε όλοι μας τρόφιμα σαν τους κατοίκους των Η.Π.Α., τότε θα χρειαζόμασταν 4,4 φορές τη συνολική παραγωγή του πλανήτη μας!

Χρήση Λίστας Αγορών

Οι καταναλωτές, όταν κάνουν τα ψώνια τους στο supermarket, πρέπει να έχουν πάντα μαζί τους την περίφημη «λίστα αγορών». Χωρίς αυτή, συχνά οδηγούνται σε αγορές τροφίμων που δεν έχουν ανάγκη. H εφαρμογή nutrinsider προσφέρει λύση, αφού η υπηρεσία ηλεκτρονικής λίστας είναι στα ελληνικά και αποτελεί μία από τις 10 καλύτερες λίστες στον πλανήτη, σύμφωνα με το appscrawl.

Όχι νηστικοί για ψώνια

Οι καταναλωτές δεν πρέπει να κάνουν «νηστικοί» τα ψώνια τους. Το αίσθημα πείνας τους ωθεί σε αγορές μεγαλύτερων ποσοτήτων τροφίμων που συχνά δεν έχουν ανάγκη.

Έλεγχος ετικέτας τροφίμων

Η ετικέτα της συσκευασίας είναι η ταυτότητα του προϊόντος. Εκτός από την ημερομηνία λήξης, κοιτάμε και τα θρεπτικά συστατικά, ακόμη και τον τρόπο συντήρησης του προϊόντος.

Πρότυπα Συστήματα Διαχείρισης Τροφίμων

Η ΕΛΑΪΣ – UNILEVER, σε συνεργασία με τους τοματοπαραγωγούς της ευρύτερης περιοχής της Γαστούνης, δημιούργησε ένα πρότυπο σύστημα διαχείρισης της τομάτας. Με αυτό τον τρόπο μείωσε τη σπατάλη της πρωτογενούς παραγωγής και βελτίωσε την ποιότητα του τελικού προϊόντος. Αυτό είχε αντίκτυπο και στην οικονομία της χώρας, αφού πλέον το 50% της παραγόμενης τομάτας εξάγεται.

Συγκέντρωση Τροφίμων από Supermarket

Η Τράπεζα Τροφίμων είναι μία σημαντική πρωτοβουλία στην ελληνική επικράτεια, αφού συγκεντρώνει το περίσσευμα τροφίμων από τις κεντρικές αποθήκες των μεγάλων supermarkets, όπως π.χ. ο ΑΒ Βασιλόπουλος.

Τρόφιμα που περισσεύουν σε κοινωφελείς οργανισμούς

Καινοτόμες ΜΚΟ όπως το «Μπορούμε», αποτελούν τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα σε ανθρώπους ή επιχειρήσεις που τους περισσεύουν τρόφιμα και σε κοινωφελείς οργανισμούς που έχουν ανάγκη από δωρεές τροφίμων. Μ' αυτό τον τρόπο μειώνεται ουσιαστικά η σπατάλη τροφίμων και προσφέρουμε ενεργά σε συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη.

Ο ρόλος του Διαιτολόγου

Οι Διαιτολόγοι - Διατροφολόγοι παίζουν σημαντικό ρόλο στη μείωση σπατάλης τροφίμων. Μέσα από το portal mednutrition «ανεβάζουν» καθημερινά μικρά tips όχι μόνο για την υγεία, αλλά και για τον τρόπο που πρέπει πραγματοποιούν οι καταναλωτές τα ψώνια τους.

Η συνεισφορά των σεφ

Οι σεφ μπορούν να συνεισφέρουν στη μείωση της σπατάλης τροφίμων. Νέες συνταγές σαν αυτές της food blogger Cookika, που μας προτείνει εναλλακτικές για να αξιοποιήσουμε το «περίσσευμα» ακόμη και μαγειρεμένων φαγητών, αποτελούν μία νέα, υγιεινή και πολύ γευστική τάση.

Στη Μ. Βρετανία, η ΜΚΟ WRAP δημιούργησε ένα δίκτυο με 10 διαφορετικούς δήμους. Έτσι, αν ο δήμος «Α» λάβει μία μεγάλη προσφορά σε φρούτα, αλλά έχει έλλειψη σε ζυμαρικά και ο δήμος «Β» λάβει μία μεγάλη προσφορά σε ζυμαρικά αλλά... έχει έλλειψη σε φρούτα, οι δύο δήμοι συνεργάζονται και ανταλλάσουν τρόφιμα.

Παρακάτω μπορείτε να παρακολουθήσετε τις παρουσιάσεις των ομιλητών.

  • Μιχάλης Πέτρου, Συνιδρυτής του nutrINsider

  • Ειρήνη Μπαρμπαρούτση, PhD, Κλινική Διαιτολόγος -Αθλητική Διατροφολόγος

  • Παναγιώτης Βαραγιάννης, M.Med.Sc., Κλινικός Διαιτολόγος -Διατροφολόγος, Υπ. Διδάκτωρ Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών

  • Στέλιος Κατσουνωτός, Συνιδρυτής της εφαρμογής nutrINsider

  • Δρ. Δήμητρα Ξενάκη, Διευθύντρια Τμήματος Διατροφής και Επιστημονικής Επικοινωνίας, ELAIS UNILEVER

  • Αλεξία Μαχαίρα, Υπεύθυνη Επικοινωνίας και Ε.Κ.Ε. ΑΒ Βασιλόπουλος

  • Αλέξανδρος Θεοδωρίδης, Συνιδρυτής της ΜΚΟ «Μπορούμε»