Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 2η Ημερίδα Διατροφής με θέμα «Διατροφικές Παρεμβάσεις στην Πρόληψη και Αντιμετώπιση των Καρδιομεταβολικών Παραγόντων Κινδύνου» που διοργάνωσε η Εταιρεία Μελέτης Παραγόντων Κινδύνου για Αγγειακά Νοσήματα (Ε.Μ.Πα.Κ.Α.Ν) στις 8 Οκτωβρίου, η οποία μεταδόθηκε μέσω Live Streaming από το medNutrition.
Τι είναι το εντερικό μικροβίωμα και πώς έχει βρεθεί στο ερευνητικό επίκεντρο τα τελευταία χρόνια;
Ο Γιώργος Μπάμιας, Γαστρεντερολόγος, εξηγεί στη διάλεξή του τι είναι το εντερικό μικροβίωμα και πώς έχει βρεθεί στο ερευνητικό επίκεντρο τα τελευταία χρόνια. Αναφέρεται ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η εργαστηριακή ανάλυση του μικροβιώματος και η απεικόνιση των τελικών αποτελεσμάτων. Στη συνέχεια, διευκρινίζεται η διαφορά μεταξύ μικροχλωρίδας και μικροβιώματος, τα επίπεδα μελέτης τους καθώς και η φυσιολογική τους σύνθεση.
Που βασίζεται η καλή υγεία;
Η καλή υγεία βασίζεται στην αφθονία και την ποικιλία του μικροβιώματος ενώ η διατάραξη αυτών σχετίζεται με νοσήματα του πεπτικού, με την παχυσαρκία και τον σακχαρώδη διαβήτη. Ο Γ. Μπάμιας αναφέρει τους παράγοντες που επηρεάζουν το μικροβίωμα, τον τρόπο δημιουργίας του μετά τη γέννηση καθώς και τις σταδιακές μεταβολές του, που επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από τη διατροφή. Φαίνεται να υπάρχει σημαντική συσχέτιση του μικροβιώματος τόσο με την εντερική λειτουργία όσο και με τον μεταβολισμό, αλλά και με το ανοσοποιητικό σύστημα.
Πιο συγκεκριμένα, το εντερικό μικροβίωμα είναι αλληλένδετο με τη διατροφή καθώς η σύνθεση των τροφών το επηρεάζει άμεσα και αντίστροφα, αυτό είναι που καθορίζει την ενεργειακή απόδοση της προσλαμβανόμενης τροφής. Επίσης, η εισαγωγή στερεών τροφών στη διατροφή του βρέφους αλλάζει σημαντικά τη σύσταση του εντερικού μικροβιώματος όπως και η ηλικία και ο τόπος διαμονής. Είναι αναμενόμενο ότι ο περιορισμός της τροφής οδηγεί στη συρρίκνωση της βιοποικιλότητας στο εντερικό μικροβίωμα και σταδιακά, οι λανθασμένες διατροφικές επιλογές είναι ικανές να καταστρέψουν την μικροχλωρίδα του εντέρου.
Τι έδειξε η μεταμόσχευση μικροχλωρίδας;
Τέλος, σε πειραματικό επίπεδο, πραγματοποιήθηκε μεταμόσχευση μικροχλωρίδας που έδειξε ισχυρές διαφορές μεταξύ της μικροχλωρίδας ατόμων με φυσιολογικό βάρος και παχύσαρκων. Επιπλέον, αναφέρθηκε ότι τα λιπαρά οξέα βραχείας αλύσου τα οποία είναι ευεργετικά για το ανοσοποιητικό σύστημα, έχουν μειωμένη παραγωγή στις νόσους του εντέρου ενώ άλλες έρευνες απέδειξαν τη σχέση της αντιφλεγμονώδους διατροφής με την ελκώδη κολίτιδα καθώς και την τροποποίηση του μικροβιώματος με τον σακχαρώδη διαβήτη.