Άλλο ένα Live streaming για το 2023 από το Facebook page του medNutrition πραγματοποιήθηκε! Το θέμα, αυτή τη φορά ήταν η Τηλεργασία και Διατροφή και παρουσιάστηκε από τη Διαιτολόγο-Διατροφολόγο, M.Sc. Ελένη Τσαχάκη. Το απόσπασμα είναι πλέον διαθέσιμο να το ξαναδείτε μέσω του Youtube μας στο παρακάτω σύνδεσμο ενώ σύντομες απαντήσεις μας παρείχε και η συνάδελφος γραπτώς για τις ερωτήσεις σας που τέθηκαν!
Τι είναι τηλεργασία;
Τηλεργασία είναι μία μορφή οργάνωσης ή/και εκτέλεσης εργασίας, σύμφωνα με την οποία σημαντικό μέρος του χρόνου εργασίας πραγματοποιείται εκτός των εγκαταστάσεων της επιχείρησης και των χώρων όπου παραδίδονται τα αποτελέσματα της εργασίας. Ταυτόχρονα η ίδια η εργασία εκτελείται με τη χρήση πληροφορικής τεχνολογίας και της τεχνολογίας ιντερνετ.
Ο εργαζόμενος ή μάλλον ο τηλεργαζόμενος έχει τη δυνατότητα να δουλεύει από οποιοδήποτε μέρος και να συνεχίσει να είναι συνεπής στην εργασία του.
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της τηλεργασίας;
- Οι εργαζόμενοι αποκτούν μεγαλύτερη αυτονομία και ευελιξία
- Ο εργαζόμενος έχει τη δυνατότητα μετακίνησης σε άλλο τόπο και ταυτόχρονα, να συνεχίσει να είναι παραγωγικός στην εργασία
- Υπάρχει καλύτερη ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής
- Ο εργαζόμενος ωφελείται από την εξοικονόμηση χρόνου στις μετακινήσεις, όταν ο χώρος εργασίας είναι μακριά από το σπίτι
- Ο εργαζόμενος μπορεί να εργάζεται πιο παραγωγικά, καθώς σε κάποιες περιπτώσεις το περιβάλλον του σπιτιού είναι περισσότερο ήρεμο συγκριτικά με ένα στρεσογόνο εργασιακό περιβάλλον
- Ο εργαζόμενος μπορεί να ακολουθήσει μία πιο ισορροπημένη διατροφή στο σπίτι, συγκριτικά με το χώρο εργασίας.
Ποια είναι τα μειονεκτήματα της τηλεργασίας;
Όπως κάθε νόμισμα έχει 2 πλευρές, έτσι και η τηλεργασία έχει τα μειονεκτήματά της, τα οποία είναι:
- αύξηση ωραρίου εργασίας και όγκου δουλειάς
- μείωση φυσικής δραστηριότητας
- πιο κοντά σε τυχόν περισπασμούς μέσα στο σπίτι πχ ψυγείο, ντουλάπια, τηλεόραση κ.α.
Ποιοι λόγοι δυσκολεύουν το τσιμπολόγημα στην τηλεργασία;
Αρκετοί τηλεργαζόμενοι αναφέρουν ότι δε μπορούν να βάλουν όριο στο τσιμπολόγημα, καθώς επίσης και ότι όταν δουλεύουν από το σπίτι υπάρχουν περισσότερα σνακ σε σχέση με το όταν δουλεύουν στο χώρο εργασίας.
Κατά την περίοδο του covid-19, και εκεί που η τηλεργασία μπήκε σε μεγαλύτερο ποσοστό στη ζωή μας, οι περισσότεροι εργαζόμενοι μετέτρεψαν χώρους του σπιτιού, όπως τραπεζαρία, το τραπέζι της κουζίνας…σε γραφείο. Και αυτό ήταν ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα.
Ο εγκέφαλος «προγραμματίζει» κάθε μέρος που πάμε και το συνδέει με κάτι συγκεκριμένο, σαν να ρίχνει μία άγκυρα που το ενώνει και κρατάει εκεί ό,τι κι αν κάνουμε. Για παράδειγμα, τον καναπέ του σαλονιού με χαλάρωση. Ή τα αθλητικά παπούτσια με γυμναστική και τις πιτζάμες μας με τον ύπνο.
Έτσι, λοιπόν η τραπεζαρία ή το τραπέζι της κουζίνας είναι συνδεδεμένες με το να …τρώμε.
