Τους καλοκαιρινούς μήνες, οι νοικοκυρές προσπαθούν να είναι πιο προσεκτικές με τα ευπαθή τρόφιμα κατά τη μεταφορά τους από το σούπερ μάρκετ. Μερικές φορές βέβαια ξεχνούν κάποιες λεπτομέρειες που μπορούν να αλλοιώσουν τα τρόφιμα με αποτέλεσμα να προκαλούνται γαστρεντερικά προβλήματα. Επειδή όμως οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά μίλησα ως καλεσμένος στη ραδιοφωνική εκπομπή του ΑΝΤ1 97,2 Fm για το πώς θα αποφύγουμε την αλλοίωση των τροφίμων. Στην εκπομπή ήταν καλεσμένος μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας και ο φίλος και πολύ καλός συνάδελφος Νίκος Ζέρβας.
Ετικέτες τροφίμων
Αυτό που θέλησε ο ίδιος να τονίσει ήταν ότι δίνουμε πολύ μικρή σημασία στο διάστημα κατά το οποίο ένα ευαλλοίωτο τρόφιμο παραμένει στο καρότσι μας μέχρι να τοποθετηθεί στο ψυγείο ή στην κατάψυξη. Ο χρόνος κατά αυτό το μεσοδιάστημα είναι πολύτιμος για τα τρόφιμα γι' αυτό και θα πρέπει να παίρνουμε τα ευπαθή τρόφιμα λίγο πριν πάμε στο ταμείο. Αυτό που θέλησα να προσθέσω στη χρήσιμη συμβουλή που μας έδωσε, ήταν ότι πρέπει να κοιτάμε την αναγραφόμενη ημερομηνία λήξης.
Απόψυξη στα τρόφιμα
Αφού αποχαιρετήσαμε τον κ. Ζέρβα αναφέρθηκα σε ένα ακόμη tip που πρέπει να έχετε κατά νου όταν θέλετε να αποψύξετε κάποιο τρόφιμο. Το λάθος που κάνουν οι περισσότεροι είναι ότι τοποθετούν το κατεψυγμένο τρόφιμο στον πάγκο της κουζίνας πολλές ώρες ή και ολόκληρο βράδυ ώστε να ξεπαγώσει μέχρι το πρωί που θα το μαγειρέψουν. Το σωστό είναι να τοποθετείται στο ψυγείο, ώστε να γίνεται αργά αλλά σωστά η απόψυξή του χωρίς να υπάρχει ο φόβος να αλλοιωθεί από τις υψηλές θερμοκρασίες του δωματίου.
Ένας πολύ πρακτικός οδηγός που θα σας δώσει όλες τις απαραίτητες συμβουλές, ώστε να ψωνίζετε σωστά και υγιεινά από το σούπερ μάρκετ, είναι το βιβλίο «Από το ράφι στο καρότσι- Οδηγός διατροφής στο σούπερ μάρκετ» των εκδόσεων medNutrition wellness. Ακούστε το κάτωθι ραδιοφωνικό απόσπασμα: