Επιστημονικά Νέα

Η επίδραση της κατανάλωσης Φρούτων του Δράκου (dragon fruit) στην Aγγειακή λειτουργία

02 Σεπτεμβρίου 2024
594 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
frouta tou drakou

Photo Source: www.canva.com

Εισαγωγή

Η μπεταλαΐνη είναι φυσική κόκκινη χρωστική που υπάρχει σε αφθονία στα κόκκινα φρούτα του δράκου (Hylocereus polyrhizus ). Πρόσφατη έρευνα έχει δείξει ότι η κατανάλωση φρούτων δράκου (dragon fruits) μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της γλυκόζης του αίματος και του προφίλ των λιπιδίων. 

Καρδιαγγειακά Νοσήματα

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις (CVD) είναι σήμερα η κύρια αιτία θνησιμότητας. Οι διατροφικές επιλογές και οι αλλαγές στον τρόπο ζωής παίζουν καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη και τη διαχείριση της καρδιαγγειακής νόσου.

Επιδημιολογικά στοιχεία από πρόσφατες μετα-αναλύσεις υποδηλώνουν ότι η υψηλή πρόσληψη φρούτων και λαχανικών σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου. Αυτό δυνητικά αποδίδεται εν μέρει στις υψηλές συγκεντρώσεις βιοδραστικών φυτοχημικών ουσιών, όπως οι (πολυ)φαινόλες και οι μπεταλαΐνες, που βρίσκονται στα φυτά.

Τι είναι οι μπεταλαΐνες;

Οι μπεταλαΐνες είναι φυσικές, φυτικές χρωστικές που περιέχουν άζωτο που βρίσκονται στα είδη κόκκινων παντζαριών και κάκτων και λειτουργούν ως χρωματικά σήματα για την προσέλκυση επικονιαστών, με τις βητακυανίνες να εμφανίζονται σε κόκκινο-ροζ απόχρωση ενώ οι βηταξανθίνες σε κίτρινο-πορτοκαλί.

Εκτός από την εμπορική εκμετάλλευση ως μία από τις πιο ευρέως χρησιμοποιούμενες φυσικές κόκκινες χρωστικές τροφίμων (E162), η βιολογική δραστηριότητα των μπεταλαΐνών έχει πρόσφατα αποκτήσει έντονο επιστημονικό ενδιαφέρον, ιδιαίτερα σε φρούτα πλούσια σε αυτή, όπως το dragon fruit.

Μελέτες για Dragon fruit και Βεταλαΐνες

Δυστυχώς, οι τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές (RCT) σε dragon fruit είναι περιορισμένες και η πλειοψηφία των μελετών επικεντρώνεται στις επιδράσεις στη γλυκόζη του αίματος, τα λιπίδια και την απόδοση άσκησης. Σε ζωικά μοντέλα, ωστόσο, τα dragon fruits έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζουν θετικά τη συστολική αρτηριακή πίεση και την αρτηριακή ακαμψία.

Συνολικά, εξακολουθεί να υπάρχει έλλειψη έρευνας που διερευνά το καρδιοπροστατευτικό και αγγειοδραστικό δυναμικό των βεταλαΐνων. Η αρτηριακή πίεση, η διαστολή με τη μεσολάβηση ροής (FMD) και η ταχύτητα κύματος παλμού (PWV) είναι γνωστοί βιοδείκτες καρδιαγγειακής υγείας. H διαστολή με τη μεσολάβηση ροής είναι μια μη επεμβατική μέτρηση της εξαρτώμενης από το ΝΟ αγγειακής αντιδραστικότητας μέσω απεικόνισης με υπερήχους. Οι μετα-αναλύσεις έχουν δείξει ότι μια αύξηση 1% της διαστολής με μεσολάβηση ροής μεταφράζεται σε μείωση κατά 10% περίπου του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου.

Σκοπός

Σκοπός αυτής της μελέτης ήταν η διερεύνηση των επιπτώσεων της οξείας και βραχυπρόθεσμης κατανάλωσης dragon fruit στην αγγειακή λειτουργία σε έναν υγιή πληθυσμό.

Μεθοδολογία

Μια τυχαιοποιημένη, διπλά τυφλή, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο, διασταυρούμενη δοκιμή διεξήχθη σε 19 νέους, υγιείς, μη καπνιστές άνδρες και γυναίκες οι οποίοι κατανάλωναν 24 g σκόνη dragon fruit (33 mg μπεταλαΐνες) ή ένα εικονικό φάρμακο που ταιριάζει με θρεπτικά συστατικά, καθημερινά για 14 ημέρες. Η διαστολή με μεσολάβηση ροής (FMD), η αρτηριακή ακαμψία και η αρτηριακή πίεση  μετρήθηκαν στις 0 h, 1 h, 2 h, 3 h και 4 h και τελικά στις 14 μέρες μετά την καθημερινή κατανάλωση.

Αποτελέσματα

Συνολικά 18 συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν τη δοκιμή. Η κατανάλωση dragon fruit βελτίωσε σημαντικά την διαστολή με μεσολάβηση ροής στις 2 ώρες (+0,8 ± 0,3%, P = 0,01), 3 ώρες (+1,0 ± 0,3%, P = 0,001) και 4 ώρες (+1,3 ± 0,4%, P < 0,001) μετά την κατανάλωση σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο. Αυτό το αποτέλεσμα διατηρήθηκε μέχρι τις 14 ημέρες (+1,3 ± 0,2%, P < 0,001).

Η ταχύτητα των κυμάτων παλμού μειώθηκε σημαντικά στις 3 ώρες (–0,5 ± 0,2 m/s, P = 0,003), ενώ ο κεντρικός αυξητικός δείκτης (AIx) βελτιώθηκε επίσης μετά από 14 ημέρες (–7,0 ± 3,3%, P = 0,02) σε σύγκριση με εικονικό φάρμακο. Δεν βρέθηκαν διαφορές είτε στην περιφερειακή είτε στην κεντρική ΑΠ σε όλα τα χρονικά σημεία.

Συμπέρασμα

Τα δεδομένα μας υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση dragon fruit μπορεί να έχει τη δυνατότητα να προσφέρει κλινικά σημαντική βελτίωση στη λειτουργία του ενδοθηλίου και στην αρτηριακή ακαμψία, που πιθανώς αποδίδεται στην υψηλή περιεκτικότητά του σε μπεταλαΐνη. Ωστόσο, ο ακριβής μηχανισμός δράσης μένει να αποσαφηνιστεί.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Cheok A, Xu Y, Zhang Z, Caton PW, Rodriguez-Mateos A. Betalain-rich dragon fruit (pitaya) consumption improves vascular function in men and women: a double-blind, randomized controlled crossover trial. Am J Clin Nutr. 2022;115(5):1418-1431. doi:10.1093/ajcn/nqab410

Μαρία Γιαννακού
Μαρία Γιαννακού Διαιτολόγος – Διατροφολόγος