Συνεντεύξεις

Αιμιλία Παπακωνσταντίνου - Λάμπρος Μελίστας: "Η ανταπόκριση των συναδέλφων έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες μας"

25 Οκτωβρίου 2011
7485 Προβολές
5 λεπτά να διαβαστεί
amfitheatro

Εν όψει του 11ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Διατροφής και Διαιτολογίας η Δρ. Αιμιλία Παπακωνσταντίνου, Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Συνεδρίου και ο Δρ. Λάμπρος Μελίστας, Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, έδωσαν συνέντευξη στο medNutrition.gr για να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με την μακρά πορεία οργάνωσης του Συνεδρίου.

Πότε και πού θα διεξαχθεί το 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Π.Σ.Δ.Δ.;

Το συνέδριο, φέτος, θα πραγματοποιηθεί από τις 24 έως 27 Νοεμβρίου, σε ένα ιδιαίτερα καλαίσθητο και σύγχρονο χώρο, το «Θέατρον» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος». Είμαστε πολύ χαρούμενοι που καταλήξαμε σε έναν τόσο όμορφο χώρο για να στεγάσει το 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο Διατροφής και Διαιτολογίας.

Στην ιστοθέση του Συνεδρίου www.hdacongress.gr μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για τον χώρο αλλά και τρόπους πρόσβασης σε αυτόν. Πρόκειται πραγματικά για έναν χώρο – στολίδι για πολιτιστικά δρώμενα. Οι σύνεδροι, πέρα από τις εργασίες του συνεδρίου, θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφτούν και τις εντυπωσιακές εκθέσεις του Κεντρού Πολιτισμού καθώς και το «Θόλο», το νέο ημισφαιρικό «Θέατρο» Εικονικής Πραγματικότητας του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού.

Ποιές είναι οι επιμέρους θεματικές ενότητες στις οποίες εστιάζονται οι εργασίες του Συνεδρίου αυτή τη χρονιά;

Αποφασίσαμε, όπως άλλωστε και σε κάθε διοργάνωση, να υπάρχει ποικιλία στη θεματολογία ώστε να καλύψουμε τα ενδιαφέροντα των περισσότερων συναδέλφων. Επιπλέον θα πραγματοποιηθούν σεμινάρια που θα αφορούν τις επικοινωνιακές δεξιότητες του διαιτολόγου και την διαχείριση περιστατικών στο γραφείο. Θα υπάρξει ενημέρωση για τις εξέλιξεις του επαγγέλματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και ομιλίες για νεοαναδυόμενα ζητήματα όπως αυτό της διατροφογενετικής.

Επιγραμματικά οι βασικές κατευθύνσεις που θα παρουσιαστούν 

  • Αθλητική διατροφή
  • Διαδικασία Διατροφικής Φροντίδας (Nutrition Care Process)
  • Διατροφή και αλλεργίες
  • Διατροφή και καρδιαγγειακές παθήσεις
  • Διατροφή και καρκίνος
  • Διατροφή και σακχαρώδης διαβήτης
  • Διατροφική αξιολόγηση και νοσοκομειακή δυσθρεψία
  • Διατροφική διαχείριση παγκρεατίτιδας
  • Διατροφογενετική
  • Εθνική διατροφική πολιτική
  • Ειδικά θέματα ασθενών με νεφροπάθειες
  • Μεσογειακή διατροφή
  • Νομοθεσία και διατροφή
  • Οικολογία και διατροφή
  • Παιδιατρικά θέματα και διατροφή
  • Παχυσαρκία – διατήρηση βάρους και συμπεριφορική θεραπεία 

Λάμπρος Μελίστας

Θα φιλοξενηθούν ομιλητές από το εξωτερικό; Μπορείτε να μας πείτε μερικά ονόματα;

Ναι. Πολλοί οι αξιόλογοι επιστήμονες από άλλες ευρωπαϊκές και μη χώρες, θα μετέχουν ως ομιλητές στο συνέδριο. Χαρακτηριστικά αναφέρω τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Κλινικής Δατροφής και Μεταβολισμού (ESPEN) Pierre Singer, την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Διαιτολογικών Συλλόγων (EFAD) Anne de Looy, την πρόεδρο του Αμερικάνικου Συλλόγου Διαιτολόγων (ADA) Sylvia Escott-Stump, την Nancy Clark, την Mohamed-Ali Vidya, τον Paul Haggarty, τον Allesandro Laviano, τον Remy Meier και τον καταξιωμένο στην Αμερική, Ιωσήφ Κεχαγιά. Αιμιλία Παπακωνσταντίνου

Ποιες καινοτομίες – από πλευράς διοργάνωσης – θα εισαχθούν φέτος στο Συνέδριο;

Ο συγκεκριμένος χώρος είναι από τους πιο σύγχρονους στην πρωτεύουσα και μπορεί να μας διασφαλίσει μια διαφορετική παρουσίαση των εργασιών του συνεδρίου απ’ ότι έχουμε συνηθίσει μέχρι σήμερα. Έτσι, για παράδειγμα, με τις πολλαπλές αίθουσες που θα έχουμε στην διάθεσή μας μπορούν να τρέχουν παράλληλα ομιλίες και κλινικά φροντιστήρια. Αυτή είναι μια καινοτομία που δεν υπήρχε στο προηγούμενα συνέδρια και που συνήθως θαυμάζουμε στα διεθνή συνέδρια. 

