«Η σημασία της διατροφής στην υγεία είναι αδιαμφισβήτητη. Όλοι μας γνωρίζουμε ότι οι διατροφικές μας συνήθειες καθορίζουν σε ένα μεγάλο βαθμό την εξέλιξη της υγείας μας. Είτε σαν καταναλωτές είτε σαν επιστήμονες υγείας είτε σαν βιομηχανία τροφίμων. Όλοι μαζί θα πρέπει να συνεργαστούμε προς την επίτευξη ενός κοινού στόχου που είναι η καλύτερη υγεία. Το Πανελλήνιο συνέδριο Διαιτολογίας είναι η αφορμή να έρθει κοντά η επιστήμη της διατροφής με τη τεχνολογία, με τους ειδικούς στο χώρο της υγείας αλλά και τη βιομηχανία τροφίμων που η συμβολή της είναι καθοριστική στην μετάφραση της επιστημονικής γνώσης σε καταναλώσιμα θρεπτικά και καινοτόμα προϊόντα. Οι επιστήμη προχωράει, ο άνθρωπος εξελίσσεται, η γνώση και η εμπειρία αυξάνεται. Εμείς θα μείνουμε προσκολλημένοι σε μύθους του παρελθόντος;
Στο χώρο του13ου Πανελληνίου συνεδρίου Διαιτολογίας εκτός από πολλές άλλες επιστημονικές εξελίξεις είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε τον αγαπημένο μας Nescafe και Λουμίδη Παπαγάλο και να μάθουμε για τη θρεπτική αξία του καφέ που αποτελεί μια καθημερινή αγαπημένη συνήθεια και που τόσα χρόνια έχει χτίσει πολλούς μύθους τριγύρω του. Τους μύθους αυτούς η επιστήμη έρχεται να τους καταρρίψει και πλέον η θρεπτική του αξία και τα οφέλη του στην υγεία κυρίως λόγο της περιεκτικότητάς του σε αντιοξειδωτικές ουσίες επιβεβαιώνονται από πολυάριθμες επιστημονικές μελέτες. Παράλληλα η διαδικασία παραγωγής του στιγμιαίου ή του ελληνικού καφέ, η αποκαφεϊνοποίηση, το καβούρδισμα, είναι θέματα που πολλοί δε γνωρίζουν και είχαν την ευκαιρία να μάθουν κατανοώντας πόσο απλή και φυσική είναι η διαδικασία αυτή μέχρι να φτάσει το ρόφημα στο φλυτζάνι μας.
Σημαντική ήταν και η ενημέρωση για την αξία της κατανάλωσης δημητριακών πρωϊνού ολικής άλεσης που σύμφωνα με μελέτες έχει φανεί πως σχετίζεται τόσο με χαμηλότερο βάρος όσο και με καλύτερες διατροφικές συνήθειες και δείκτες υγείας. Μάλιστα δοκιμάζοντας τις νέες συνταγές δημητριακών ολικής άλεσης Fitness της Nestle με 30% λιγότερη ζάχαρη καθώς και καινοτόμα προϊόντα δημητριακών πρωϊνού Fitness εμπλουτισμένα με πρωτεΐνη για καλύτερο κορεσμό. Η γεύση των προϊόντων αυτών είναι τόσο καλή που αποτελεί έμπρακτο παράδειγμα πως η επιστήμη, η τεχνολογία και η βιομηχανία μπορούν να συνδυαστούν άριστα για την ανάπτυξη γευστικών αλλά και θρεπτικών προϊόντων προς όφελος της υγείας μας.» Παρακάτω παρακολουθήστε όλη τη συνέντευξη που παραχώρησα στην ομάδα του medNutrition