Πλήθος κόσμου παρακολούθησε με ενδιαφέρον την Ημερίδα του Προγράμματος 'ΥΔΡΙΑ,' τη Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών. Παρουσιάστηκαν συνοπτικά τα αρχικά αποτελέσματα της πρώτης μελέτης για την υγεία και τη διατροφή του πληθυσμού στην Ελλάδα, η οποία πραγματοποιήθηκε από το Ελληνικό Ίδρυμα Υγείας σε συνεργασία με το Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων του Υπουργείου Υγείας.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν:
- Ο σχεδιασμός της μελέτης και της δειγματοληψίας καθώς και η μεθοδολογία συλλογής των δεδομένων η οποία βασίστηκε σε κατά πρόσωπο συνεντεύξεις περισσότερων των 4.000 ατόμων από όλες τις περιφέρειες της χώρας.
- Η μεθοδολογία συλλογής δεικτών υγείας και συλλογής διατροφικών δεδομένων με σύγχρονα πρωτόκολλα
- Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα του προγράμματος ΥΔΡΙΑ τα οποία αναδεικνύουν δημογραφικές διαφοροποιήσεις και οικονομικές- κοινωνικές ανισότητες αναφορικά με παράγοντες κινδύνου νοσηρότητας. Για παράδειγμα: ανεπαρκείς διατροφικές επιλογές, αυξημένο σωματικό βάρος, διαφορετικός βαθμός προσκόλλησης στη Μεσογειακή Διατροφή, κ.α
Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικά αποτελέσματα:
- 7 στους 10 ενήλικες Έλληνες είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι με τους άνδρες να είναι συχνότερα υπέρβαροι και τις γυναίκες συχνότερα υπέρβαρες.
- Το υψηλότερο ποσοστό υπέρβαρων παρατηρήθηκε στην ηλικιακή ομάδα 50-64 ετών και το μεγαλύτερο ποσοστό παχύσαρκων στην ηλικιακή ομάδα 65-79 ετών.
- Το 50% των ανδρών και των γυναικών έχει αυξημένο κίνδυνο για μεταβολικές επιπλοκές.
- Τα άτομα ηλικίας >65 ετών φαίνεται ότι ακολουθούν συχνότερα το πρότυπο της Μεσογειακής Διατροφής, ενώ οι Έλληνες μικρότερων ηλικιακών ομάδων απομακρύνονται.
- Η σχέση προσωπικών χαρακτηριστικών και συνηθειών με τη συχνότητα εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων όπως σακχαρώδης διαβήτης, καρδιαγγειακά νοσήματα, υπέρταση, κατάθλιψη κλπ στον πληθυσμό της Ελλάδας.
Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικά αποτελέσματα:
- 2 στους 5 ενήλικες Έλληνες έχουν ενδείξεις υπέρτασης και 1 στους 10 έχει παθολογικές τιμές αρτηριακής πίεσης.
- 4 στους 5 ενήλικες Έλληνες > 65 ετών έχουν ενδείξεις υπέρτασης.
- Μεταξύ των ατόμων ηλικίας> 65 ετών, ο επιπολασμός της υπέρτασης είναι μεγαλύτερος στα άτομα χαμηλού μορφωτικού επιπέδου.
- 2 στους 5 ενήλικες Έλληνες έχουν ενδείξεις υπερχοληστερολαιμίας, χωρίς διαφορές στα δύο φύλα.
- Η υπερχοληστερολαιμία αυξάνεται με την πρόοδο της ηλικίας.
- Μεταξύ των ατόμων ηλικίας> 65 ετών, 3 στους 10 πάσχουν απο σακχαρώδη διαβήτη, κατά δήλωση. Η παρουσία σακχαρώδους διαβήτη αυξάνει με την πρόοδο της ηλικίας.
- 7% του πληθυσμού στη χώρα, έχει ή είχε χρόνια κατάθλιψη, κατά δήλωση
- Το ποσοστό των γυναικών με χρόνια κατάθλιψη είναι περίπου 4 φορές μεγαλύτερο από των ανδρών.
- Ο επιπολασμός της χρόνιας κατάθλιψης αυξάνει με την πρόοδο της ηλικίας.
- Τα ευρήματα τα οποία συμβάλλουν στην επανεξέταση παραγόντων κινδύνου οι οποίοι είναι σημαντικοί για τη χάραξη Εθνικής Πολιτικής για τη Δημόσια Υγεία.
- Τα αποτελέσματα του προγράμματος που θα ενσωματωθούν, σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ, στον υγειονομικό Χάρτη του Υπουργείου Υγείας συνδράμοντας στο σχεδιασμό και την αξιολόγηση στοχευμένων δράσεων προαγωγής της υγείας και πρόληψης της νόσου, στο πλαίσιο της Δημόσιας Υγείας.
Τέλος, ακολούθησε στρογγυλό τραπέζι και ζωντανός διάλογος με τίτλο 'Η σημασία του προγράμματος ΥΔΡΙΑ στο σχεδιασμό εθνικής πολιτικής υγείας και διατροφικής πολιτικής' στο οποίο συμμετείχαν εκπρόσωποι φορέων και έγκριτοι επιστήμονες. Ακούστηκες όλες οι απόψεις και σαν γενικό συμπέρασμα προέκυψε η ανάγκη συνεργασίας των φορέων και των αρμοδίων για καλύτερο συντονισμό και αποτελεσματικότερη δράση σε όλο το φάσμα της Δημόσιας Υγείας.