Blog

Κατανοώντας τις συστάσεις για τη ζάχαρη

01 Φεβρουαρίου 2018
11541 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
dhmhtriaka prwinou xwris zahari

 

Όπως πολύ καλά γνωρίζουμε, οι διεθνείς συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) αναφέρουν πως τα «ελεύθερα σάκχαρα» είναι καλό να μην ξεπερνούν το 10% της ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης

Πώς θα εκπαιδεύσουμε όμως τους πελάτες μας να τα αναγνωρίζουν στα τρόφιμα και ποιες ενέργειες γίνονται από τη βιομηχανία τροφίμων ώστε να διευκολύνουν την επίτευξη του στόχου αυτού;

Ζάχαρη και σάκχαρα

Υπάρχει σύγχυση; Ξεκινήστε μία εκπαιδευτική συνεδρία με τον πελάτη σας, διαχωρίζοντάς μαζί του τις έννοιες ζάχαρη και σάκχαρα. Αναφέροντας τον όρο «σάκχαρα» στις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, συμπεριλαμβάνονται τόσο οι μονοσακχαρίτες, οι δισακχαρίτες  (όπου περιλαμβάνεται και η σουκρόζη – η κοινή σε όλους ζάχαρη) που προστίθενται στα τρόφιμα, όσο και τα σάκχαρα που βρίσκονται φυσικά στο μέλι, σε σιρόπια και σε χυμούς φρούτων (συμπυκνωμένους και μη).

Τι θα πρέπει να κοιτάξουν οι πελάτες σας, λοιπόν, σε μία συσκευασία τροφίμου;

Τον όρο «σάκχαρα» που βρίσκεται κάτω από τους «Υδατάνθρακες» και να προσαρμόσουν τον αριθμό αυτό στην μερίδα που θα καταναλώσουν. Παρακάτω, μπορείτε να δείτε ένα παράδειγμα, συγκρίνοντας ετικέτες δημητριακών πρωινού, στα 100γρ προϊόντος:

pinakas sygkrishs dhmhtriakwn prwinou

 

Ποια είναι η συμβολή της βιομηχανίας τροφίμων;

Ας δώσουμε λίγη περισσότερη έμφαση στη ζάχαρη, καθώς ανταποκρινόμενες στις απαιτήσεις των καταναλωτών, οι εταιρείες τροφίμων προσαρμόζονται και εξελίσσονται, επιτυγχάνοντας με διάφορους τρόπους τη μείωση του ποσοστού ζάχαρης για τη δημιουργία πιο υγιεινών και ταυτόχρονα νόστιμων και ελκυστικών νέων προϊόντων. 

Χρήση τεχνητών γλυκαντικών ή φρουκτόζης

  • Μείωση ζάχαρης με ταυτόχρονη χρήση τεχνητών γλυκαντικών ουσιών. Η μέθοδος αυτή επηρεάζει τη γεύση και την ασφάλεια του τροφίμου, αφού μειώνει κατά πολύ την ημερομηνία λήξης του.
  • Μείωση ζάχαρης με ταυτόχρονη προσθήκη φρουκτόζης. Με τη φρουκτόζη να έχει πιο γλυκιά γεύση από τη ζάχαρη, υπάρχει η δυνατότητα με λιγότερη ποσότητα να δημιουργηθεί το ίδιο γλυκό αποτέλεσμα.

Και στις δύο αυτές περιπτώσεις χρειάζεται προσοχή σε ευπαθείς ομάδες, που πιθανό να έχουν περιορισμό στη διατροφή τους σχετικά με κάποιο γλυκαντικό ή τη φρουκτόζη.

Τεχνολογία μικροκρυστάλλων

Στη μέθοδο αυτή η ζάχαρη παίρνει τη μορφή πολύ λεπτής σκόνης με αποτέλεσμα να γίνεται περισσότερο υδατοδιαλυτή και να δίνει γρηγορότερα το αίσθημα της γλυκιάς γεύσης σε μικρότερη ποσότητα.

Μέθοδος ψεκασμού

Με τη μέθοδο αυτή αφαιρείται η ζάχαρη από το σώμα της ζύμης και πραγματοποιείται ψεκασμός ενός μικρότερου ποσοστού στη νιφάδα, στο τελικό προϊόν αφού έχει ψηθεί. Θεωρείται η πιο καλή τεχνολογική μέθοδος αφού μπορεί να πετύχει δραστική μείωση, χωρίς να επηρεάσει αισθητά τη γεύση. Μάλιστα, ένα παράδειγμα προϊόντος που κυκλοφορεί στην Ελληνική αγορά και έχει παρουσιάσει μείωση κατά 40% στη ζάχαρη τα τελευταία περίπου δύο χρόνια με αυτή τη μέθοδο, αποτελούν τα δημητριακά πρωινού Fitness.

Τι να κρατήσει ο επαγγελματίας διαιτολόγος;

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η σύσταση του 10% για τα σάκχαρα είναι καλό να αξιολογείται εξατομικευμένα σε κάθε περίπτωση, καθώς άτομα με παθολογικές καταστάσεις πιθανό να χρειαστούν και ένα διατροφικό πλάνο με ποσότητα σακχάρων ακόμα και κάτω από το 5% της ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης.

Ακόμα, η σύγκριση στις ετικέτες τροφίμων των προϊόντων δεν πρέπει να αφορά μόνο την περιεκτικότητα σε ζάχαρη, αλλά και τα υπόλοιπα θρεπτικά συστατικά, όπως το ποσοστό ολικής άλεσης, η ποσότητα φυτικών ινών, το αλάτι, τα κορεσμένα λιπαρά καθώς και τις θερμίδες, προκειμένου να βοηθήσετε τον πελάτη σας να επιλέξει το πιο ιδανικό, για εκείνον, προϊόν.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

WHO, World Health Organization website, Sugars intake for adults and children Guideline, published 2015, accessed on 20th of January 2018, http://apps.who.int/iris/bitstream/10665/149782/1/9789241549028_eng.pdf

Food Science and Technology, The challenges of reformulation for sugars reduction (published on February 2017), accessed on 20th of January 2018, http://fstjournal.org/features/31-1/sugars-reduction

Δρ. Παναγιώτης Βαραγιάννης
Δρ. Παναγιώτης Βαραγιάννης M.Med.Sc. PhD, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Ο Παναγιώτης Α. Βαραγιάννης είναι Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, με μεταπτυχιακή εξειδίκευση M.Med.Sc στην Κλινική Διατροφή. Είναι επίσης  Διδάκτωρ του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών με ερευνητικό θέμα την Παιδική Παχυσαρκία. Συγγραφέας του βιβλίου "Πρακτικός Οδηγός για ένα σύγχρονο διαιτολογικό γραφείο" των εκδόσεων medNutrition. Διατηρεί Ιδιωτικό Διαιτολογικό γραφείο στο νησί της Σαλαμίνας.