Σε αυτήν τη μελέτη, που έρχεται από τη Τουρκία, μελετήθηκε η δράση μίας δίαιτα πλούσιας σε φουντούκια στα επίπεδα λιπιδίων του αίματος. Μέχρι τώρα έχουν μελετηθεί και ανακοινωθεί τα αποτελέσματα της κατανάλωσης των «ξηρών καρπών τύπου nuts» και η μελέτη είναι από τις πρώτες, που έγινε για τα φουντούκια σε άτομα με υπερλιπιδαιμία, σε συνδυασμό με ανθρωπομετρικές παραμέτρους, σωματική δραστηριότητα, διατροφική πρόσληψη και ενδοθηλιακή λειτουργία.
Μελετήθηκαν 15 υπερλιπιδαιμικοί ενήλικες άνδρες και χωρίσθηκαν σε δύο ομάδες. Η πρώτη ομάδα ακολούθησε για 8 εβδομάδες μια control δίαιτα (low-fat, low-cholesterol, high-carbohydrate), ενώ η δεύτερη ακολούθησε δίαιτα εμπλουτισμένη με MUFA και φουντούκια 40g/ημέρα, που κάλυπτε το 11.6% της συνολικής ενεργειακής πρόσληψης.
Τα άτομα με την εμπλουτισμένη σε φουντούκια δίαιτα μείωσαν τις συγκεντρώσεις των VLDL, χοληστερόλης, τριγλυκεριδίων κατά 29.5%, 31.8% και 9.2% αντίστοιχα, ενώ αύξησαν την HDL χοληστερόλη κατά 12.6%.
Μια υψηλή σε λίπος δίαιτα, υψηλή σε MUFA και φουντούκια υπερτερεί μιας χαμηλής σε λίπος δίαιτας