Ο Γρηγόρης Ρίσβας, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, PhD και πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων - Διατροφολόγων, παραχωρεί συνέντευξη στο medNutrition σχετικά με το επάγγελμα του διαιτολόγου.
Ποια η δομή και η λειτουργία του Πανελλήνιου συλλόγου Διαιτολόγων – Διατροφολόγων (ΠΣΔΔ);
Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων – Διατροφολόγων έχει μία σταθερή δομή, μετά τις καταστατικές αλλαγές του 2002, που αποτελείται από επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο εκλέγεται κάθε τρία χρόνια, από το 2004 και μετά. Σε λίγες ημέρες θα έχουμε τις εκλογές για το ΔΣ της περιόδου 2014-2016. Εκτός βέβαια από το ΔΣ υπάρχουν – αυτήν την στιγμή – τέσσερις Ομάδες Ειδικών (ΟΕ) κατά τα πρότυπα των European Specialist Dietetic Networks της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συλλόγων Διαιτολόγων (EFAD). Αυτές είναι οι ομάδες Κλινικής Διατροφής, Διαχείρισης Βάρους, Αθλητικής Διατροφής και Δημόσιας Υγείας. Στις ΟΕ συμμετέχουν τα μέλη κατόπιν αίτησής τους που συνοδεύεται από βιογραφικό τους και αποτελούν μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για τους συναδέλφους να ασχοληθούν με την εξέλιξη του κλάδου και να αποτελέσουν μέρος μιας μεγάλης προσπάθειας που γίνεται.Ποιοι είναι στόχοι που θέτει ο ΠΣΔΔ, για το μέλλον του επαγγέλματος του διαιτολόγου;
Παρατηρούσα τις προάλλες βλέποντας παλαιότερα κείμενα προτεραιοτήτων και θέσεων ότι οι στόχοι που θέσαμε εδώ και χρόνια συνεχίζουν να είναι επίκαιροι. Πετύχαμε πολλά, αλλά ακόμη έχουμε δρόμο να διανύσουμε για την βελτίωση της ποιότητας της διαιτολογικής πρακτικής μέσω της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης και την καταξίωση του διαιτολόγου σε όλους του χώρους εργασίας του. Ένας βασικός μας στόχος είναι να διευρύνουμε το έργο και τον αριθμό των Ομάδων Εργασίας και σε συνεργασία με τα αντίστοιχα ESDN του EFAD να προωθήσουμε τις ευρωπαϊκές πολιτικές που συνδιαμορφώνουμε με ορίζοντα το 2020, για να καταδείξουμε τον ρόλο του διαιτολόγου στην υλοποίηση της ευρωπαϊκής ατζέντας Health 2020, σε όλες τις υπηρεσίες παροχής φροντίδας υγείας. Σε αυτήν την κατεύθυνση τα πρώτα πολύ σημαντικά βήματα θα γίνουν άμεσα κατά την συνδιοργάνωση ΠΣΔΔ-EFAD του επόμενου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Διαιτολογίας (8th EFAD Congress) στην Αθήνα, τον Οκτώβριο του 2014. Ήταν ένας προσωπικός στόχος αυτό το συνέδριο από το 2011 και χαίρομαι πολύ που μας ανατέθηκε τελικά, μετά τις σημαντικές προσπάθειες που κάναμε.
Διαιτολόγος στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Ποιες είναι οι διαφορές αναφορικά με το ρόλο του διαιτολόγου;
Είμαι σίγουρος ότι πολλοί συνάδελφοι θα θεωρούν ότι ο ρόλος του διαιτολόγου στην υπόλοιπη Ευρώπη είναι πολύ διαφορετικός από ότι στην Ελλάδα, κυρίως βασιζόμενοι στον διακριτό ρόλο που έχει στο Σύστημα Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας. Δυστυχώς ή ευτυχώς δεν είναι! Εδώ και χρόνια παρατηρούμε στον EFAD ότι τα προβλήματα είναι κοινά και η διεκδίκηση της θέσης μας είναι μάλλον ζητούμενο, παρά δεδομένο. Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες η εκπαίδευση των διαιτολόγων είναι διαφορετική και γενικότερα η Διαιτολογία ως νέα επιστήμη ψάχνει ακόμη τα «πατήματά» της. Σε κάθε περίπτωση, όμως, εφόσον φροντίζουμε να αναπτύσσουμε τις δεξιότητές μας και να εξελισσόμαστε μέσα από την δουλειά μας και την ακαδημαϊκή αναζήτηση, ο ρόλος μας όλο και αυξάνεται σε όλα τα συστήματα υγείας, σε όλες τις χώρες και όλες τις αγορές. Απλά χρειαζόμαστε περισσότερη κοινή Ευρωπαϊκή δράση.
