Blog

Σύμβαση παροχής υπηρεσιών σε άλλους επαγγελματίες υγείας και φυσικής αγωγής

της Σοφίας Σμυρνή
04 Μαΐου 2016
14802 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
epaggelmatias pou diavazei

Ένας διαιτολόγος-διατροφολόγος, κατά την διάρκεια της καριέρας του, ενδεχομένως συνάψει συνεργασίες και με άλλους επαγγελματίες του χώρου της φυσικής αγωγής και της υγείας, όπως είναι οι γυμναστές, οι γιατροί κ.α.. Μπορεί δηλαδή να του ζητηθεί να παρέχει τις υπηρεσίες του ειδικά για τους ασθενείς/πελάτες αυτών των επαγγελματιών. Ας δούμε τα κυριότερα σημεία, που οφείλουμε να προσέξουμε ιδιαίτερα κατά τη σύναψη τέτοιων συμφωνιών.

Παρεχόμενες υπηρεσίες και υποχρεώσεις των μερών

Το σημαντικότερο κομμάτι μιας σύμβασης αφορά τις υπηρεσίες και τις υποχρεώσεις, τις οποίες αναλαμβάνουν τα μέρη. Χρειάζονται να γίνουν συγκεκριμένες, σαφείς και ορισμένες οι αιτούμενες και παρεχόμενες υπηρεσίες του διαιτολόγου-διατροφολόγου προς τον άλλον επαγγελματία. Θα είναι ένα απλό πρόγραμμα διατροφής; Θα περιλαμβάνει και παρακολούθηση του ασθενούς/πελάτη; Στα γραφεία του ιατρού/γυμναστή κτλ. ή στο δικό του χώρο; Αν, παραδείγματος χάριν, πρόκειται για έγγυο γυναίκα, θα την παρακολουθεί μαζί με τον γυναικολόγο της για όσο διάστημα διαρκεί η κύηση ή και κατόπιν, μέχρι να επανέλθει το σώμα της στο φυσιολογικό; Γι' αυτό είναι σκόπιμο, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων να διατυπώνονται όλες οι απορίες, ακόμα και αν φαντάζουν απλές, ώστε να γίνει σαφές τι ζητάει το ένα μέρος από το άλλο, τι προτίθεται να δώσει, υπό ποιες συνθήκες και με ποιες απολαβές.

Δικαιώματα και αμοιβή

Εξίσου σημαντικός είναι ο καθορισμός των δικαιωμάτων των μερών καθώς και η αμοιβή. Αναλόγως τις παρεχόμενες υπηρεσίες του διαιτολόγου-διατροφολόγου θα καθορίζονται τα δικαιώματα και οι αξιώσεις του αντισυμβαλλομένου του επάνω σε αυτές. Θα μπορεί ο γιατρός/γυμναστής/κτλ. να δίνει ελεύθερα τα προγράμματα διατροφής και σε άλλους ασθενείς/πελάτες του ή όχι; Θα μπορεί να τα κρατήσει και μετά τη λύση της σύμβασης για να τα δίνει σε μεταγενέστερους δικούς του ασθενείς/πελάτες; Επίσης, είναι απαραίτητο να προβλέπονται ρητώς οι συνθήκες και οι προϋποθέσεις υπαναχώρησης από τη σύμβαση. Δηλαδή τι είναι αυτό που δεν θα ανεχτώ στην συνεργασία μου με τον άλλον και μου δίνει το δικαίωμα να αποδεσμευτώ από τη σύμβαση και με ποιες συνέπειες. Αναλόγως με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των μερών, ορίζεται και ο τρόπος και το ύψος της αμοιβής. Συμφέρει για παράδειγμα να κοστολογείται η αμοιβή για κάθε πρόγραμμα διατροφής που θα δίνεται; Είναι προτιμότερη μια συνολική τιμή για όλο το διάστημα παρακολούθησης του συγκεκριμένου ασθενούς/πελάτη; Μήπως καλύτερα η αμοιβή να υπολογίζεται με ποσοστό επί του συνολικού κόστους, το οποίο καλείται να καταβάλει ο ασθενής/πελάτης; Για παράδειγμα μπορεί μια απλή εξάμηνη συνδρομή σε γυμναστήριο να είναι 120 ευρώ και με την παρακολούθηση από διαιτολόγο 150 ευρώ.

Διάρκεια σύμβασης

Η συμφωνία για την διάρκεια της σύμβασης απαιτεί μεγάλη προσοχή, κυρίως σήμερα, όπου οι συνθήκες στον κοινωνικοοικονομικο τομέα είναι ρευστές και υφίσταται υψηλός κίνδυνος αδυναμίας εκπλήρωσης των αναληφθέντων υποχρεώσεων. Και επειδή ουδείς γνωρίζει το πόσο καλά θα πάει μια συνεργασία, καλό είναι η σύμβαση να έχει μικρή διάρκεια με δυνατότητα ανανέωσης.

Ο τομέας των συμβάσεων είναι από τους πιο απαιτητικούς στον νομικό κόσμο. Και αυτό διότι τα δεδομένα της κοινωνίας εξελίσσονται διαρκώς και συμπαρασύρουν σαφώς και τους όρους των συμβάσεων, οι οποίοι οφείλουν να ανταποκρίνονται κάθε φορά στην τρέχουσα πραγματικότητα.

Σοφία Σμυρνή
Σοφία Σμυρνή Δικηγόρος