Για το french toast:
8 χοντρές φέτες ψωμί χωριάτικο, μπριός ή τσουρέκι
350 γρ. γάλα
3 αυγά
20 γρ. ζάχαρη
50 γρ. βούτυρο φρέσκο για το τηγάνισμα
αλάτι
κανέλα σε σκόνη
Για τις μπανάνες:
250 γρ. μπανάνες, κομμένες σε χοντρές ροδέλες
25 γρ. βούτυρο φρέσκο για το τηγάνισμα
50 γρ. ζάχαρη μαύρη με μελάσα
30 γρ. μπράντι
Το French toast με καραμελωμένες μπανάνες και παγωτό βανίλια αποτελεί ένα πιάτο κατάλληλο για πρωινό γεύμα, καθώς είναι πλούσιο σε ενέργεια, αφού καλύπτει το 1/3 των ημερήσιων ενεργειακών αναγκών ενός ατόμου, ενώ περιέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.
Το πιάτο αυτό αποτελεί καλή πηγή ασβεστίου καθώς συνδυάζει το ασβέστιο που περιέχει από το γάλα και το παγωτό, με την πλούσια περιεκτικότητα σε βιταμίνη D (από το βούτυρο και τα αυγά), η οποία είναι απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου.
Επίσης, αποτελεί πολύ καλή πηγή πρωτεϊνών, που προέρχονται από το γάλα, το αυγό και βέβαια το παγωτό. Επιπλέον, ο κρόκος του αυγού περιέχει σίδηρο, ενώ η περιεκτικότητα της μπανάνας σε βιταμίνη C βοηθάει στην καλύτερη απορρόφησή του.
Η μπανάνα έρχεται να αντισταθμίσει την πλούσια περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και νάτριο που περιέχει το πιάτο. Η μπανάνα αποτελεί καλή πηγή φυτικών ινών, άρα συμβάλλει στη μείωση της απορρόφησης χοληστερόλης από το έντερο.
Το κάλιο και το μαγνήσιο που περιέχει η μπανάνα, αλλά και η μελάσα, συμβάλλουν στην καλή ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.
Επιπρόσθετα, επιλέγοντας το χωριάτικο ψωμί αντί για μπριός ή τσουρέκι αυξάνουμε το περιεχόμενο σε φυτικές ίνες, ενώ περιορίζουμε την περιεκτικότητα σε λιπαρά.
Ένα άλλο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτού του πιάτου είναι η περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Η κανέλα και η μελάσα περιέχουν αντιοξειδωτικές ουσίες συμβάλλοντας στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.
O Γιάννης Λουκάκος είναι διάσημος, βραβευμένος chef, με πολυετή τηλεοπτική παρουσία ('Master Chef', 'Junior Master Chef', 'Dr Cook'), το δικό του εστιατόριο στο Χαλάνδρι («Ψωμί και αλάτι»), αλλά και τον δικό του χώρο σεμιναρίων μαγειρικής (TheSeminarProject). Από το καλοκαίρι του 2014 έχει την επιμέλεια λειτουργίας και του εστιατορίου «Ραμπαγάς» στη Σίφνο.
Έχει γράψει δύο βιβλία μαγειρικής, το «Ψωμί & Αλάτι – Τhe Cookbook» (βραβείο Gourmet ως το καλύτερο βιβλίο μαγειρικής της χρονιάς), και το «Chef από την αρχή», που απευθύνεται σε αρχάριους μάγειρες όλων των ηλικιών.