Blog

Δυσκολεύεσαι να βρεις την κατάλληλη επιστημονική βιβλιογραφία;

του Γεώργιου Σαλταούρα
06 Ιουλίου 2017
19566 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
anazhthsh episthmonikhs vivliografias

Photo source: www.bigstockphoto.com

Για να είναι ένα άρθρο έγκυρο και αξιόπιστο, θα πρέπει οι πληροφορίες που περιέχει να προέρχονται από έγκυρες και αξιόπιστες πηγές. Στην επιστήμη της διαιτολογίας και των επιστημών υγείας γενικότερα, οι δημοσιευμένες επιστημονικές εργασίες αποτελούν την κύρια πηγή ενημέρωσης και χρησιμοποιούνται κατά κόρον ως βιβλιογραφία στα άρθρα μας. Επομένως, για τη συγγραφή του άρθρου σου θα πρέπει να βρεις τις κατάλληλες επιστημονικές εργασίες.

Που να ψάξω για τη βιβλιογραφία μου;

Η μηχανή αναζήτησης PubMed είναι μια τεράστια ηλεκτρονική βιβλιοθήκη επιστημονικών άρθρων για τις επιστήμες υγείας και βιοιατρικής. Η πρόσβαση και αναζήτηση άρθρων στο χώρο αυτόν είναι δωρεάν, κάτι που αποτελει πλεονέκτημα σε σχέση με άλλες βάσεις στις οποίες πρέπει να εγγραφείς.

Πώς θα αναζητήσω τις κατάλληλες εργασίες εύκολα και αποτελεσματικά;

Στο πεδίο αναζήτησης θα πρέπει να βάλεις λέξεις – κλειδιά που να ταιριάζουν με το θέμα που σε ενδιαφέρει. Για παράδειγμα, αν θέλεις να βρεις μελέτες σχετικές με την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών και το σωματικό βάρος, τότε θα χρησιμοποιήσεις λέξεις/φράσεις όπως fruit, vegetables, weight, weight loss ή obesity. Οι λέξεις αυτές θα πρέπει να ενώνονται με τις λέξεις AND, OR ή NOT:

  • Αν θες να υπάρχουν όλες οι λέξεις στο άρθρο που ψάχνεις, τότε θα πρέπει να έχουν τη λέξη AND (π.χ. fruit AND vegetables AND ...).
  • Αν θες μία από τις λέξεις να υπάρχουν στο άρθρο που ψάχνεις, τότε θα πρέπει να έχουν τη λέξη OR (π.χ. fruit OR vegetables OR ...).
  • Αν θες να υπάρχει μία λέξη αλλά όχι μία άλλη, τότε θα ενωθούν με τη λέξη NOT (π.χ. fruit AND vegetables NOT obesity...).

Στο παράδειγμα αυτό θα βρεις πολλά αποτελέσματα, μιας έχει υπάρξει έντονη έρευνα γύρω από το θέμα αυτό. Όσο πιο στοχευμένη η αναζήτηση, τόσο λιγότερα τα αποτελέσματα, επομένως οι λέξεις – κλειδιά παίζουν τον πιο σημαντικό ρόλο.

Το Pubmed διαθέτει πληθώρα επιλογών για να «φιλτράρεις» την αναζήτησή σου. Χρησιμοποιώντας τα εργαλεία αυτά θα μειώσεις ακόμα περισσότερο τον αριθμό των αποτελεσμάτων και θα είναι πιο εύκολονα βρεις το κατάλληλο για εσένα άρθρο. Μερικά παραδείγματα φίλτρων είναι:

  • Τύπος άρθρου – μπορείς να επιλέξεις τον τύπο άρθρου που ψάχνεις, όπως για παράδειγμα κλινική μελέτη ή ανασκόπηση. Το φίλτρο αυτό βρίσκεται στο αριστερό μέρος του παραθύρου.
  • Ημερομηνίες δημοσίευσης – μπορείς να μειώσεις τα αποτελέσματα αναζήτησης ψάχνοντας π.χ. τα πιο πρόσφατα δημοσιευμένα. Θα βρείς το φίλτρο αυτό στο αριστερό μέρος του παραθύρου.
  • Κάτω από το πεδίο αναζήτησης υπάρχει η επιλογή «Sort by» στην οποία μπορείς να επιλέξεις να δείς πρώτα τα αποτελέσματα που «ταιριάζουν περισσότερο» (best match) στην αναζήτησή σου.
  • Κάνοντας κλικ στην επιλογή «Advanced» που βρίσκεται κάτω από το πεδίο αναζήτησης, μπορείς να ψάξεις μία εργασία βάσει αρθρογράφου, περιοδικού που δημοσιεύτηκε, γλώσσα συγγραφής ή οποιοδήποτε άλλο στοιχείο που έχεις στη διάθεσή σου.

Η διαθεσιμότητα ενός άρθρου που μπορεί να σε ενδιαφέρει δυστυχώς δεν είναι δεδομένη, ωστόσο όλο και περισσότεροι συγγραφείς ενθαρρύνονται να δημοσιεύουν τις εργασίες τους σε περιοδικά που επιτρέπουν την ελεύθερη πρόσβαση στο κοινό. Εναλλακτικά, μπορείς να αναζητήσεις το άρθρο της επιλογής σου στην πλατφόρμα ResearchGate, στην οποία οι ερευνητές «ανεβάζουν» τις εργασίες τους. Είναι κάτι σαν το Facebook της ακαδημαϊκής κοινότητας! Αν δε μπορείς να αποκτήσεις πρόσβαση στο άρθρο της επιλογής σας με κανένα τρόπο, τότε αξίζει να επικοινωνήσεις με τον κύριο αρθρογράφο μέσω του ResearchGate και να ζητήσεις ένα αντίγραφο της δουλειάς τους.

Γεώργιος Σαλταούρας
Γεώργιος Σαλταούρας Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, PhD, ANutr