Blog

Εργασία στη Μεγάλη Βρετανία; Τι πρέπει να γνωρίζεις;

του Γεώργιου Σαλταούρα
24 Νοεμβρίου 2016
22164 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
mnhmeia megalhs vretania kai ergasia sto ekswteriko

Photo source: www.bigstockphoto.com

Η απόφαση για εργασία στο εξωτερικό δεν είναι εύκολη υπόθεση. Η αλλαγή γλώσσας, ο νέος τρόπος ζωής, η απομάκρυνση από οικογένεια και φίλους είναι μόνο μερικά χαρακτηριστικά στα οποία έπρεπε να προσαρμοστώ. Ζώντας για 24 χρόνια σε μία κοινωνία όπως η Ελληνική, που οι αρχές και οι αξίες δε βλέπουν με καλό μάτι την ιδέα της «μετανάστευσης», εγώ αποφάσισα να κάνω αυτό που θα βοηθούσε την καριέρα μου ως ερευνητής διατροφολόγος.

Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών μου και αναγνωρίζοντας τη δυσκολία που θα είχα να εργαστώ στον τομέα που ήθελα – κακά τα ψέματα, η έρευνα στην Ελλάδα είναι προς το παρόν περιορισμένη και ως ένα βαθμό απαξιωμένη – αποφάσισα να εξερευνήσω τη δυνατότητα για εργασία στη Μεγάλη Βρετανία. Δικαιώθηκα, αφού λίγο μετά την ολοκλήρωση των σπουδών μου, μου προσφέρθηκε μία θέση μεταπτυχιακού ερευνητή στο Πανεπιστήμιο Oxford Brookes της Οξφόρδης.

Διαιτολόγος ή Διατροφολόγος;

Η εύρεση εργασίας στον τομέα της διαιτολογίας και διατροφής στη Μεγάλη Βρετανία έχει αρκετές προκλήσεις. Ο διαιτολόγος (dietitian) και ο διατροφολόγος (nutritionist) είναι δύο διαφορετικά επαγγέλματα και η γνώση πιστοποιείται από διαφορετικά πτυχία. Ο διαιτολόγος εργάζεται σε κλινικό περιβάλλον, κυρίως νοσοκομεία, και ο διατροφολόγος σε κοινότητες, οργανισμούς, ερευνητικά κέντρα και Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Το πτυχίο του διαιτολόγου-διατροφολόγου που αποκτάται στην Ελλάδα δεν εξασφαλίζει εργασία σε κλινικό περιβάλλον στην Μεγάλη Βρετανία, καθώς δεν αναγνωρίζεται παρά μόνο με δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία αιτήσεων και ενδεχομένως και κάποιων τεστ. Ευτυχώς για εμένα, αυτό δεν έπαιξε σημαντικό ρόλο, μιας και οι φιλοδοξίες μου εστιάζονται στην έρευνα και την εκπαίδευση.

Τα υπέρ και τα κατά

Η «υποτίμηση» του πτυχίου από Ελληνικό Πανεπιστημιακό Ίδρυμα είναι ένα σημαντικό αρνητικό στοιχείο στην εύρεση εργασίας στη Μεγάλη Βρετανία. Ωστόσο αυτό δεν πρέπει να εμποδίζει οποιονδήποτε θα ήθελε να δοκιμάσει την τύχη του, μιας και η προσφορά εργασίας σε διατροφολόγους είναι συχνά υψηλή, ιδίως στον ακαδημαϊκό χώρο και σε οργανισμούς. Άλλα πλεονεκτήματα μιας εργασιακής αναζήτησης στη Βρετανία αφορούν το ευνοϊκό εργασιακό περιβάλλον, ανταγωνιστικές απολαβές (σε σχέση με την Ελλάδα) και η δυνατότητα εξέλιξης με αντικειμενικά κριτήρια. Από την άλλη, η προσαρμογή στον τρόπο ζωής των Βρετανών ίσως αποτελεί πρόκληση για πολλούς Έλληνες, με έμφαση στο κλίμα.

Πώς μπορείς να προετοιμαστείς καλύτερα για μία αίτηση για δουλειά στη Βρετανία;

Σε μία πιθανή συνέντευξη θα πρέπει να αποδείξεις ότι έχεις αναπτύξει τις δεξιότητες που χρειάζονται.

Ένα δυνατό βιογραφικό και μία συνοδευτική επιστολή που θα αποδεικνύουν ότι έχεις τα απαιτούμενα για τη θέση κριτήρια είναι μία εξαιρετική αρχή. Σε μία πιθανή συνέντευξη θα πρέπει να αποδείξεις ότι έχεις αναπτύξει τις δεξιότητες που χρειάζονται ώστε να φέρεις εις πέρας τον όγκο της δουλειάς. Οι δεξιότητες αποκτούνται μέσα από τις σπουδές, την επαγγελματική εμπειρία, τον εθελοντισμό και τη συνεχιζόμενη εκπαίδευση. Στη δική μου περίπτωση, η συνεργασία μου με το medNutrition αποδείχθηκε ιδιαίτερα σημαντική και θεωρήθηκε σημαντικό στοιχείο επαγγελματικής εξέλιξης! Τέλος, μία αίτηση θα πρέπει να συνοδεύεται από καλές συστατικές επιστολές, οι οποίες αξιολογούνται στην τελική επιλογή.

Ένα τελευταίο στοιχείο

Στη Βρετανία δε θα βρεις πολλά διαιτολογικά γραφεία, σε αντίθεση με την Ελλάδα που είναι μία συχνή επαγγελματική επιδίωξη των πτυχιούχων διαιτολόγων. Οι υπηρεσίες διατροφής παρέχονται συνήθως μέσα από συνεργασίες με οργανισμούς. Επομένως, αν στόχος σου είναι να ανοίξεις ένα γραφείο, ίσως πρέπει να αναθεωρήσεις την άποψή σου για τη χώρα αυτή.

Καλή τύχη!

Γεώργιος Σαλταούρας
Γεώργιος Σαλταούρας Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, PhD, ANutr