Το σωματικό βάρος και η σύσταση σώματος, δηλαδή η λιπώδης και η μυϊκή μάζα, είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την αθλητική απόδοση, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν σαφείς αποδείξεις της συσχέτισής τους. Επηρεάζονται από περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως είναι η διατροφή και η προπόνηση, υπόκεινται όμως σε γονιδιακή ρύθμιση, σχέση που θα πρέπει να λάβουμε υπόψη προκειμένου να γνωρίζουμε σε ποιο βαθμό μπορούμε να επέμβουμε.
Σήμερα διαθέτουμε μια πλειάδα εγκύρων τεχνικών για την αξιολόγησή τους, με πιο κοινές μεθόδους αυτές τους DXA, BIA, και των δερματοπτυχών. Εφόσον τηρούνται αυστηρά όλες οι προϋποθέσεις -και κυρίως της επαρκούς υδάτωσης, σε όλες τις περιπτώσεις μπορούμε να έχουμε αξιόπιστα αποτελέσματα, λαμβάνοντας μετρήσεις τουλάχιστον 2 φορές ετησίως.
Ποιος είναι ο επιθυμητός στόχος για απώλεια βάρους;
Ο στόχος της αλλαγής δεν θα πρέπει να αφορά σε μια απόλυτη τιμή αλλά σε ένα επιθυμητό εύρος -είτε σε αυτό που αντιστοιχεί στον γενικό πληθυσμό, είτε στις συνήθεις τιμές για το εν λόγω άθλημα. Η παρέμβαση θα πρέπει να σχεδιαστεί προσεκτικά (χρονικό πλάνο/συμβουλευτική) για να αποφευχθούν επιζήμια αποτελέσματα για την απόδοση και την άλιπη μάζα. Για το λόγο αυτό η εβδομαδιαία απώλεια βάρους θα πρέπει να είναι μικρότερη του 1% του σωματικού βάρους, η δίαιτα να είναι μέτρια υποθερμιδική (-250 έως 500 kcal/ημέρα) και αυξημένη σε πρωτεΐνη (>1,6 gr/kg/ημέρα).