Νέα - Ειδήσεις

Ο ρόλος των κράνμπερι στις ουρολοιμώξεις

17 Ιουλίου 2013
7143 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Ο ρόλος των κράνμπερι στις ουρολοιμώξεις

Ο χυμός των κράνμπερι (ένα είδος μούρων) μπορεί να προστατεύει από τις ουρολοιμώξεις επειδή αλλάζει τη συμπεριφορά των βακτηρίων, αποκαλύπτει μία νέα μελέτη.

Τα κράνμπερι είναι είδος μούρων της Βόρειας Αμερικής.

Όπως διαπίστωσαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο McGill στον Καναδά, τα κράνμπερι εμποδίζουν τα βακτήρια να δημιουργήσουν αποικίες και μειώνουν την παραγωγή ουρεάσης από αυτά.

Η ουρεάση είναι ένα ένζυμο που παίζει καθοριστικό ρόλο στην μολυσματικότητα των ουρολοιμώξεων, γράφουν στην «Καναδική Επιθεώρηση Μικροβιολογίας» (CJM).

Μία άλλη μελέτη τους, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Colloids and Surfaces B: Biointerfaces», έδειξε ότι τα εκχυλίσματα των κράνμπερι μπορούν επίσης να εμποδίσουν και την μόλυνση των καθετήρων από βακτήρια.

Οι καθετήρες είναι οι μικροί σωλήνες που τοποθετούνται στους ασθενείς για να τους χορηγηθούν υγρά (λ.χ. ο ορός στα νοσοκομεία) ή να απομακρυνθούν τα ούρα (ουροκαθετήρας).

Οι ουρολοιμώξεις από τους ουροκαθετήρες είναι πολύ συνηθισμένες, τόσο σε ασθενείς που νοσηλεύονται εντός νοσοκομείων όσο και σε εξωνοσοκομειακή βάση.

Προγενέστερες μελέτες έχουν κατ’ επανάληψιν δείξει ότι ο χυμός των κράνμπερι μπορεί να αποτρέψει τις ουρολοιμώξεις - και κάποιες είχαν υποδηλώσει ότι τα κράνμπερι εμποδίζουν τα βακτήρια να προσκολληθούν στα τοιχώματα της ουροποιητικής οδού, χάρη σε μία ομάδα χημικών ουσιών που διαθέτουν (λέγονται προανθοκυανιδίνες ή PACs).

Η νέα μελέτη έδειξε ότι η σκόνη των κράνμπερι εμποδίζει τον πρωτέα mirabilis (Proteus mirabilis) να δημιουργήσει αποικίες και να κολυμπήσει μέσα στην ουροποιητική οδό.

Ο πρωτέας mirabilis είναι ένα βακτήριο που προκαλεί κυρίως εξωνοσοκομειακές ουρολοιμώξεις.

Η κίνηση των βακτηρίων αποτελεί βασικό μηχανισμό για την εξάπλωση της λοίμωξης, καθώς τα βακτήρια πρέπει να κολυμπούν για να εξαπλωθούν στην ουροποιητική οδό αλλά και να γλιτώσουν από τις επιθέσεις του ανοσοποιητικού συστήματος.

Τα ευρήματα της πρώτης μελέτης «υπογραμμίζουν τον ρόλο που παίζει η κατανάλωση κράνμπερι στην πρόληψη των χρόνιων ουρολοιμώξεων», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια και των δύο μελετών δρ Νάταλι Ταφένκγι, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Χημικής Μηχανικής του McGill, με ειδίκευση στα βιοκολλοειδή όπως αποκαλούνται οι ιοί, τα βακτήρια κ.τ.λ.

«Ετησίως καταγράφονται σε όλο τον κόσμο περισσότερα από 150 εκατομμύρια κρούσματα ουρολοιμώξεων και η συνήθης θεραπεία είναι με αντιβιοτικά. Ωστόσο, η αυξανόμενη αντοχή των βακτηρίων στα αντιβιοτικά καθιστά σημαντικό να βρεθεί μία εναλλακτική λύση», πρόσθεσε.

Στη δεύτερη μελέτη, η δρ Ταφένκγι και οι συνεργάτες της διαπίστωσαν ότι τα κράνμπερι εμποδίζουν την εξάπλωση του πρωτέα και στις ιατρικές συσκευές.

«Βάσει της τεκμηριωμένης βιοδραστηριότητας των κράνμπερι , η χρήση τους σε καθετήρες και άλλες ιατρικές συσκευές θα μπορούσε στο μέλλον να παράσχει σημαντικά οφέλη στην υγεία των νοσηλευομένων ή μη ασθενών», τόνισε.

Όπως εξηγεί ο κλινικός διαιτολόγος-βιολόγος Χάρης Δημοσθενόπουλος, προϊστάμενος στο Τμήμα Διατροφής του «Λαϊκού» Νοσοκομείου, τα κράνμπερι είναι ένα είδος μούρων που φύονται κυρίως στη Βόρειο Αμερική, αλλά καλλιεργούνται και αλλού.

«Πολύς κόσμος συγχέει τα κράνμπερι με τα κράνα και τα μύρτιλα, αλλά πρόκειται για διαφορετικά φυτά», λέει. «Οι έως τώρα δημοσιευμένες μελέτες για την πρόληψη και αντιμετώπιση των ουρολοιμώξεων έχουν ως πρώτη ύλη το κράνμπερι, διότι φαίνεται να υπερτερεί ως προς την δράση του απέναντι σε αυτές».

Η επιστημονική ονομασία του κράνμπερι είναι Vaccinium macrocarpon.

Πηγή: ygeia.tanea.gr