Λίγες ημέρες μετά την κυκλοφορία του προσωπικού μου βιβλίου -και πρώτου της σειράς medNutrition experts, παρουσιάστηκαν στο 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο Διαιτολογίας και Διατροφής τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα της μεγάλης έρευνας που πραγματοποιήσαμε στα πλαίσια της καμπάνιας «Μερίδες: Το μέγεθος... μετράει». Στην πραγματικότητα επρόκειτο για μια παρουσίαση όλων των ενεργειών που πλαισίωναν την καμπάνια και των εργαλείων που σχεδιάστηκαν για την προώθησή της, στοιχεία που παρουσιάστηκαν με τη βοήθεια των συναδέλφων Πάρη Παπαχρήστο και Νίκο Ζέρβα.
Ποια θέματα αφορούσε η παρουσίαση;
Η παρουσίαση χωριζόταν σε δυο μέρη. Το πρώτο αφορούσε στο θεωρητικό υπόβαθρο της συσχέτισης του μεγέθους της μερίδας με το σωματικό βάρος. Στο δεύτερο μέρος παρουσιάστηκαν τα πρώτα ερευνητικά στοιχεία που αφορούσαν στις γνώσεις των Ελλήνων για τις συνιστώμενες μερίδες καθώς και αυτές που συνήθως καταναλώνουν.
Ποιο ήταν το κύριο συμπέρασμα της έρευνας;
Για όλη την ομάδα που εργάστηκε στη συλλογή και στην επεξεργασία των στοιχείων, ήταν πολύ σημαντικό να αναδείξουμε τα μοναδικά αυτά ευρήματα, για πρώτη φορά σε κοινό που αποτελούνταν από συναδέλφους διαιτολόγους. Οι πληροφορίες που αντλήσαμε, τόσο βιβλιογραφικά όσο και εμπειρικά, μέσω της επαφής με τον κόσμο, είναι μια δυνατή απόδειξη ότι σήμερα ο μέσος Έλληνας τρώει πολύ περισσότερο από αυτό που έτρωγαν οι παππούδες μας. Αυτή η συμπεριφορά αποτελεί για τον καθένα από εμάς, ακόμα και μέσα από ένα διαιτολογικό γραφείο, μια πρόκληση, ένα αντικείμενο παρέμβασης για τη ρύθμιση βάρους.
«Μερίδες: το μέγεθος μετράει!» στην διατροφική εκπαίδευση
Μετά το πέρας της παρουσίασης ξεκίνησε μια πολύ παραγωγική συζήτηση για τη δυναμική της καμπάνιας και τη χρηστικότητα των εργαλείων που σχεδιάσαμε. Μάλιστα, πολλοί συνάδελφοι μας ανέφεραν, προς μεγάλη μας χαρά, ότι το πόστερ είναι αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφικής εκπαίδευσης που παρέχουν, τόσο στα γραφεία τους όσο και μέσα σε νοσοκομεία!
Όλα αυτά τα θετικά σχόλια και οι εντυπώσεις που αποκομίσαμε από την επαφή μας με συναδέλφους καθ' όλη τη διάρκεια του συνεδρίου, μας έδωσαν το έναυσμα να ασχοληθούμε επισταμένως με το σχεδιασμό και άλλων χρήσιμων εργαλείων, καταλήγοντας σε αυτήν την ευρεία γκάμα που έχουμε σήμερα – και μέχρι στιγμής, διαθέσιμα!