Συνεντεύξεις

Χάρης Δημοσθενόπουλος «Η γνώση για τεχνικές προσέγγισης της ψυχολογίας είναι απαραίτητο εφόδιο για κάθε επαγγελματία υγείας»

19 Σεπτεμβρίου 2017
7809 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
omiliths mia sto koino

 

Στις 30 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η 3η Ημερίδα Διατροφής της Εταιρείας Μελέτης Παραγόντων Κινδύνου για Αγγειακά Νοσήματα (Ε.Μ.Πα.Κ.Α.Ν.) στο Λαϊκό Νοσοκομείο. Η Εταιρεία ιδρύθηκε το 2008 με σκοπό την επιστημονική έρευνα και τη μελέτη των Παραγόντων Κινδύνου για Αγγειακά Νοσήματα στην Ελλάδα και έκτοτε έχει μία πολύ πλούσια δράση στο χώρο αυτό μέσα από εκδηλώσεις, ημερίδες και συνέδρια αλλά και προγράμματα παρέμβασης με κύριο το μεγάλο Πρόγραμμα Περσέας με τους κατοίκους της Ελαφονήσου και παραγωγή φυλλαδίων και άλλου εκπαιδευτικού υλικού.

Ο Χάρης Δημοσθενόπουλος, Κλινικός Διαιτολόγος & Βιολόγος, M.Med.Sci. S.R.D. και μέλος της Εταιρείας ΕΜΠΑΚΑΝ, έδωσε συνέντευξη στο medNutrition.gr για τη θεματολογία που θα αναπτυχθεί στην Ημερίδα.

Σε ποιους απευθύνεται η Ημερίδα;

Η Ημερίδα Διατροφής περιλαμβάνει μία θεματολογία που συνδέει τη διατροφή με την πρόληψη αλλά και την αντιμετώπιση παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου όπως είναι η παχυσαρκία, ο διαβήτης και η υπερλιπιδαιμία. Αυτή η θεματολογία λοιπόν είναι σίγουρο ότι αφορά επαγγελματίες υγείας όπως διαιτολόγους, γιατρούς, νοσηλευτές, γυμναστές που ασχολούνται με αυτές τις παθολογικές καταστάσεις. Η παρακολούθηση είναι δωρεάν για όσους θέλουν να την παρακολουθήσουν και θα υπάρξει και πιστοποιητικό στο τέλος της Ημερίδας.

Τι περιλαμβάνει η θεματολογία της Ημερίδας;

Η Ημερίδα θα έχει μία σειρά από στρογγυλά τραπέζια με κυρίαρχα θέματα το Διαβήτη, την Παχυσαρκία, την Ψυχολογία και τα Λιπίδια αλλά και δύο πολύ ενδιαφέρουσες ομιλίες, μία που αφορά τις ορμόνες που σχετίζονται με την όρεξη και τη διαχείριση του βάρους, από τον Ενδοκρινολόγο κύριο Γεώργιο Μπούτζιο και μία ομιλία από τον Εθνοβιολόγο και Σύμβουλο Συστημάτων Αγροδιατροφικής Καινοτομίας, κο Παύλο Γεωργιάδη με θέμα : Συνδέοντας τα Σημεία: Γεωργία, Διατροφή & Δημόσια Υγεία. Στόχος μας είναι να αναπτυχθούν σύγχρονα και πρωτότυπα θέματα που να καλύπτουν όλες τις θεραπευτικές πτυχές αυτών των ενοτήτων. Για το λόγο αυτό εκτός από τα αμιγώς θέματα διατροφής υπάρχουν ενότητες και παρουσιάσεις για το βοηθητικό ρόλο της άσκησης για κάθε πάθηση ξεχωριστά και το θέμα της συνταγογράφησης της αλλά και το ρόλο των φαρμάκων.

