400 γρ. κοτόπουλο
300 γρ. λαχανικά
500 γρ. ζωμό κοτόπουλο
1 φύλλο σφολιάτα
1 αυγό, χτυπημένο
50 γρ. κρέμα γάλακτος
μυρωδικά της αρεσκείας μας
60 γρ. αλεύρι
60 γρ. βούτυρο
αλάτι
Η πιο πάνω συνταγή περιέχει αρκετές θερμίδες ανά μερίδα, γι’αυτό και η κατανάλωσή της πρέπει να γίνεται με μέτρο, ιδιαίτερα από άτομα που ακολουθούν πρόγραμμα απώλειας βάρους. Σημαντικό είναι να αναφερθεί, ότι η ενέργεια η οποία προέρχεται από λιπαρά αντιστοιχεί σε περίπου τις μισές θερμίδες της συνταγής.
Γι’αυτό, τα άτομα που ακολουθούν διατροφή μειωμένη σε λιπαρά, είναι καλό να αποφεύγουν μεγάλες ποσότητες αυτής της συνταγής. Επίσης, βάσει της διατροφικής ανάλυσης, το ποσοστό κορεσμένων λιπαρών οξέων είναι υψηλό. Τα κορεσμένα λιπαρά αυξάνουν τα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης, γεγονός που δείχνει την ανάγκη για προσεκτική κατανάλωση. Επιπλέον, μια μερίδα προϊόντος καλύπτει το 51% σε χοληστερόλη.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί, ότι μια μερίδα προϊόντος παρέχει το 72% των ημερήσιων αναγκών σε πρωτεΐνη. Αυτό το ποσοστό αξιολογείται ως υψηλό, αφού μια μερίδα καλύπτει μόνο ένα γεύμα ημερησίως. Συνεπώς, αν υπολογίσουμε ότι η υπόλοιπη κατανάλωση φαγητών περιέχει επίσης πρωτεΐνη, τότε συνολικά υπερβαίνουμε την ημερήσια συνιστόμενη πρόσληψη.
Άτομα που πάσχουν από χρόνια νεφροπάθεια, δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν την ημερήσια συνιστώμενη πρόσληψη πρωτεΐνης.
Παρ’όλα αυτά, η περιεκτικότητα της συνταγής σε ζάχαρη είναι μηδαμινή, ενώ η περιεκτικότητά της σε αλάτι και νάτριο είναι υψηλή, γι’ αυτό τα άτομα με υπέρταση θα ήταν καλό να αποφεύγουν την κατανάλωσή της.
Είναι ένα πιάτο πλούσιο σε βιταμίνη D, αφού μια μερίδα περιέχει περισσότερο από την ημερήσια συνιστώμενη πρόσληψη, ενώ περιέχει αρκετή ποσότητα βιταμίνης Β3. Η βιταμίνη D βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου και ενισχύει την οστική ανάπτυξη, με αποτέλεσμα να μειώνονται τα περιστατικά οστεοπόρωσης. Συστήνεται όμως προσοχή, γιατί η υπερκατανάλωση βιταμίνης D μπορεί να προκαλέσει τοξικότητα.
Η βιταμίνη Β3, γνωστή και ως νιασίνη, ενισχύει τη σύνθεση των σεξουαλικών ορμονών και θεωρείται απαραίτητη για την υγεία του δέρματος και την καλή λειτουργεία του πεπτικού συστήματος και του εγκεφάλου.
Επίσης, περιέχει ικανοποιητικές ποσότητες ψευδαργύρου και σεληνίου. Ο ψευδάργυρος εμπλέκεται στην παραγωγή τεστοστερόνης, ενώ παράλληλα ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου. Το σελήνιο, γνωστό για την αντιοξειδωτική του δράση, θεωρείται σύμμαχος κατά της δημιουργίας καρκινικών κυττάρων.
O Γιάννης Λουκάκος είναι διάσημος, βραβευμένος chef, με πολυετή τηλεοπτική παρουσία ('Master Chef', 'Junior Master Chef', 'Dr Cook'), το δικό του εστιατόριο στο Χαλάνδρι («Ψωμί και αλάτι»), αλλά και τον δικό του χώρο σεμιναρίων μαγειρικής (TheSeminarProject). Από το καλοκαίρι του 2014 έχει την επιμέλεια λειτουργίας και του εστιατορίου «Ραμπαγάς» στη Σίφνο.
Έχει γράψει δύο βιβλία μαγειρικής, το «Ψωμί & Αλάτι – Τhe Cookbook» (βραβείο Gourmet ως το καλύτερο βιβλίο μαγειρικής της χρονιάς), και το «Chef από την αρχή», που απευθύνεται σε αρχάριους μάγειρες όλων των ηλικιών.