Blog

Η διατροφική πυραμίδα του Βελγίου φέρνει τα πάνω κάτω ή όχι;

από τη Μέρσυ Κούσκου
06 Δεκεμβρίου 2022
15864 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
diatrofikh pyramida tou velgiou

Η γραφιστική απεικόνιση των τροφίμων καθώς και τα έντονα χρώματα που έχουν χρησιμοποιηθεί στην πυραμίδα του Βελγίου την κάνουν ευανάγνωστη από μικρούς και μεγάλους

Πηγή: www.foodpolitics.com

H έννοια της διατροφικής πυραμίδας δημιουργήθηκε το 1992 από το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ και υπήρξε σημείο αναφοράς σχετικά με την υγιεινή διατροφή για πολλά χρόνια. Το 2005 η Ιατρική Σχολή του Harvard αναθεώρησε την πυραμίδα, λαμβάνοντας υπόψιν τα νέα επιστημονικά δεδομένα που είχαν προκύψει σε αυτό το χρονικό διάστημα. Εδώ και χρόνια έχουν διαπιστωθεί και εδραιωθεί από την επιστημονική κοινότητα τα οφέλη της Μεσογειακής Διατροφής στην υγεία. Έτσι, με την πρωτοβουλία του Οργανισμού Μεσογειακής Διατροφής και τη συνεργασία πολυάριθμων διεθνών φορέων δημιουργήθηκε η Μεσογειακή πυραμίδα η οποία δίνει βάση τόσο σε ποιοτικά όσο και σε ποσοτικά στοιχεία της διατροφής και έχει μεταφραστεί σε αρκετές γλώσσες.

Πρόσφατα, το Βέλγιο δημιούργησε έναν νέο οδηγό διατροφής με σχήμα ανάποδης πυραμίδας.

Τα σημεία που εστιάζει είναι:

  • Κατανάλωση νερού
  • Συχνότερη κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, προϊόντων ολικής άλεσης και σπόρων
  • Μέτρια κατανάλωση γαλακτοκομικών, αυγών και λευκού κρέατος
  • Μικρότερη κατανάλωση γλυκών και κόκκινου κρέατος
  • Αποφυγή πρόχειρου φαγητού, επεξεργασμένων τροφίμων, ζαχαρούχων ποτών και αλκοόλ

Σύγκριση των πυραμίδων

Εκ πρώτης όψης παρατηρούμε ότι η πυραμίδα του Βελγίου παρουσιάζεται αντεστραμμένη. Αυτό μπορεί να είναι ένα θετικό στοιχείο, καθώς το μάτι συνηθίζει να διαβάζει από πάνω προς τα κάτω και έτσι ίσως να δοθεί περισσότερη έμφαση στα στοιχεία που βρίσκονται στο ανώτερο σημείο της, που είναι η ενυδάτωση και τα τρόφιμα που πρέπει να καταναλώνονται συχνότερα. Αντίθετα, η Μεσογειακή πυραμίδα είναι πλούσια σε πληροφορίες και λιγότερο φιλική στον αναγνώστη.

Κατανομή τροφίμων

Οι δύο πυραμίδες είναι χωρισμένες σε οριζόντια επίπεδα. Στο μεγαλύτερο επίπεδο αναφέρονται τα τρόφιμα που θα πρέπει να είναι σε επάρκεια και πηγαίνοντας προς τα μικρότερα επίπεδα, παρουσιάζονται τα τρόφιμα που θα πρέπει να καταναλώνονται σε μέτριες ή μικρές ποσότητες. Παρατηρούμε ότι στην πυραμίδα του Βελγίου υπάρχουν οι σημάνσεις «περισσότερο» - «λιγότερο» και «όσο λιγότερο γίνεται», ενώ στη Μεσογειακή πυραμίδα δίνονται συγκεκριμένες οδηγίες σχετικά με την συχνότητα αλλά και την ποσότητα κατανάλωσης των τροφίμων.

Αλκοόλ

Επιπλέον, παρατηρούμε ότι ενώ στα μεσογειακά δεδομένα επιτρέπεται μια μερίδα κρασί για τις γυναίκες και δύο μερίδες για τους άντρες, η πυραμίδα του Βελγίου προτείνει την αποφυγή του αλκοόλ γενικότερα.

Γαλακτοκομικά προϊόντα

Ακόμα, βλέπουμε ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα βρίσκονται στη μέση της πυραμίδας του Βελγίου χωρίς να διευκρινίζονται τα λιπαρά τους, που είναι καλό να είναι χαμηλά.

Ενίσχυση της γεύσης και εποχικότητα τροφίμων

Αξιοσημείωτη είναι η αναφορά της Μεσογειακής πυραμίδας στην ενίσχυση της γεύσης μέσω των μπαχαρικών με σκοπό τη μείωση της κατανάλωσης αλατιού, στην κατανάλωση εκχυλισμάτων βοτάνων που έχουν ευεργετικές ιδιότητες και στην επισήμανση της εποχικότητας που εξασφαλίζει την μέγιστη θρεπτική αξία των τροφίμων.

Σωματική άσκηση

Τέλος, ως σημαντική έλλειψη θα μπορούσαμε να επισημάνουμε ότι ο οδηγός διατροφής του Βελγίου δεν αναφέρεται στη σωματική άσκηση η οποία είναι βασικό συμπλήρωμα για την ισορροπία του ενεργειακού ισοζυγίου και τη διατήρηση μια καλής φυσικής κατάστασης και έχει πολλά οφέλη στην υγεία του ατόμου.

Συμπέρασμα

Η αλήθεια είναι ότι η πυραμίδα του Βελγίου δεν παρουσιάζει κάποιο νέο επιστημονικό δεδομένο που θα μπορούσε να ανατρέψει όσα ήδη γνωρίζουμε. Όμως, το περιεχόμενό της είναι απλό και γενικευμένο και επομένως ευανάγνωστο και κατανοητό από το ευρύ κοινό.

Αναλογιστείτε ότι την ίδια στιγμή που η κοινότητα των Διαιτολόγων – Διατροφολόγων δεν θα μπορούσε να εμπλουτίσει τις γνώσεις της με τη βοήθεια του διατροφικού οδηγού του Βελγίου, ένα μικρό παιδί ή κάποιος ενήλικας που τώρα ξεκινάει την επαφή του με την υγιεινή διατροφή, ίσως θα μπορούσε να τον επεξεργαστεί καλύτερα σε σύγκριση με τη Μεσογειακή πυραμίδα που περιέχει πολλές πληροφορίες. Οπότε, θα μπορούσαμε να πούμε ότι κανένα εργαλείο δεν ακυρώνει το άλλο και θα μπορούσαν να φανούν και τα δύο εξίσου χρήσιμα για τον πελάτη μας, ανάλογα την διατροφική του εκπαίδευση.

Μέρσυ Κούσκου
Μέρσυ Κούσκου Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.