Στην Ημερίδα υπάρχει ένα τραπέζι με θέματα που αφορούν την ψυχολογία και την προσέγγιση των ασθενών με θέματα όπως η κατάθλιψη ή ο νεοδιαγνωσμένος διαβήτης. Οι προηγούμενες Ημερίδες που περιλάμβαναν αντίστοιχη θεματολογία έδειξε ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τα θέματα αυτά, όχι μόνο γιατί τα μεταβολικά νοσήματα σχετίζονται με την ψυχολογία αλλά γιατί ζούμε σε μία εποχή έντονα πιεστική και επιβαρυντική όπου η γνώση για τις τεχνικές προσέγγισης είναι ένα απαραίτητο εφόδιο για κάθε επαγγελματία υγείας. Στην ίδια ενότητα φέτος θα έχουμε μία προσωπική μαρτυρία από μία νεαρή γυναίκα που ζει με το Διαβήτη τύπου 1 για 21 χρόνια και θα παρουσιάσει μία θετική άποψη για αυτή την παθολογική κατάσταση.

Ποια άλλα θέματα θα αναπτυχθούν στην Ημερίδα;

Στην ενότητα της Παχυσαρκίας θα υπάρξουν τα παρακάτω θέματα : «Η επίδραση διαφορετικών διαιτών απώλειας βάρους στους μηχανισμούς πείνας-κορεσμού» που θα παρουσιάζει δεδομένα για το πώς η σύσταση και το είδος της δίαιτας επηρεάζει το αίσθημα κορεσμού. Αμέσως μετά θα υπάρξει η εισήγηση: «Υπάρχει ιδανική άσκηση για την απώλεια βάρους και πόσο απαραίτητη είναι η συνταγογράφησή της;» για να ξέρουμε πώς θα πρέπει να ενσωματώνεται η άσκηση στις οδηγίες που δίνονται ενώ στο τέλος θα αναπτυχθεί το θέμα : «Μηχανισμοί δράσης της νέας γενιάς φαρμάκων αντιμετώπισης της παχυσαρκίας» για να δούμε πώς τα νέα φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.

Στην ενότητα του Διαβήτης θα υπάρχει μία ομιλία για την αντιφλεγμονώδη δράση της Μεσογειακής Διατροφής και τον πιθανό μηχανισμό προστασίας της στην ανάπτυξη ΣΔ2, μία πολύ επίκαιρη ομιλία για τις κετογονικές δίαιτες και το ρόλο τους στο ΣΔ για να δούμε πόσο ασφαλείς είναι οι δίαιτες αυτής της κατηγορίας που είναι διιαίτερα δημοφιλείς στις ημέρες μας, ενώ τέλος θα παρουσιαστούν τα νέα φάρμακα-ινσουλίνες για το διαβήτη και το κατά πόσο μπορούν να απελευθερώσουν τις διαιτητικές συστάσεις.

Τέλος στην ενότητα Λιπίδια-Υπέρταση θα υπάρξουν εισηγήσεις για το ποιοί άλλοι διατροφικοί παράγοντες (εκτός του αλατιού) επηρεάζουν την αρτηριακή πίεση, για το πόσο σημαντική είναι η συνταγογράφηση της άσκησης στα άτομα με καρδιομεταβολικούς παράγοντες κινδύνου (υπερλιπιδιαμία-υπέρταση) αλλά και μία πολύ χρήσιμη για όλους μας εισήγηση για τα ανεπιθύμητα παραπροϊόντα των λιπών και ελαίων κατά το μαγείρεμα.

Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στις 30 Σεπτεμβρίου από τις 9.00-18.00 στο Κεντρικό Αμφιθέατρο τους Λαϊκού Νοσοκομείου, στον 1ο όροφο και θα ήταν χρήσιμο να συμπληρωθεί αίτηση εγγραφής

https://drive.google.com/file/d/0B-F3ysbQKeDXeldCTThpYTZkUVU/view

που θα αποσταλεί στην εταιρεία ΕΜΠΑΚΑΝ. Σας περιμένουμε λοιπόν όλους στην Ημερίδα μας και ελπίζουμε ότι για μία ακόμα χρονιά θα είναι μια ιδιαίτερα εποικοδομητική συνάντηση για όσους την παρακολουθήσουν.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

 

 

Χάρης Δημοσθενόπουλος
Χάρης Δημοσθενόπουλος Κλινικός Διαιτολόγος & Βιολόγος, M.Med.Sci. S.R.D.

O Xάρης Δημοσθενόπουλος είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με μεταπτυχιακές σπουδές (PostGraduate Diploma-MMedSci) και υποψήφιος διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Συγγραφέας του βιβλίου "Διατροφή στο Διαβήτη - Μια «γλυκιά»... συνήθεια" των εκδόσεων medNutrition.