Μέσω της δυνατότητας των παράλληλων εργασιών καταφέραμε φέτος να οργανώσουμε ένα συνέδριο το οποίο δεν αποσκοπεί μόνο στην επιστημονική ενημέρωση και την παράθεση των πρόσφατων επιστημονικών δεδομένων της επιστήμης της Διατροφής αλλά στοχεύει και στην επιμόρφωση των συναδέλφων μέσα από την πληθώρα των σεμιναρίων και των κλινικών φροντιστηρίων «για όλα τα γούστα».

Ο συνάδελφος έχει την ευχέρεια να εκπαιδευτεί και να εξελιχθεί περαιτέρω σε κλινικό επίπεδο (π.χ. φροντιστήριο «χειρισμός βαριατρικού ασθενούς» ή σεμινάρια LLL), σε επίπεδο ελεύθερου επαγγέλματος (σεμινάριο «δεξιότητες επικοινωνίας») ακόμα και σε επίπεδο ερευνητικής κατάρτισης (π.χ. σεμινάριο «αρχές συγγραφής ερευνητικής εργασίας»). Ιδιαίτερη αναφορά οφείλουμε να κάνουμε στα σεμινάρια Life Long Learning (LLL) Programme in Clinical Nutrition & Metabolism που αποτελούν ένα πρωτοποριακό και εξαιρετικά αποτελεσματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Μάλιστα, δίνουν και CME credits, η συγκέντρωση των οποίων (χρειάζονται και πρόσθετα LLL στο πλαίσιο άλλων εκδηλώσεων στην Ελλάδα ή το εξωτερικό) δίνει τη δυνατότητα απονομής του ESPEN Diploma in Clinical Nutrition.

Εν τέλει, θα ήθελα να αναφερθώ και στη πρωτοποριακή δυνατότητα εγγραφής στο συνέδριο μέσω Paypal, μιας από τις πιο ασφαλείς πλατφόρμες οικονομικής συναλλαγής. Στόχος μας ήταν να διευκολύνουμε τους συναδέλφους της επαρχείας και – θέλω να πιστεύω – το πετύχαμε. Λάμπρος Μελίστας

Με ποιές δυσκολίες ήρθατε αντιμέτωποι στη διοργάνωση του συνεδρίου;

Ένα συνέδριο αυτού του βεληνεκούς χρειάζεται τεράστια και μακράς διάρκειας προετοιμασία. Αναλογιστείτε ότι η οργανωτική επιτροπή ξεκίνησε να εργάζεται τον Ιανουάριο του 2011. Χρειάστηκαν άπειρες ώρες για το στήσιμο του συνεδρίου και οι δυσκολίες ήταν αναρίθμητες. Ωστόσο, από τις δυσκολίες που μας ταλαιπώρησαν περισσότερο, ενδεικτικά θα αναφερθώ στη μεγάλη προσπάθεια για το στήσιμο της ιστοθέσης του συνεδρίου, στην εύρεση του χώρου διεξαγωγής (καθώς ήταν υψηλές οι απαιτήσεις μας) και στην οργάνωση των πολυάριθμων ομιλιών (συνέδριο 4 ημερών με κανονικό και παράλληλο πρόγραμμα). 

Πάντοτε, πάντως, η πιο μεγάλη δυσκολία είναι να υπολογίσει κανείς όλες τις μεγάλες αλλά κυρίως τις μικρές λεπτομέρειες που είναι σε θέση (αν δεν ληφθούν από νωρίς υπ’ όψιν) να θίξουν την εικόνα μιας εκδήλωσης για την οποία έχει γίνει τεράστια οργανωτική προσπάθεια. Η επιμονή μας στη λεπτομέρεια θεωρούμε ότι μπορεί να οδηγήσει σε θετικές κρίσεις από τις συνέδρους, κάτι που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της επιτυχίας ενός συνέδριου. Αιμιλία Παπακωνσταντίνου & Λάμπρος Μελίστας

Πόσοι συνάδελφοι ασχολήθηκαν με τη διοργάνωση του συνεδρίου;

Ενδεικτικά αναφέρω τους συναδέλφους της οργανωτικής επιτροπής που ασχοληθήκαν, για το καλύτερο που μπορούσαμε να κάνουμε:

  • Πρόεδρος οργανωτικής επιτροπής: Δρ. Μελίστας Λάμπρος
  • Πρόεδρος επιστημονικής επιτροπής: Δρ. Αιμιλία Παπακωνσταντίνου
  • Γενικοί γραμματείς: Δημακόπουλος Γιάννης, Ναούμη Ανθή-Ισμήνη
  • Μέλη: Αδαμίδου Ιωάννα, Δημητρίου Μελίνα, Κατσαρού Αλεξία, Κουτράκος Θοδωρής, Μιχάλη Ηλιάνα, Δρ. Μπαθρέλλου Ειρήνη, Δρ. Ντετοπούλου Παρασκευή, Παπαβασιλείου Γεωργία, Παπαμίκος Βασίλης, Πατερουλάκης Γιώργος, Πούλια, Καλλιόπη – Άννα, Δρ. Χουρδάκης Μιχάλης 

