Ομιλίες

Υπάρχει ιδανικό ποσοστό λίπους στη δίαιτα;

από τη Μέρσυ Κούσκου
13 Αυγούστου 2018
22005 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
trofima me kala lipara

Photo source: www.bigstockphoto.com

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το «1ο Σχολείο Θεραπευτικής για τα Καρδιαγγειακά Νοσήματα: Από τη Θεωρία στην πράξη», στις 27-30 Οκτωβρίου 2016, το οποίο διοργάνωσε από η Εταιρεία Μελέτης Παραγόντων Κινδύνου για Αγγειακά Νοσήματα (Ε.Μ.Πα.Κ.Α.Ν) υπό την αιγίδα του International Chair on Metabolic Risk (ICCR) και του Ιατρικού Συλλόγου Αργολίδος. Οι ομιλίες μεταδόθηκαν μέσω Live Streaming από το medNutrition.

O Χάρης Δημοσθενόπουλος, MMedSci, PhDc, Κλινικός Διαιτολόγος - Βιολόγος, Προϊστάμενος Διαιτολογικού Τμήματος, ΓΝΑ «Λαϊκό», ανέλυσε πώς η περιεκτικότητα λίπους της δίαιτας επηρεάζει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η σύνθεση της ιδανικής διατροφής πρέπει να αποτελείται από χαμηλό ποσοστό λιπαρών. Το λίπος, είναι αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής και ευεργετικό για την ανθρώπινη υγεία, όταν είναι καλής ποιότητας. Ο λόγος που γίνεται για το «καλό» λίπος, αφορά τα μονοακόρεστα και τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, ενώ επιβαρυντικά είναι τα κορεσμένα και τα trans λιπαρά.

Ποια είναι η κατάλληλη περιεκτικότητα λίπους στη δίαιτα;

Οι περισσότεροι οργανισμοί υγείας δίνουν οδηγίες για μια διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας λίπους, σε ποσοστό <30% της συνολικής προσληψης. Ωστόσο, υπάρχει πληθώρα μελετών που αμφισβητούν αυτό το δεδομένο και συνιστούν διαιτολόγια χαμηλών υδατανθράκων και επομένως, υψηλότερων σε λίπη και πρωτεΐνες, καθώς αυτά φαίνεται να είναι πιο αποτελεσματικά για την πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων, τη ρύθμιση του βάρους και τη βελτίωση του γλυκαιμικού ελέγχου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας τέτοιας δίαιτας είναι η Μεσογειακή Διατροφή, με ποσοστό λίπους που μπορεί να φτάσει το 40%.

Που πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση;

Κλείνοντας την ομιλία του ο Χ. Δημοσθενόπουλος δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα του προσλαμβανόμενου λίπους. Η θέση αυτή συμφωνεί με τις έρευνες που δείχνουν ότι είναι προτιμότερο να αποφεύγονται τα trans λιπαρά και τα κορεσμένα λίπη να αντικαθίστανται από πολυακόρεστα και μονοακόρεστα, συγκριτικά με τη μείωση της συνολικής πρόσληψης διαιτητικού λίπους.

Δείτε περισσότερα στο παρακάτω video:

Η Θεοδώρα Λάππα, Msci, Προϊσταμένη Τμήματος Διατροφής, ΓΝΑ «ΚΑΤ», παραθέτει τη δική της γνώμη σχετικά με το ποσοστό λίπους που πρέπει να έχει η δίαιτα. Αναφέρει ότι:

Η ενοχοποίηση του λίπους και ο περιορισμός του στο 30% της συνολικής θερμιδικής πρόσληψης ουσιαστικά στοχεύει στη μείωση του κορεσμένου λίπους

Παράλληλα όμως, αυτό προκαλεί μείωση της πρόσληψης ακόρεστων λιπών και αύξηση των προσλαμβανόμενων επεξεργασμένων υδατανθράκων.

Καρδιαγγειακός κίνδυνος και γλυκαιμικό σκορ

Στη συνέχεια, παρουσιάζονται έρευνες που δείχνουν ότι ο καρδιαγγειακός κίνδυνος επηρεάζεται από το υψηλό γλυκαιμικό σκορ και όχι από το ποσοστό των λιπιδίων της διατροφής, καθώς αυτό που έχει σημασία είναι το είδος τους. Έτσι, πρέπει να δίνεται περισσότερη προσοχή στις ποσότητες των κορεσμένων και trans λιπαρών που περιέχονται στη δίαιτα. Τέλος, φαίνεται ότι αν αυτά αντικατασταθούν από μονοακόρεστα λιπαρά, βελτιώνονται τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων, μειώνεται η ολική και η LDL χοληστερόλη και αυξάνεται η HDL, ενώ η αντικατάστασή τους από υδατάνθρακες δεν έχει ιδιαίτερη επίδραση στην υγεία.

Δείτε περισσότερα στο video που ακολουθεί:

Μέρσυ Κούσκου
Μέρσυ Κούσκου Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.