Πώς λειτουργεί ένας Σύλλογος Διαιτολόγων προασπίζοντας το επάγγελμα στο εξωτερικό σε σχέση με την Ελλάδα;
Σίγουρα όχι με την κλασσική παλαιο-συνδικαλιστική Ελληνική νοοτροπία. Οι Σύλλογοι Διαιτολόγων στο εξωτερικό – τουλάχιστον στις «παραδοσιακές δυνάμεις» - λειτουργούν επαγγελματικά, με σαφή στόχευση, σταθερή δομή, συγκεκριμένη ατζέντα, συνεργάζονται με επαγγελματίες και εκμεταλλεύονται την επαγγελματική επιτυχία και την ακαδημαϊκή αίγλη κάποιων μελών τους. Ότι κάνει ο ΠΣΔΔ στην Ελλάδα δηλαδή
Ποιες είναι οι κινήσεις που έχει κάνει ο ΠΣΔΔ προς την Πολιτεία σε σχέση με το επάγγελμα του διαιτολόγου και την χρησιμότητά του όσο και της διατροφής γενικότερα, στην κρατική πρόνοια;
Ο ΠΣΔΔ εδώ και χρόνια κάνει κινήσεις σε σχέση με το επάγγελμα – όπως και οι άλλοι φορείς του κλάδου βέβαια. Κινήσεις που φέρνουν αποτελέσματα, αλλά με πολύ αργούς ρυθμούς. Ενδεικτικά να σου αναφέρω την συμμετοχή σε επιτροπές στις οποίες έχουμε κληθεί, την αλληλογραφία που υπάρχει τακτικά, τις επαφές που γίνονται με άτομα και φορείς, αλλά και όλη την δουλειά που γίνεται από τα μέλη, τις ομάδες ειδικών και τους εκπροσώπους μας στον EFAD για την προετοιμασία των θέσεων του Συλλόγου. Το θέμα δεν είναι όμως να γίνονται απλά συζητήσεις σε γραφεία και διαδρόμους, ούτε να υπάρχει η κλασική ανταλλαγή εγγράφων. Το ζήτημα είναι πιο βαθύ, θέλει ενιαίο σχεδιασμό και συγκεκριμένες προτεραιότητες, που δεν μπορεί να θέσει ο ΠΣΔΔ από μόνος του. Θα αποφύγω να αναφερθώ κι εγώ εκτενώς στο μόνιμο θέμα συζήτησης της Άδειας Άσκησης Επαγγέλματος, διότι θεωρώ ότι συζητείται υπερβολικά και με λάθος τρόπο. Θα πω απλά ότι εμείς προετοιμαζόμαστε κατάλληλα, με επιστημονική δουλειά και εκτεταμένο δίκτυο επαφών, για το χρονικό εκείνο σημείο που οι διαιτολόγοι θα αποφασίσουν να έχουν σοβαρή και εμπεριστατωμένη παρουσία στα όργανα της πολιτείας, όπως για παράδειγμα έγινε στην περίπτωση της άδειας.
Ποιες δράσεις υλοποίησε με επιτυχία ο ΠΣΔΔ μέχρι σήμερα όσον αφορά την προαγωγή της επιστήμης της διατροφής και ποιες θα συνεχιστούν στο μέλλον (πχ ομάδες εργασίες);
Για τις ομάδες εργασίας τα είπαμε ήδη, αλλά δεν έχουμε πει τίποτα για το «καμάρι» μας το Πανελλήνιο Συνέδριο Διαιτολογίας – Διατροφής που έχουμε σε λίγες ημέρες. Επίσης την περσινή χρονιά οργανώσαμε και τρεις ημερίδες, μία για κάθε ομάδα εργασίας (Αθλητικής, Διαχείρισης Βάρους και Κλινικής). Του χρόνου έχουμε το Ευρωπαϊκό Συνέδριο, ενώ ένας σημαντικός στόχος είναι η προαγωγή της επιστήμης της διατροφής προς το κοινό. Ελπίζω με το νέο ΔΣ να έχουμε ακόμα περισσότερο δυναμική για να προωθήσουμε και αυτήν την δράση που μετά από τις επιτυχίες στις Εβδομάδες Διατροφής της προηγούμενης δεκαετίας έχει μείνει πίσω.
