Το θέμα του Live streaming, αυτή τη φορά ήταν η Διατροφή κατά την περίοδο του ταξιδιού και παρουσιάστηκε από τη Διαιτολόγο-Διατροφολόγο Δέσποινα Μαυρίδου. Το απόσπασμα είναι πλέον διαθέσιμο να το ξαναδείτε μέσω του Youtube μας στο παρακάτω σύνδεσμο ενώ σύντομες απαντήσεις μας παρείχε και η συνάδελφος γραπτώς για τις ερωτήσεις σας που τέθηκαν!
Πόσο σημαντικό είναι το πρωινό όταν ταξιδεύω;
Το πρωινό αποτελεί το πιο σημαντικό γεύμα της μέρας γιατί παρέχει στον ανθρώπινο οργανισμό την απαραίτητη ενέργεια για να ξεκινήσει τη μέρα του. Ένα ισορροπημένο πρωινό θα μας χαρίσει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε, θα αποτρέψει τις μεγάλες διακυμάνσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και θα μας κρατήσει χορτάτους μέχρι το επόμενο γεύμα.
Ποιες είναι οι καλύτερες επιλογές πρωινού που μπορείς να κάνεις στα ταξίδια σου;
Ένα συχνό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε όλοι στα ταξίδια μας είναι που θα βρούμε ένα μέρος για να πάρουμε ένα υγιεινό πρωινό γεύμα. Αν δεν έχεις κλείσει ξενοδοχείο με πρωινό, τότε η καλύτερη λύση είναι να κάνεις μια αναζήτηση στο ίντερνετ ή στα social media, πριν φτάσεις στο προορισμό σου, για να βρεις μαγαζιά εστίασης με υγιεινές επιλογές πρωινού ή brunch. Όταν βρεις λοιπόν το μέρος που θα απολαύσεις το πρωινό σου γεύμα, αυτό που μένει είναι να επιλέξεις τι θα φας.
Να θυμάσαι ότι ένα ισορροπημένο πρωινό θα πρέπει να περιέχει από μια πηγή:
- φυτικών ινών (φρούτα, λαχανικά, βρώμη, ψωμί/δημητριακά ολικής αλέσεως)
- πρωτεϊνών (αυγά, γιαούρτι, γάλα, σολομό) και
- καλών λιπαρών (αβοκάντο, ξηρούς καρπούς, λιναρόσπορο)
Έτσι, μερικά παραδείγματα ιδανικών συνδυασμών πρωινού είναι τα:
- Αβοκάντο τοστ
- Ομελέτα
- Poached eggs
- Porridge
- Overnight oats
Ποια εύκολα σνακ μπορείς να έχεις μαζί σου όταν ταξιδεύεις;
Θα πρέπει να είναι κάτι εύκολο στην προετοιμασία και να χωράει στην τσάντα σου.
Οι πιο υγιεινές επιλογές γρήγορων γευμάτων είναι:
- Μπάρες δημητριακών
- Ωμοφαγικές μπάλες ενέργειας
- Sandwich/Tortilla ολικής αλέσεως με φυσικό βούτυρο καρπών ή με σπιτική μαρμελάδα/μέλι
- Sandwich ολικής αλέσεως με τυρί & λαχανικά
- Παστέλι
- Πολύσπορα κριτσίνια
- Ρυζογκοφρέτες/καλαμπογκοφρέτες
- Φρέσκα/αποξηραμένα φρούτα
- Ανάλατους ξηρούς καρπούς
- Μπισκότα βρώμης ή πολυδημητριακών
Αντιμετωπίζεις γαστρεντερικές διαταραχές όταν αλλάζεις περιβάλλον; Με αυτόν τον τρόπο θα τις αποφύγεις!
Είναι αλήθεια πως υπάρχουν διάφορες καταστάσεις που μπορεί να αντιμετωπίζεις κατά τη διάρκεια των ταξιδιών και να «βγάζουν το σώμα σου «off». Για παράδειγμα, μπορεί να ανήκεις στην κατηγορία των ανθρώπων που η αλλαγή της πίεσης του αέρα στο αεροπλάνο επηρεάζει το γαστρεντερικό τους σύστημα με αποτέλεσμα να έχουν φουσκώματα, πρήξιμο και δυσκοιλιότητα. Η προσγείωση σε ένα μέρος με διαφορετική ζώνη ώρας μπορεί επίσης να επηρεάζει τον κιρκάδιο ρυθμό σου (βιολογικό ρολόι) και συνεπώς το γαστρεντερικό σου σύστημα. Τέλος, η κουζίνα ή το νερό της πόλης που έχεις επισκεφθεί μπορεί να σταθεί αίτια να εμφανίσεις διάφορες γαστρεντερικές διαταραχές.
Σε πολλές χώρες είναι αδύνατο να έχεις πρόσβαση σε φάρμακα χωρίς συνταγή γιατρού.
Έτσι λοιπόν, η πιο άμεση, εύκολη και αποτελεσματική λύση για να απαλλαγείς από τα συμπτώματα ζάλης, εμετού ή διάρροιας αν δεν έχεις πρόσβαση σε γιατρό ή φάρμακα είναι να βάλεις σε ένα ποτήρι νερό ένα κουταλάκι ζάχαρη και ένα κουταλάκι αλάτι, να το αναδεύσεις και να το πιείς.
Αν πάλι αντιμετωπίζεις προβλήματα δυσκοιλιότητας όταν ταξιδεύεις, τότε η καλύτερη λύση είναι να έχεις μαζί σου ατομικές συσκευασίες βρώμης ή all bran. Αυτές οι πλούσιες πηγές φυτικών ινών θα σε βοηθήσουν να αντιμετωπίσεις την δυσκοιλιότητα που ίσως δεν σε αφήνει να απολαύσεις το ταξίδι σου. Μπορείς να προσθέσεις λίγο νερό ή γάλα και να τις καταναλώσεις και από το δωμάτιο του ξενοδοχείου.
Γενικά, κατά τη διάρκεια των ταξιδιών φρόντισε να ενυδατώνεσαι επαρκώς και να καταναλώνεις τρόφιμα που είναι πλούσια σε πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης και φυτικές ίνες καθώς έχει φανεί πως προάγουν τη γαστρεντερική υγεία ακόμα και κατά τη διάρκεια των ταξιδιών. Παραδείγματα τέτοιων τροφίμων είναι ο λιναρόσπορος, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, οι σπόροι chia και τα φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα.
Τι είναι καλύτερο να πίνεις όταν ταξιδεύεις με αεροπλάνο;
Τα επιβατικά αεροπλάνα λόγω της πολύ χαμηλής υγρασίας που έχουν, οδηγούν σε αφυδάτωση. Πιο συγκεκριμένα, ενώ το σύνηθες ποσοστό υγρασίας που αισθανόμαστε άνετα είναι περίπου το 50%, ο αέρας στην καμπίνα μπορεί να μειωθεί δραματικά, έως και 3% στις μεγάλες πτήσεις, προκαλώντας αισθητή αφυδάτωση.
Εξαιτίας της παραπάνω συνθήκης, η κατανάλωση αλκοόλ ενώ ταξιδεύεις δεν είναι καλή ιδέα. Το αλκοόλ έχει την τάση να αφυδατώνει, να αυξάνει την πείνα, να διαταράσσει τον κύκλο του ύπνου μας και να διαταράσσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και κατά συνέπεια τη διάθεσή μας. Αν δεν θέλεις να περάσεις την πρώτη μέρα των διακοπών σου νιώθοντας ταλαιπωρημένος/-ή, με κόκκινα μάτια, ξεραμένο δέρμα και κακή διάθεση, τότε απόφυγε το αλκοόλ κατά τη διάρκεια της πτήσης.
Αντίθετα, το νερό μπορεί να αποτρέψει τους πονοκεφάλους, να βοηθήσει στην πέψη και να βοηθήσει στον έλεγχο της όρεξης. Προσπάθησε να πίνεις τουλάχιστον ένα ποτήρι νερό για κάθε ώρα πτήσης, καθώς επίσης να αυξήσεις την συνολική πρόσληψη νερού πριν και μετά την πτήση.
Αν δυσκολεύεσαι να πιεις τόσο νερό, τα αφεψήματα από βότανα είναι επίσης ένας άλλος τρόπος ενυδάτωσης. Ειδικά αν είσαι επιρρεπής σε στομαχικές διαταραχές ή δυσπεψία κατά την πτήση, το τζίντζερ ή το χαμομήλι αποτελούν εξαιρετικές επιλογές.
Ποια είναι τα κατάλληλα σνακ για μεγάλες πτήσεις;
Οι ανάλατοι ξηροί καρποί και τα αποξηραμένα φρούτα αποτελούν την καλύτερη επιλογή. Πιο συγκεκριμένα:
- Τα ανάλατα και ωμά αμύγδαλα, ηλιόσποροι και φιστίκια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε μελατονίνη (την ορμόνη του ύπνου), η οποία μπορεί να βοηθήσει το σώμα σου να ρυθμίσει το κιρκάδιο ρολόι σου στην διαφορετική ζώνη ώρας που έχεις ταξιδέψει.
- Τα καρύδια είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία με τη σειρά τους «κρατούν» υπό έλεγχο τις ορμόνες του στρες και την αδρεναλίνη σου σε συνθήκες υψηλού στρες και άγχους λόγω πιθανών αναταράξεων.
- Τα αποξηραμένα φρούτα θα σου προσφέρουν τα αντιοξειδωτικά τους, ενισχύοντας την αντιοξειδωτική άμυνα του οργανισμού και προλαμβάνοντας το οξειδωτικό στρες.