Η ιστορία των ομαδικών συνεδριών ξεκινά περίπου μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπου οι ανάγκες για παρεμβάσεις που να απευθύνονται, ταυτόχρονα, σε όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα, ήταν αυξημένη. Σήμερα, έχουν αναπτυχθεί διάφορα μοντέλα ομαδικών συνεδριών, με διαφορετικό θεωρητικό υπόβαθρο, στόχους και τεχνικές.
Ομαδικές συνεδρίες στον τομέα της διαιτολογίας
Το κεντρικό θέμα μιας ομαδικής συνεδρίας με έναν διαιτολόγο, αν και μοιάζει αυτονόητο, ωστόσο δεν είναι. Οι ερωτήσεις που πρέπει να τεθούν είναι:
Ποια άτομα θα αποτελέσουν την ομάδα;
Παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, προβλήματα υγείας, οικογενειακή κατάσταση, μπορεί να επηρεάσουν την συνοχή της ομάδας και εν τέλει την αποτελεσματικότητα της. Για παράδειγμα, ένα άτομο που είναι παχύσαρκο λόγω κάποιου οργανικού προβλήματος, διαφερει από κάποιον του οποίου η παχυσαρκία, οφείλεται σε ψυχολογικά αίτια.
Ποιος είναι ο στόχος;
Ο στοχός της ομάδας θα πρέπει να διευκρινιστεί από την αρχή. Θα είναι μια ομάδα εκπαίδευσης σε σωστές διατροφικές συνήθειες ή μια ομάδα υποστήριξης;
Διάρκεια της ομάδας
Ο διαιτολόγος θα πρέπει να αποσαφηνίσει πόσο θα διαρκέσουν οι ομαδικές συνεδρίες και αν ο αριθμός συμμετεχόντων θα είναι ανοιχτός (δηλαδή νέα άτομα μπορούν να μπαίνουν στην ομάδα οποιαδήποτε στιγμή) ή προκαθορισμένος.
Πλεονεκτήματα ομαδικών συνεδριών
Υπάρχουν τρια βασικά πλεονεκτήματα στις ομαδικές συνεδρίες:
- Το άτομο δεν νιώθει μόνο, αλλά αντίθετα, διαπιστώνει ότι υπάρχουν και άλλοι που αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα, έχουν παρόμοιες σκέψεις και φόβους.
- Κάθε μέλος δέχεται και παρέχει υποστήριξη στα υπόλοιπα μέλη στη κοινή τους προσπάθεια.
- Όλα τα μέλη μοιράζονται τις εμπείριες ή τις γνώσεις τους. Αντί λοιπόν να ακούνε κάποιον ειδικό, ακούνε προτάσεις από άτομα με τα οποία μπορεί να ταυτιστούν πιο εύκολα και έτσι να τολμήσουν να δοκιμάσουν να κάνουν αλλαγές.
Δυσκολίες ομαδικών συνεδριών
Κυριαρχικές - Φοβικές προσωπικότητες
Ένα από τα προβλήματα που μπορεί να παρουσιαστούν είναι μέλη που προσπαθούν να μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον της ομάδας ή μέλη που δεν συμμετέχουν. Είναι χρέος του επαγγελματία να κρατά την ισορροπία, σεβόμενος την προσωπικότητα όλων των συμμετεχόντων.
Υπερέκθεση
Μέλη που αποκαλύπτουν ευαίσθητα προσωπικά τους δεδομένα, που δεν εμπίπτουν στους στόχους της ομάδας. Και πάλι ο διαιτολόγος, θα πρέπει να κάνει ξεκάθαρους και σαφείς τους στόχους της ομάδας, δείχνοντας ευαισθησία τόσο στο άτομο που αποκαλύπτει, όσο και στην υπόλοιπη ομάδα.
Συγκρούσεις
Ένα συχνό φαινόμενο στις ομαδικές διαδικασίες, καθώς είναι δύσκολο να ταιριάξουν πολλές διαφορετικές προσωπικότητες ή κάποια μέλη, επίσης, μπορεί να επιδεικνύουν μεγαλύτερη επιθετικότητα προς την ομάδα. Ο διαιτολόγος θα πρέπει να προστατέψει την ομάδα σαν σύνολο, αλλά και κάθε μέλος χωριστά που μπορεί να γίνει στόχος επιθετικών/υποτιμητικών σχολίων από κάποιο άλλο μέλος.