Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελετών η αφυδάτωση, δηλαδή η μείωση της περιεκτικότητας του σώματος σε νερό, οδηγεί σε μείωση της αθλητικής απόδοσης. Μία ακόμη πρόσφατη μελέτη η οποία εξέτασε τις επιδράσεις της αφυδάτωσης, ανεξάρτητα από το αίσθημα της δίψας, στην αθλητική απόδοση έρχεται να προστεθεί σε αυτές. Τι καινούριο έχει να μας δώσει η μελέτη αυτή; Πάμε να δούμε τα στάδιά της πιο αναλυτικά.
Ποιος ήταν ο σκοπός της μελέτης;
Να διερευνηθούν οι επιδράσεις της αφυδάτωσης στην αθλητική απόδοση αθλητών ποδηλασίας, ανεξάρτητα από το αίσθημα της δίψας και μάλιστα χωρίς οι αθλητές να γνωρίζουν τα κατάσταση ενυδάτωσής τους.
Ποια είναι η ιδιαιτερότητα της μελέτης αυτής;
Οι προηγούμενες μελέτες που εξέτασαν τις επιδράσεις της αφυδάτωσης στην άσκηση, πέραν λίγων εξαιρέσεων, διεξήχθησαν με μη-τυφλό τρόπο, με αποτέλεσμα οι συμμετέχοντες να γνωρίζουν πότε είναι αφυδατωμένοι γεγονός που θα μπορούσε να επηρεάσει τα αποτελέσματα των μελετών αυτών (nocebo effect). Αντίθετα, η παρούσα έρευνα αποτελεί «μελέτη τυφλής δοκιμής» γεγονός που σημαίνει πώς η συμμετέχοντες δε γνώριζαν την κατάσταση ενυδάτωσής τους πριν υποβληθούν στην κλινική δοκιμή.
Πώς σχεδιάστηκε η μελέτη;
Επτά άντρες ποδηλάτες υποβλήθηκαν σε δύο ώρες άσκησης σταθερής έντασης (55% VO2peak) ακολουθούμενη από έναν αγώνα 5 χιλιομέτρων.
Οι συμμετέχοντες πραγματοποίησαν τη δοκιμασία δύο φορές είτε επαρκώς ενυδατωμένοι την πρώτη φορά είτε αφυδατωμένοι τη δεύτερη φορά, ενώ και στις 2 περιπτώσεις κατανάλωναν 25 mL νερό κάθε 5 λεπτά κατά τη διάρκεια της άσκησης σταθερής και κάθε 1 χιλιόμετρο κατά τη δοκιμή 5 χιλιομέτρων ώστε να μην υπάρχει το αίσθημα της δίψας.
Τι έδειξαν τα αποτελέσματα;
Οι αθλητές, όντας σε κατάσταση επαρκούς ενυδάτωσης, ολοκλήρωσαν τη δοκιμασία 5 χιλιομέτρων πιο γρήγορα, παρήγαγαν υψηλότερη ισχύ και είχαν χαμηλότερη θερμοκρασία σώματος. Τα ευρήματα αυτά καθιστούν σαφές πως η αφυδάτωση, ανεξάρτητα από το αίσθημα της δίψας μειώνει την ποδηλατική απόδοση και την ικανότητα θερμορύθμισης των αθλητών.
Ποια είναι τα συμπεράσματα για τον ειδικό;
Η αφυδάτωση αποτελεί εχθρό της αθλητικής απόδοσης
Απώλεια 2% ή και περισσότερο του σωματικού βάρους του αθλητή μέσω του ιδρώτα συνδέεται άμεσα με μειωμένη αθλητική απόδοση. Ωστόσο, αν και αυτό αποτελεί παγιωμένη γνώση, δεν εφαρμόζονται πάντα οι κατάλληλες τεχνικές για την πρόληψη ή τον περιορισμό της αφυδάτωσης.
Ως εκ τούτου, τα εξατομικευμένα προγράμματα ενυδάτωσης με βάση τη διάρκεια και την ένταση του αγωνίσματος, τη θερμοκρασία, το υψόμετρο αλλά και τις απώλειες υγρών μετά την άσκηση αποτελούν απαραίτητο εργαλείο για τον αθλητικό διαιτολόγο.
Η κατάλληλη ενυδάτωση προ-αγωνιστικά, η παροχή αθλητικών ποτών και η κατάλληλη συμβουλευτική για την ορθή χρήση τους κατά τη διάρκεια της άσκησης – αγώνα και η αναπλήρωση των υγρών μετααγωνιστικά αποτελούν αναγκαίες προϋποθέσεις για να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή απόδοση.