Έχετε σκεφτεί να τοποθετήσετε κάμερα στο διαιτολογικό σας γραφείο και χρειάζεστε μια καθοδήγηση; Σύμφωνα με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (στο εξής Α.Π.Δ.Π.Χ.), έχει εκδοθεί ειδική οδηγία επί του θέματος και σας παραθέτουμε παρακάτω τις απαντήσεις στα πιο βασικά σας ερωτήματα.
Που επιτρέπεται να τοποθετηθεί η κάμερα;
Σε χώρους όπου παρέχονται υπηρεσίες υγείας, η λειτουργία συστήματος βιντεο – επιτήρησης για το σκοπό της ασφάλειας προσώπων και αγαθών, πρέπει να περιορίζεται αποκλειστικά στα σημεία εισόδου και εξόδου, στους χώρους ταμείων ή χώρους κρίσιμων εγκαταστάσεων (π.χ. ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις) και όχι σε χώρους όπου έχει πρόσβαση ένας επισκέπτης ή ασθενής. Οι κάμερες δεν επιτρέπεται σε καμία περίπτωση να ελέγχουν την κίνηση μεταξύ άλλων στις αίθουσες αναμονής, στις τουαλέτες, στα λουτρά και στα γραφεία των διαιτολόγων-διατροφολόγων.
Διαβάστε επίσης: Marketing στο Διαιτολογικό Γραφείο [Δωρεάν EBOOK]
Πρέπει να υπάρχει ειδική σήμανση;
Όταν γίνεται εγκατάσταση ενός τέτοιου συστήματος βιντεο – επιτήρησης, πρέπει υπάρχει σχετική πινακίδα για να την βλέπουν οι επισκέπτες και να γνωστοποιείται η εγκατάσταση στην Α.Π.Δ.Π.Χ. από τον υπεύθυνο επεξεργασίας του συστήματος. Διαφορετική είναι η περίπτωση, που ο ιδιοκτήτης του διαιτολογικού γραφείου επιθυμεί να έχει μια απλή κάμερα, που δεν καταγράφει, για έλεγχο της πόρτας εισόδου-εξόδου, όπως π.χ. θυροτηλέφωνο-θυροτηλεόραση. Σε αυτήν την περίπτωση δεν οφείλει να γνωστοποιήσει τη χρήση αυτής της κάμερας στην αρμόδια αρχή, Α.Π.Δ.Π.Χ..
Τι συμβαίνει με την καταγραφή δεδομένων;
Τα δεδομένα κατά βάση πρέπει να καταστρέφονται το αργότερο μέσα σε δεκαπέντε εργάσιμες ημέρες, εκτός εάν συντρέχουν περιπτώσεις όπως για παράδειγμα ληστεία, κλοπή, ξυλοδαρμός κ.ά., όπου ορίζονται στο άρθρο 8 της Οδηγίας.
Αν και υπάρχουν συγκεκριμένοι όροι και προϋποθέσεις για την εγκατάσταση ενός συστήματος βίντεο – επιτήρησης, μπορείτε να διαβάσετε στο pdf που ακολουθεί ολόκληρη τη σχετική οδηγία ώστε να καθορίσετε τις δικές σας εξατομικευμένες σας ανάγκες. Σε περίπτωση που σας δημιουργηθούν επιπλέον απορίες, υπάρχει η δυνατότητα να στείλετε στην αρμόδια αρχή, με το δικό σας ερώτημα, αίτηση γνωμοδότησης ή αίτηση χορήγησης δεδομένων.