150 γρ. πλιγούρι
280 γρ. νερό ή ζωμό λαχανικών
1 κρεμμύδι
1 πιπεριά Φλωρίνης
1 κλωνάρι σέλερι
1/3 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
2 κ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κ. σούπας δυόσμο ψιλοκομμένο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Από την παράδοση στο gourmet! Η χρήση του πλιγουριού ξεκινά πολλά χρόνια πίσω σε κουζίνες της ανατολής, όπως στην Τουρκία, Ινδία αλλά και στη Σαουδική Αραβία. Σήμερα αποτελεί μια σύγχρονη διαφορετική επιλογή που συνοδεύει νόστιμα και μοντέρνα πιάτα.
Ουσιαστικά, το πλιγούρι είναι ο φλοιός διαφόρων δημητριακών, όπως το σιτάρι, η βρόμη και η σίκαλη. Γι’ αυτό το λόγο είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και μια εξαιρετική επιλογή για να αντικαταστήσει τα λευκά ζυμαρικά ή και το λευκό ρύζι. Είναι γνωστό ότι οι φυτικές ίνες βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του πεπτικού συστήματος καθώς και συμβάλλουν στην απώλεια του σωματικού βάρους λόγω του αισθήματος του κορεσμού που προκαλούν.
Τα παλαιότερα χρόνια και ειδικά στις ανατολικές κοινωνίες, η διαδικασία του γεύματος ήταν ιδιαίτερη και όλη η οικογένεια ακολουθούσε σχεδόν κατανυκτικά όλη την προετοιμασία αλλά και την κατανάλωσή του. Η ώρα του φαγητού θα λέγαμε ήταν σχεδόν «ιερή».
Μια συνήθεια που μπορούμε να υιοθετήσουμε από το παρελθόν είναι ο ρυθμός κατανάλωσης φαγητού. Είναι σημαντικό να τρώτε αργά, καθώς ο γρήγορος ρυθμός παρακάμπτει τους μηχανισμούς του νευρικού συστήματος που ενεργοποιούν το αίσθημα του κορεσμού!
Επίσης, αποφύγετε το γεύμα μπροστά σε οθόνη τηλεόρασης και υπολογιστή. Με αυτό τον τρόπο, επίσης, ενεργοποιείτε καλύτερα το αίσθημα του κορεσμού και άρα η ποσότητα φαγητού που καταναλώνουμε είναι μικρότερη.
Θυμηθείτε να μας στείλετε τα σχόλιά σας για τη συνταγή!
H Κατερίνα Θεολόγου είναι Ιστορικός Τέχνης με Master στη Μουσειολογία και πλέον μαμά δύο αγοριών. Το πάθος της για τη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική εξελίχτηκε σιγά-σιγά μέσα από συνεχείς πειραματισμούς με διαφορετικές τεχνικές, ασυνήθιστα και μη υλικά, έρευνα, παρακολούθηση σεμιναρίων μαγειρικής, ενώ τον τελευταίο καιρό έχει δώσει ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στην υγιεινή διατροφή των παιδιών και της οικογένειας.
Τα ενδιαφέροντά της, μαγειρική, ζαχαροπλαστική, φωτογραφία και γράψιμο ενώθηκαν όλα μαζί στη δημιουργία του blog της «Delightful Area» (ο Χώρος της Απόλαυσης) www.delightfularea.com που διατηρεί ανελλιπώς από το Δεκέμβριο του 2010. Μέσω του blog της έχει δώσει ραδιοφωνικές συνεντεύξεις και έχει αποσπάσει διακρίσεις σε μεγάλους διαγωνισμούς (ΒΗΜΑgourmet Food Blog Awards 2015, Βραβείο Ζαχαροπλαστικής ΓΙΩΤΗΣ).