Το αβοκάντο περιέχει ολεϊκό οξύ, λουτεΐνη και τοκοφερόλες, η κατανάλωση των οποίων φαίνεται να βοηθάει στην πρόληψη κάποιων μορφών καρκίνου όπως του προστάτη, και του μαστού. Ακόμη, η περιεκτικότητά του σε κάλιο και φυλλικό οξύ φαίνεται να προστατεύει ενάντια στην εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων και συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.
Η ντομάτα είναι πλούσια σε άλφα και βήτα-καροτένιο, λουτεΐνη και λυκοπένιο. Επίσης, είναι ιδιαίτερα πλούσια σε βιταμίνη C, βιταμίνη Α, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε, σελήνιο, κάλιο, φυτικές ίνες κ.ά. Το λυκοπένιο, προσφέρει στον οργανισμό αντιοξειδωτική προστασία, συμβάλλοντας στην εξουδετέρωση των καταστρεπτικών ελευθέρων ριζών.
Ενισχύει την άμυνα του οργανισμού και προσφέρει προστασία από σοβαρές ασθένειες, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις και κάποιες μορφές καρκίνου. Κύρια δράση της λουτεΐνης είναι η ενίσχυση της υγείας των ματιών, συνεπώς και της όρασης, καθώς δρα προληπτικά σε παθολογικές καταστάσεις όπως είναι η ωχρά κηλίδα και ο καταρράκτης.
Τα φύτρα αποτελούν την πιο συμπυκνωμένη φυσική πηγή βιταμινών, μετάλλων, ενζύμων, ιχνοστοιχείων, αμινοξέων και πρωτεϊνών. Είναι μια πολύ εύπεπτη επιλογή διατροφής και για το λόγο αυτό χαρακτηρίζονται και ως μια «ζωντανή τροφή».
Τα φύτρα της ροβίτσας είναι πλούσια σε βιταμίνες Β1, Β2, Β3, C, Ε, Κ, φολικό οξύ, ω-3 λιπαρά οξέα, καθώς και σε ιχνοστοιχεία όπως το μαγνήσιο, κάλιο, φώσφορο, σίδηρο, ψευδάργυρο ,σελήνιο. Τα ω-3 λιπαρά οξέα, έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες, ενώ περιέχουν τετραπλάσια ποσότητα βιταμίνης B12 σε σχέση με τον σπόρο.
Τα φύτρα από φακή αποτελούν μια πλούσια πηγή πρωτεΐνης ενώ περιέχουν βιταμίνη C, φυλλικό οξύ ενώ ταυτόχρονα αποτελούν και μια πολύ καλή πηγή φυτικών ινών.
Η γλυστρίδα είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα καθώς περιέχει σημαντικές ποσότητες α-λινολενικού οξέως (ALA). Ακόμη περιέχει σημαντικές ποσότητες σε βιταμίνη C, Β1, Β2, Β3, και φολικό οξύ. Περιέχει ακόμη σίδηρο, ασβέστιο, κάλιο, χαλκό και είναι πλούσια σε φυτικές ίνες.
Η σαλάτα αυτή αποτελεί ένα πλήρες γεύμα τόσο απο θρεπτική άποψη, όσο και απο θερμιδική. Εαν θελήσουμε να μειώσουμε το θερμιδικό περιεχόμενο της συνταγής, ώστε να γίνει ΄"θερμιδικά" πιο ελαφρύ, θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε λιγότερη ποσότητα αβοκάντο και ελαιολάδου, μιας και τα δυο αυτά συστατικά αποτελούν κυρίως τις πηγές που αποδίδουν και τις περισσότερες θερμίδες.
Προσθέτοντας περισσότερα φύτρα ή γλιστρίδα την ενισχύουμε ακόμη περισσότερο σε αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες.
Ακόμη, η προσθήκη σπόρων Chia θα προδώσει στην σαλάτα περισσότερες φυτικές ίνες, ω3/ ω6 λιπαρά οξέα καθώς και πρωτεϊνη και μαγνήσιο μιας και οι σπόροι αυτοί αποτελούν μια υπερτροφή.
Η Ευτυχία είναι εκπαιδευτικός Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και δασκάλα γιόγκα (RYT 200h). Είναι χορτοφάγος από το 2012. Ακολουθεί μια vegan-friendly διατροφή αποφεύγοντας προϊόντα ζωϊκής προέλευσης, επεξεργασμένες τροφές, κατεψυγμένα, καφέ, αλκοόλ και συσκευασμένες τροφές δίνοντας έμφαση στις ζωντανές εποχιακές φυσικές/φυτικές τροφές. Διατηρεί την ιστοσελίδα sweetbynature.gr μέσα από την οποία μοιράζεται τις συνταγές της με όλους όσους επιθυμούν να υιοθετήσουν έναν απλό και φυσικό τρόπο ζωής & διατροφής.