Πώς βλέπει ο Σύλλογος τις διεπαγγελματικές συνεργασίες π.χ. με άλλες ιατρικές ειδικότητες, συλλόγους, φορείς;
Η διεπαγγελματική συνεργασία είναι απολύτως απαραίτητη για τον διαιτολόγο, ο οποίος μπορεί να κάνει πολύ καλύτερα την δουλειά του σε ομάδα, ενώ έχει και τις δεξιότητες να ηγηθεί διεπιστημονικών ομάδων. Έτσι και εμείς έχουμε αναπτύξει και συνεχίζουμε ένα ευρύ δίκτυο συνεργασιών στον Σύλλογο με σημαντικές επιστημονικές εταιρείες, όπως η Ευρωπαϊκή και η Ελληνική Εταιρεία Κλινικής Διατροφής & Μεταβολισμού (ESPEN & GRESPEN), το Ελληνικό Ίδρυμα Γαστρεντερολογίας και Διατροφής, το Ελληνικό Ινστιτούτο Οστεοπόρωσης, η Ελληνική Εταιρία Αθηροσκλήρωσης, το Ελληνικό Κολλέγιο Αλλεργιολογίας και η Ελληνική Εταιρία Λιπιδιολογίας, Αθηροσκλήρωσης και Αγγειακής Νόσου. Παράλληλα, συνεργαζόμαστε με την Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία, το Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας, την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία και άλλους που ξεχνάω αυτήν την στιγμή. Φυσικά δεν σταματάει ποτέ η συνεργασία μας με τα ακαδημαϊκά ιδρύματα.
Ποια είναι η θέση του ΠΣΔΔ όσον αφορά την σύνδεση των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων με επαγγελματίες του κλάδου μας μέσα από γραφεία διασύνδεσης και σταδιοδρομίας;
Πολύ σημαντική προσπάθεια σε δύσκολα οικονομικά χρόνια που μπορεί να βοηθήσει και στην βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών από τους επαγγελματίες του κλάδου, κάτι που ακόμη δεν έχει προχωρήσει. Πρόταση του Συλλόγου μας και κατά την συμμετοχή μας στην Πρακτική Άσκηση των φοιτητών είναι να υπάρχει συνεχής σύνδεση και αμοιβαία σχέση των επαγγελματιών που συμμετέχουν στην Πρακτική Άσκηση των νέων συναδέλφων με το εκάστοτε Ίδρυμα, ώστε να μπορούν να αποτελούν centers of excellence. Δημιουργώντας τέτοιες πρότυπες δομές δίνουμε κίνητρα και σε άλλους συναδέλφους να μπουν στην διαδικασία συνεχιζόμενης επαγγελματικής ανάπτυξης.
Πώς μπορεί κάποιος συνάδελφος να ενημερωθεί για την εγγραφή του στο Σύλλογο, στο συνέδριο και με ποιους τρόπους μπορεί ενδεχομένως να συμμετέχει στις ενέργειες που οργανώνει ο ΠΣΔΔ;
Καταρχήν να επισκεφθεί την ιστοσελίδα μας www.hda.gr όπου θα βρει όλες τις σχετικές πληροφορίες και έπειτα να γραφτεί στον Σύλλογο και να συμμετέχει στις δράσεις του. Οι τρόποι συμμετοχής είναι πολλοί, εμείς ζητούμε καλή διάθεση να υπάρχει και όρεξη για δουλειά, ενώ πολύ συχνά ενημερώνουμε με newsletters, αναρτήσεις στην ιστοσελίδα και SMS για όλες τις δραστηριότητες του Συλλόγου.
Ποια είναι η εικόνα για την προσέλευση στο 12ο Πανελλήνιο Συνέδριο Διαιτολόγων Διατροφολόγων;
Πολύ καλή συγκριτικά και με τα προηγούμενα χρόνια, γεγονός στο οποίο συντέλεσε και η σταθερή έως μειωμένη τιμή συμμετοχής σε σχέση με το προηγούμενο, με ακόμη πλουσιότερο πρόγραμμα. Σίγουρα θα ξεπεράσουμε τους 1000 συμμετέχοντες, αλλά δεν θέλω να λέω πολλά προκαταβολικά, καλύτερα να μας δημοσιεύσετε το τελικό Δελτίο Τύπου που θα δίνει ακριβή νούμερα.