Αυτά λοιπόν, λέγονται ασυνείδητα σινιάλα που υπάρχουν μέσα στο σπίτι μας καθημερινά και μας βοηθούν να φτιάχνουμε τη ρουτίνα μας ή και σε κάποιες περιπτώσεις , όπως εδώ στην τηλεργασία να δυσκολεύουν τη διατροφή.
Tips για να αλλάξεις το τσιμπολόγημα…αλλιώς!
- Άλλαξε τη θέση της εργασίας σου στο σπίτι. Ακόμα κι μία αλλαγή 90μοιρών, όπου θα φέρει στο πλάι την κουζίνα να αλλάξει όλη την αίσθηση.
- Προσπάθησε να δημιουργήσεις ένα νέο χώρο εργασιακής ρουτίνας ή έστω να κάνεις το χώρο σου να θυμίζει σαν το γραφείο, πχ έχοντας το κομπιουτεράκι που βολεύει ή την κούπα καφέ ή ακόμα και να ντύνεσαι σαν να είσαι στο γραφείο. Κανείς δεν ήταν παραγωγικός με…πιτζάμες.
Όλες λοιπόν, αυτές οι αλλαγές φέρουν την αλλαγή της οπτικής για το φαγητό..στον τρόπο σκέψης μας.
Διατροφικές συμβουλές για καλύτερη…τηλεργασία
Από την άλλη πλευρά, φυσικά, υπάρχουν σημαντικές διατροφικές συνήθειες και όχι μόνο που μπορούμε να κάνουμε για να περιορίσουμε και να οριοθετήσουμε διατροφικά ζητήματα.
- Προγραμμάτισε την ημέρα σου. Είναι σημαντικό η ημέρα σου να έχει μία δομή, ώστε να σε βοηθήσει να κινηθείς μέσα σε αυτήν. Ανάλογα με τα meeting που έχεις οργάνωσε να κάνεις τα γεύματά σου πριν ή μετά. Ειδικά, αν είναι πολύωρα βοηθάει να έχεις κάποιο σνακ κοντά.
- Ποικιλία φρούτων και λαχανικών στο σπίτι. Δε χρειάζεται να μετακινείς τα ταπεράκια στο γραφείο, καθώς όλα είναι δίπλα σου. Οργάνωσε τα λαχανικά της ημέρας και τα φρούτα από το προηγούμενο βράδυ για να είναι έτοιμα όταν τα χρειαστείς.
- Οργάνωσε τη λίστα για το σουπερ μαρκετ. Φτιάξε μία λίστα σουπερ μαρκετ με τα απαραίτητα τρόφιμα που μπορείς να χρειαστείς. Ωστόσο, διάλεξε αυτή τη λίστα ή και την αγορά των τροφίμων να την κάνεις, αφού έχεις φάει το γεύμα σου και είσαι χορτάτος/η. Όταν ψωνίζουμε πεινασμένοι γινόμαστε πιο επιρρεπείς σε τροφές πιο επεξεργασμένες (περισσότερο αλάτι, ζάχαρη, βελτιωτικά γεύσης) με αποτέλεσμα να δυσκολευόμαστε να διαχειριζόμαστε και την κατανάλωση τους.
- Φρόντισε να ενυδατώνεσαι. Τώρα που η δουλειά είναι από το σπίτι, χάνεται και η «δικαιολογία» που υπήρχε ότι «η τουαλέτα είναι μακριά και δεν προλαβαίνω να πάω». Στο σπίτι, είναι πολύ κοντά και αυτό προσφέρει τη δυνατότητα να ρυθμίσεις καλύτερα την ενυδάτωση του σώματός σου. Επιπλέον, καλή ενυδάτωση στο σώμα προσφέρει και καλύτερη πνευματική διαύγεια, καθώς η έλλειψη νερού μπορεί να φέρει πονοκέφαλο, θολούρα.
- Κάνε μία πιο ενσυνείδητη διατροφή.
- Κίνησε περισσότερο το σώμα σου. Κερδίζοντας χρόνο στις μετακινήσεις, αυξάνεις τη φυσική δραστηριότητα στο σπίτι (stretching, yoga, μικρές ασκήσεις στο σπίτι) που θα βοηθήσουν στη γενικότερη ευεξία, καθώς και τη συγκέντρωση του νου έπειτα.
Η τηλεργασία μπορεί να συνδυαστεί με ισορροπημένη διατροφή. Αρκεί να δεις τον χρόνο που κέρδισες από τις μετακινήσεις σαν ένα δώρο για να κάνεις κάτι για εσένα!