Πολύτιμη ήταν η βοήθεια και της συναδέλφου Ευτυχίας Αποστολίδου

Πέρα από την οργανωτική επιτροπή, όλο το Δ.Σ. του ΠΣΔΔ είναι μόνιμος αρωγός των οργανωτικών μας προσπαθειών, ενώ και άλλοι συνάδελφοι (π.χ. η κα. Μερόπη Κοντογιάννη, η κα. Μαίρη Γιαννακούλια και άλλοι) με την εμπειρία και τις γνώσεις τους συνέβαλαν στη διοργάνωση του επιστημονικού σκέλους. Αιμιλία Παπακωνσταντίνου

Ποια αναμένετε να είναι η απήχησή του συνεδρίου στους συναδέλφους σε σύγκριση με τις προηγούμενες χρονιές;

Καταρχήν, ας μην ξεχνάμε ότι το Πανελλήνιο Συνέδριο του ΠΣΔΔ έχει κατοχυρώσει διαχρονικά την αξία του και έχει καταξιωθεί μέσα από τις επιτυχημένες διοργανώσεις του στις χιλιάδες των συνέδρων που το έχουν παρακολουθήσει την τελευταία 25ετία. Είναι ξεκάθαρο ότι αποτελεί την επιστημονική εκδήλωση του χώρου της Διαιτολογίας-Διατροφής με τη μεγαλύτερη συμμετοχή πανελληνίως.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου ενιαίου φορέα των Διαιτολόγων-Διατροφολόγων (Ένωση Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδος – ΕΔΔΕ) έλαβαν χώρα στο πλαίσιο του 10ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Διατροφής-Διαιτολογίας, ενώ και οι φετινές εκλογές της ΕΔΔΕ θα πραγματοποιηθούν στο συνέδριό μας που θα συγκεντρώσει και πάλι το μεγαλύτερο αριθμό πτυχιούχων Διαιτολόγων.

Για φέτος, η ανταπόκριση των συναδέλφων έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες μας!! Οι προεγγραφές έχουν ξεπεράσει τις 750, νούμερο το οποίο ξεπερνά τις προβλέψεις μας λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις συνθήκες της εποχής. Οι τελικοί σύνεδροι είναι βέβαιο ότι θα ξεπεράσουν κατά πολύ τα 1000 άτομα. Σε αυτό συνέβαλε και το γεγονός ότι διατηρήσαμε ή και μειώσαμε το κόστος εγγραφής συγκριτικά με προηγούμενα συνέδρια σεβόμενοι τα νέα οικονομικά δεδομένα του τόπου. Πάντως, το γεγονός πως έχουν συμπληρωθεί ή πλησιάζουν να συμπληρωθούν τα περισσότερα (επί πληρωμής) κλινικά φροντιστήρια και σεμινάρια είναι ακόμα ένα δείγμα του αυξημένου ενδιαφέροντος και της αναγνώρισης εκ μέρους των συναδέλφων.  Λάμπρος Μελίστας

Ποιοί επιστήμονες έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο Συνέδριο; 

Δικαίωμα συμμετοχής στο συνέδριο έχουν όλοι οι επαγγελματίες υγείας των οποίων το επάγγελμα ή η επαγγελματική τους δράση άπτεται της επιστήμης της διατροφής. Δεν περιορίζεται αποκλειστικά σε Διαιτολόγους – Διατροφολόγους. Δεν υπάρχουν ανοιχτές ομιλίες για το κοινό. Πρόκειται για ένα αμιγώς επιστημονικό συνέδριο.

Τα θέματα των ομιλιών είναι πολύ εξειδικευμένα για να τα αντιληφθεί κάποιος που δεν έχει το επιστημονικό υπόβαθρο. Ίσως αυτό αποτελέσει τροφή για σκέψη για το επόμενο συνέδριο, αν και ο ΠΣΔΔ φροντίζει στις χρονιές που μεσολαβούν μεταξύ των συνεδρίων (κάθε 2 χρόνια γίνεται το συνέδριο) να διοργανώνει την «Εβδομάδα Διατροφής», που αποτελεί επιστημονική εκδήλωση αποκλειστικά στοχοποιημένη στην ενημέρωση του κοινού.  Αιμιλία Παπακωνσταντίνου

Πώς μπορούν οι ενδιαφερόμενοι επιστήμονες να πληροφορηθούν σχετικά με το συνέδριο;

Η ιστοθέση του συνεδρίου έχει δομηθεί έτσι, ώστε να μπορεί κάποιος να αντρέξει σε όλο το πληροφοριακό υλικό του συνεδρίου. Για οποιαδήποτε πληροφορία, λοιπόν, σχετικά με το συνέδριο μπορούν οι συνάδελφοι να ανατρέξουν στο www.hdacongress.grΛάμπρος Μελίστας